Quantcast
Channel: מזרח תיכון ואסלאם Archives –מידה
Viewing all 664 articles
Browse latest View live

ההצדקה החדשה לטרור שכובשת את המערב

$
0
0

מה גרם לעליית דאע"ש, למלחמת האזרחים בסוריה ולגלי הפליטים המוסלמים שנוהרים לאירופה? אם תשאלו פוליטיקאים בכירים במערב, התשובה נעוצה כמובן בשינויי האקלים ובהתחממות הגלובלית  אבל להלל גרשוני יש תשובות הרבה יותר פשוטות

מאשימים את השמיים; אובמה וקלינטון. צילום: mark nozell, by flickr, CC BY 2.0

מאשימים את השמיים; אובמה וקלינטון. צילום: mark nozell, by flickr, CC BY 2.0

על פליטות פחמן ופליטות פה ליברליות

חילופי העונות העלו בי לאחרונה את המחשבה: האם שינויי מזג האוויר גורמים לפוליטיקאים להתחיל לומר שטויות? שני מועמדים לראשות המפלגה הדמוקרטית בארצות-הברית ועוד מועמד למלוכה על בריטניה הגדולה הצליחו בתוך זמן קצר לקשור בין המתרחש בסוריה לבין מה שמכונה היום שינוי האקלים; "climate change".

הנה ברני סנדרס, מועמד האקסטרה-שמאל לראשות המפלגה הדמוקרטית, שטען כי האיום החמור ביותר לביטחון הלאומי של ארצות-הברית הוא שינוי האקלים; יום אחרי הפיגועים בפריז, שאל אותו המנחה ג'ון דיקרסון האם הוא עדיין מאמין בכך. וכך ענה סנדרס:

לחלוטין. למעשה, שינוי האקלים קשור באופן ישיר להתגברות הטרוריזם. אם לא נפעל יחד ונקשיב למה שאומרים המדענים, אתה הולך לראות מדינות בכל העולם – זה מה שה-CIA אומר – שעומדות להיאבק על כמויות מוגבלות של מים, כמויות מוגבלות של קרקע לחקלאות, ואתה עומד לראות כל מיני סוגים של עימותים בינלאומיים.

יום לאחר מכן, בתוכנית Face the Nation של ה-CBS, הרחיב סנדרס ואמר:

כאשר בני אדם מהגרים לערים ואין להם עבודה, הולכת להיות הרבה יותר אי יציבות, הרבה יותר אבטלה, ואנשים יהיו נתונים לסוגי התעמולה שאל-קאעידה ודאע"ש משתמשים בהם עכשיו.

שינוי האקלים קשור באופן ישיר להתגברות הטרוריזם! לא פחות ולא יותר. בודקי עובדות מיהרו לסווג את האמירה הזו כשגויה בעיקרה, אבל גרסאות "רכות" יותר שלה רווחות מאוד, כנראה. המתמודדת מולו, הילרי קלינטון, האשימה גם היא את מזג האוויר במתרחש בסוריה, אם כי בנימה זהירה בהרבה:

עלינו לשאול את עצמנו: למה זה [משבר הפליטים] קורה? בגלל ממשל איום, בגלל שחיתות, בגלל עימותים, בגלל שינוי האקלים, יש כל כך הרבה סיבות לכך שאנשים, מבחינתם, מוכרחים לעזוב ולהגיע למקום בטוח.

מסתמך על הסי.איי.איי; הנסיך צ'ארלס. צילום: dan marsh, by wikimedia, CC BY-SA 2.0

מסתמך על הסי.איי.איי; הנסיך צ'ארלס. צילום: dan marsh, by wikimedia, CC BY-SA 2.0

קדם לשניהם אדם אחר מן המפלגה שלהם – נשיא ארצות-הברית ברק אובמה, שאמר בהצהרה ב-20 במאי השנה:

עליכם להבין, שינוי האקלים לא גרם לעימותים שאנו רואים סביב העולם, ועדיין מה שאנחנו יודעים גם כן הוא שבצורת חמורה עזרה ליצור את האי-יציבות בניגריה שנוצלה בידי הקבוצה הטרוריסטית בוקו-חראם. אנו מאמינים כעת שבצורת, יבול מועט ומחירי מזון גבוהים עזרו לתדלק את חוסר השקט בסוריה, שהתפתח למלחמת אזרחים בלב המזרח התיכון.

 ולהם הצטרף שחקן נוסף, הנסיך צ'ארלס, שאמר בראיון לקראת ועידת האו"ם על שינוי האקלים:

אנחנו רואים כאן מקרה קלאסי של אי-טיפול בבעיה. אני מתכוון, זה נשמע נורא לומר, אבל כמה מאיתנו אמרו לפני 20 שנה שאם לא נטפל בבעיות האלה, אתה תראה יותר עימותים על משאבים מתמעטים ויותר קשיים בעקבות בצורת, והאפקט המצטבר של שינוי האקלים, שאומר שאנשים חייבים לנדוד. ולמעשה, יש ראיות טובות מאוד באמת שאחת מן הסיבות העיקריות לזוועה הזו בסוריה, באופן מוזר, היה בצורת שנמשכה על פני חמש או שש שנים, שפירושה היה שהמוני בני אדם בסופו של דבר היו צריכים לעזוב את אדמתם.

כשנשאל אם יש קשר ישיר בין שינוי האקלים, עימותים וטרוריזם, הוסיף נסיך וויילס: "רק בשנים האחרונות הפנטגון למעשה החל לתת את דעתו לכך. אני מתכוון, יש לזה השפעה עצומה על מה שמתרחש".

בצורת, שינויי אקלים ושאר ירקות

כשאנחנו רואים פוליטיקאים המתבטאים כך אחד אחרי השני, סביר להניח שזה רק קצה הקרחון. ואכן, כפי שרמז הנסיך צ'ארלס, מאחורי הדברים ניצבות "ראיות טובות מאוד", כלומר מאמרים שפרסמו קלימטולוגים בשנים האחרונות, ושחלקם הדהדו עד לדו"חות של ה-CIA. כך למשל פרסם הקלימטולוג פיטר גליק ביולי 2014 מאמר בשם "Water, Drought, Climate Change, and Conflict in Syria" (מים, בצורת, שינוי אקלים, וקונפליקט בסוריה), ששמו מעיד על תוכנו, ושצוטט לאחר מכן במספר רב של מאמרים.

גליק, שזה שני עשורים עוסק במשברים הקשורים למחסור במים ומנסה לקדם פעילות ממשלתית גלובלית לטיפול בהם, (ותוך כדי כך מנהל מלחמה מלוכלכת נגד מכון היוצא נגד תיזת ההתחממות הגלובלית), קושר במאמרו בין משבר המים בסוריה לבין מלחמת האזרחים שפרצה שם. רוחו של המאמר ברורה: שינוי האקלים גורם לבצורת שהיא אחד מן הגורמים למשבר בסוריה. אמנם, כשמדקדקים בפרטים, התמונה מתערפלת: גליק כאמור לא חולק על כך שקיימים גורמים גאופוליטיים רבים נוספים שגרמו למשבר, וגם בתחום משבר המים כשלעצמו הוא מודה שיש הרבה סייגים.

כך למשל גליק מביא תרשים המתאר את זרימת המים בנהר הפרת בירבולוס, בגבול סוריה-טורקיה, מ-1937 עד 2010:

גרף 1

אלא שהזרימה במקום הזה בפרת קשורה לא רק באקלים אלא לא מעט בבניית סכר אטאטורק בטורקיה, שהשלב הראשון שלו הושלם ב-1990 (האם זו הסיבה שגליק בחר את השנה הזו כשנה המבחינה בין התקופה המוקדמת למאוחרת?). הסכר הזה, למותר לציין, אינו קשור ל"שינויי האקלים" או לבצורות בשנים האחרונות. הוא נוצר משום שהטורקים הגיעו לרמת שכלול טכני שאפשרה להם את הקמת הסכר. מדינות תמיד רצו לאגור מים בתחומן, ולא רק במחצית השנייה של המאה העשרים.

עוד גורמים שמציין גליק הם ההתנהלות הכושלת של משטר אסד בתחום המים. כך למשל הוא כותב:

התנאים הללו הורעו עוד יותר על-ידי החלטות ניהול מים, תכנון גרוע, וטעויות במדיניות. משטרו של בשאר אל-אסד באופן מסורתי סבסד את הייצור של יבולים עתירי מים כמו חיטה וכותנה. לרוב חקלאות השלחין הסורית נדרשת מודרניזציה, והיא עדיין נסמכת על הטכניקה המאוד לא אפקטיבית של השקיה בהצפה. בסך הכול, פחות מחמישית מן השטח המושקה השתמש במערכות מודרניות של ממטרות או טפטפות.

מובן מאליו שניהול מים גרוע, שגרם כשלעצמו מצוקה ונהירה אל הערים, אינו קשור בכהוא זה ל"שינוי האקלים".

נמשיך לעוד גרף המובא אצל גליק:

גרף 2

באדום כהה נמצאים האזורים שבהם היו חורפים שחונים באופן משמעותי בחצי האחרון של המאה (למה קו הגבול הוא 1971? מי יודע), לעומת תחילת המאה. סוריה נמצאת עמוק באזור האדום, ואכן קרו בה תהפוכות פוליטיות! הללויה! אלא שאז יש לשאול, מדוע באזור הבלקן אין היום מלחמת אזרחים? ושמא תסבירו שמה שהיה בשנות ה-90 קשור לשינוי האקלים, עדיין לא הסברתם מה עם צפון מרוקו ופורטוגל, וגם טורקיה. ובכלל, המהפכות של "האביב הערבי" החלו בטוניסיה, ארץ שצבועה במפה בצבע ירוק נאה, ואילו לירדן (אדום כהה) הן לא הגיעו באופן משמעותי. ומה עם עיראק, שצבעיה נאים ושנשלטת היום ברובה בידי דאע"ש? ומה עם מצרים?

במילים אחרות, התיזה של גליק – ואחריו הפוליטיקאים הליברלים – כשהיא נכונה היא חסרת משמעות, וכשמייחסים לה משמעות נרחבת היא פשוט שגויה. המשבר בסוריה נגרם מכמות עצומה של סיבות גאופוליטיות, כאשר אחת מהן – וכלל לא ברור עד כמה מרכזית – היא הבצורות האחרונות.

אכן, בצורות ובעיות חקלאיות הן מאז ומתמיד גורם ידוע לחוסר שקט פוליטי, עוד לפני עידן ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים, כפי שגליק עצמו ציין בפתיחת מאמרו. מן העת החדשה ניתן לציין למשל את הבצורות בצרפת שדחפו למהפכה הצרפתית, ואת "רעב תפוחי האדמה" באירלנד שגם לו היו השלכות פוליטיות גדולות, ובכללן הגירה המונית. בצורת יכולה לעזור ביצירת משבר, אך ודאי שאין היא תנאי מספיק.

כלכלה חזקה מונעת צרות

כדי שאקלים גרוע יתורגם לתהפוכות פוליטיות יש צורך, בין היתר, במציאות פיסקלית משברית, במסגרת מדינית רעועה ובמצב פוליטי נפיץ. כך לדוגמה, בעת האחרונה הייתה בצורת כבדה בקליפורניה. הבצורת השפיעה מעט על החקלאות ועל הכלכלה, אך לא הייתה לה שום השלכה פוליטית כבירה. מדוע? משום שהכלכלה האמריקנית חזקה, והמשטר הפוליטי בארצות-הברית יציב. אפילו מדינות עם כלכלה רעועה בהרבה ומסגרת פוליטית חלשה יחסית, דוגמת ירדן, צלחו את השנים האחרונות על תהפוכותיהן הפוליטיות והאקלימיות בלא נזק דרמטי עד כה.

במילים אחרות, מה שחשוב בהרבה משינוי אקלים כזה או אחר – ושינויי אקלים תמיד היו ותמיד יהיו – זו כלכלה מתקדמת ויציבה, ומסגרות פוליטיות טובות. כעת הבה נבחן: כאשר סנדרס, קלינטון, אובמה וצ'רלס טוענים שעלינו להיאבק בשינוי האקלים, למה הם מכוונים בפועל? הם מכוונים ל"צמצום בפליטת גזי חממה". מה זה אומר? איסור על שיווק מכשירים הנחשבים כפולטים גזי חממה; סבסוד עמוק של "אנרגיות חלופיות"; רגולציה כבדה המונעת התפתחות של התעשייה; ועוד ועוד צעדים שמשמעותם העלאת יוקר המחיה ופגיעה בעיקר בציבור החלש ביותר (לא זה העשיר שיכול להרשות לעצמו מכוניות היברידיות ואנרגיה יקרה אחרת, ולטוס סביב העולם למען "המאבק בשינוי האקלים"). ובסופו של דבר, כל זה יהיה כנראה בעל אפקט קטן ביותר על עצם השינוי האקלימי.

המפעלים לא אשמים; עשן ארובות בפלורידה. צילום: kim seng, by flickr CC BY-NC-ND 2.0

המפעלים לא אשמים; עשן ארובות בפלורידה. צילום: kim seng, by flickr CC BY-NC-ND 2.0

אמר את זה היטב פוליטיקאי אחר, טד קרוז, המתמודד על ראשות המפלגה הרפובליקנית בארצות-הברית. במעין מחקר לשוני קצר על תולדותיו של האליל החדש "שינויי אקלים", סיכם קרוז את כל הסיפור:

לפני 30 או 40 שנה הייתה קבוצה של ליברלים ומדענים שאמרה שאנחנו עומדים בפני התקררות גלובלית. הם אמרו שאנחנו בדרך לעידן קרח גלובלי, והפתרון להתקררות הגלובלית היה התערבות מאסיבית של הממשלה בכלכלה, בסקטור האנרגיה ובכל היבט של חיינו. ואז המידע סתר זאת ... ורבים מאותם ליברלים ורבים מאותם מדענים הציגו תאוריה חדשה, שנקראה "ההתחממות הגלובלית". ובאופן מעניין למדי הפתרון לבעיה שהציגה התאוריה החדשה היה בדיוק אותו פתרון שהיה להתקררות הגלובלית: התערבות מאסיבית של הממשלה בכלכלה, בסקטור האנרגיה, ובכל היבט של חיינו.

וקרוז ממשיך:

אבל אז הבעיה הייתה שהמידע והראיות לא גיבו את ההתחממות הגלובלית ... ואז התאוריה השתנתה לגרסה שלישית, ובשנים האחרונות הפכה התאוריה באופן קסום ל"שינוי האקלים" ... עכשיו שאלתם: 'האם אתה מאמין בשינוי האקלים?' בוודאי! מאז ומתמיד האקלים משתנה, ועד סוף כל הדורות האקלים ישתנה. ועדיין באורח מעניין הפתרון של אותם ליברלים הוא בדיוק אותו פתרון שהיה להתקררות הגלובלית ולהתחממות הגלובלית: מעורבות מאסיבית של הממשלה במשק, בסקטור האנרגיה, ובחיינו.

אז האם בצורות יכולות להחריף עימותים בעולם? כמובן. האם הן נגרמות מ"שינוי האקלים"? זה דבר מובן מאליו, אך בצורות היו קיימות מאז ומתמיד ואינן המצאה של המאה ה-20. השאלה היא אחרת: כיצד עלינו להתמודד עם שינויי האקלים, בהנחה שאכן הם ממשמשים ובאים. טענתם של הפוליטיקאים והמדענים הפרוגרסיבים היא שעל כל ממשלות העולם להתאחד כדי לדכא את אזרחיהן והתעשיות שלהן, להעלות מסים ולהעמיק את הבור הפיסקלי, ובלבד שיצליחו לשנות את האקלים בחצי מעלה או מעלה.

האם ניתן להציע דרך אחרת – בהנחה שאכן שינויי אקלים חריפים ממשמשים ובאים? התשובה חיובית: לא לדכא את הכלכלה אלא להעצים אותה, ולהפוך אותה כמה שיותר עמידה למשברים. בשאר אל-אסד, כפי שציין פיטר גליק, כשל בהתמודדות עם הבצורת משום שהכלכלה שלו הייתה חלשה במיוחד. הבה לא ניפול לאותה מלכודת, ולא נחליש את הכלכלה ונתעלל באזרחים קשי היום רק כדי לספק את דמיוננו.

הנאבקים ב"שינוי האקלים" משולים בעיניי לאיש מערות המסתכל באימה על השמים הבהירים והארץ הצחיחה, וגוזל מחבריו במערה אמצעים שאיתם היו יכולים להתמודד עם הבצורת, כדי שיוכל לעשות ריקוד גשם מורכב ולהקריב קרבן לאלי האקלים. עזבו את ריקודי הגשם, אקלימיסטים יקרים, ופשוט תנו לאזרחים את הקדמה הכלכלית הנחוצה להם כדי להתמודד עם השינויים, שכך או כך יבואו בלי ספק.

The post ההצדקה החדשה לטרור שכובשת את המערב appeared first on מידה.


אסור להשוות: ברק אובמה הוא לא נוויל צ'מברלין

$
0
0

דאע"ש ואיראן הם לא גרמניה הנאצית; בריטניה המבודדת של שנות ה-30 אינה המעצמה האמריקנית של המאה ה-21; ולא, אובמה הוא לחלוטין לא נוויל צ'מברלין

אובמה צמברלין

השוואה מתבקשת. צילומסך מאתר freedomsback.com

רבים משווים את אובמה של היום לצ'מברלין של 1938, שניסה לרצות את היטלר כמעט בכל מחיר – והוביל לפתיחתה של מלחמת העולם השניה בתנאים שהיו גרועים ביותר עבור המערב. כך למשל טען חבר הכנסת אלקין: "הסכם וינה של היום מזכיר את הסכם מינכן, אבל מדינת ישראל לא תסכים להיות צ׳כוסלובקיה", וגם השר בנט הסביר כי "זהו הסכם צ'מברלין 2015".

אבל, למרות שיש קווי דמיון רבים, חייבים להודות שההשוואה ההיסטורית הזאת עושה עוול לצ'מברלין. ויש לכך כמה סיבות טובות:

א. צ'מברלין וממשלתו טיפלו במשבר בצ'כוסלובקיה אחרי קרוב ל-20 שנים של פשרות קודמות עם גרמניה (הויימארית ואחר כך הנאצית) בנושאים רבים. החל מתנאים שונים בהסכמי שביתת הנשק, דרך ויתור דה-פקטו על פיצויי העונשין וכלה בכניעה מוחלטת בנוגע לחבלי הרוהר והריינלאנד. על רקע זה, לא עמדו בפני צ'מברלין אפשרויות רבות מלבד המשך הריצוי והפיוס.

אובמה, לעומת זאת, נכנס לתפקיד אחרי 8 שנים של מלחמה נמרצת בטרור העולמי, כאשר צבאו כבר ניצח ושולט בפועל בעיראק ואפגניסטן ומאיים בנוכחותו על איראן, שאף הקפיאה בשל כך את תכנית הגרעין שלה.

ב. הצבא הבריטי של צ'מברלין לא היה מוכן למלחמה. בעקבות תהליכים עמוקים וארוכים של התפרקות מנשק לאחר מלחמת העולם הראשונה, הצבאות והתקציבים הביטחוניים במערב קוצצו באופן דראסטי, והתעשיות הצבאיות התנוונו. כאשר צ'מברלין היה צריך לבחור בין מלחמה לבין פשרה, עמד לרשותו צבא קטן, לא מאומן ולא מודרני. תהליכי החימוש מחדש שהחלו בהם במחצית שנות ה-30 היו אטיים ומתוקצבים בדלות, ולפיכך היה היגיון בניסיון לדחות את המלחמה ולהרוויח עוד זמן.

לרשותו של אובמה לעומת זאת, עומד הצבא החמוש והמאומן ביותר בעולם, בעל ניסיון קרבי עכשווי בדיוק בסוג הלחימה הנדרש כעת.

ג. לגרמניה הנאצית היה מנהיג מערבי שהתנהל (לפחות בפועל) באופן רציונלי וניסח את מטרותיו במונחים של המחשבה המדינית המערבית. "הגדרה עצמית", "זכויות מיעוטים", "טריטוריה לאומית" וכדומה, הן המילים שאותן שמע צ'מברלין במהלך פגישותיו המרתוניות באותם ימים קריטיים של 1938. היטלר אולי היה נושא ונותן קשוח ותקיף, אך בסופו של דבר הוא ניהל מגעים דיפלומטיים והציב דרישות בעלות היגיון פנימי.

מול אובמה, לעומת זאת, אין שום פרטנר כזה: "מוות לאמריקה", וסרטוני עריפת ראשים – אפילו אם הם מלווים בקריינות במבטא בריטי ענוג – אינם בדיוק מגעים מדיניים. האיראנים אמנם מתנהלים בהקשר הזה מעט יותר בחכמה, אך בניגוד למשטר הנאצי שזוועותיו טרם התגלו, משטר האייתוללות מוכר לעולם כבר 36 שנים: צ'מברלין היה תמים ביחס לנאצים בשל העבר הגרמני המתורבת, ואילו אובמה תמים ביחס לאיראנים בשל עתיד מדומיין של שלום עולמי.

ד. בריטניה והמערב היו חבולים מהמאבק נגד גרמניה במלחמת העולם הראשונה, שגבתה קרבנות רבים והובילה למחיקתו התודעתית של דור צעירים שלם. צ'מברלין פעל על רקע של טראומה לאומית ודעת קהל תבוסתנית, והשבועה ש"לעולם לא עוד" מלחמה נוראית שכזו.

אמריקה שקיבל אובמה, לעומת זאת, הייתה מדינה מנצחת, עם שיעור קרבנות נמוך במיוחד ביחס למשימות שהיא לקחה על עצמה. טפטוף הידיעות על ההרוגים בעיראק אולי פגע בדעת הקהל, אך אין להשוותו בשום צורה לאסון שגרמה מלחמת העולם הראשונה. ואם כבר טראומה: שבועת "לעולם לא עוד" של הציבור האמריקני, התייחסה למלחמה בטרור ולמתקפת המתאבדים במגדלי התאומים והפנטגון ב-9/11.

ה. האויב מולו ניצבה בריטניה היה חזק ובעל פוטנציאל צבאי אדיר. גרמניה התחמשה במהירות וצבאה היה אחד המתקדמים בעולם באותה עת, תוך שהוא משלים את הפערים שעוד נותרו לו מול צבא צרפת בקצב מסחרר. לנוכח אויב כזה, מלחמה הייתה בהחלט אופציה מאיימת, וניתן להבין את מי שיעשה הכל כדי למנוע אותה.

כל השוואה ליכולותיו של דאע"ש – ואפילו של איראן – היא פשוט גיחוך של ההיסטוריה, ומפאת כבודו של הנשיא אובמה, נשאיר סופרלטיבים אחרים לדמיונו של הקורא.

כמו כל דבר במדיניות, גם אסטרטגיה של פיוס צריך לדעת איך לנהל. פיוס מתוך עמדה של כוח הוא דבר שיש לו לעתים מקום, ויכול לסייע בשמירת היציבות. פיוס מתוך כוח, יכול לאפשר לשתי מדינות חזקות "לרדת מהעץ" בצורה מכובדת ולמנוע מלחמה. טעותו של צ'מברלין הייתה בכך שנהג בפיוס מתוך חולשה, מדיניות שמזמינה לחצים נוספים וויתורים נוספים. הוא ניסה למצות במסגרת האילוצים המדיניים שעמדו בפניו את מירב הסיכויים למניעת מלחמה נוספת ול"שלום בימינו", וטעה בחישוביו. אך מה שלא נגיד על יכולת החיזוי הקלוקלת שלו, בסופו של יום כשהכל קרס ופרצו הקרבות – הוא הכריז באופן מיידי מלחמה על גרמניה הנאצית. בדילמה של מלחמה או פיוס, הוא בחר בפיוס; אבל כשהשאלה הייתה מלחמה או כניעה, צ'מברלין לא היסס לבחור במלחמה.

לעומת זאת, אפילו כאשר המערב מותקף שוב ושוב, אובמה מסרב להודות בכלל בעצם קיומו של האויב ("דאע"ש אינם מוסלמים"). זה כבר לא פיוס מתוך כוח. זו כניעה מתוך אווילות. למען כבודו של ראש ממשלת בריטניה המנוח, הניחו לנשיא אובמה לרשום לעצמו תקדים אישי ומיוחד בהיסטוריה האנושית, לצ'מברלין אין שום קשר לזה.

The post אסור להשוות: ברק אובמה הוא לא נוויל צ'מברלין appeared first on מידה.

אני פליט, ניצול הנכבה היהודית

$
0
0

כולם מדברים על הנכבה הפלסטינית ועל זכויותיהם הנצחיות של הפליטים • אף אחד לא מדבר על הנכבה של יהודי ארצות ערב והאסלאם, על הפוגרומים ועל הרכוש העצום שהוחרם • לרגל 'יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן' שיצוין מחר בכנסת, מבקש ד"ר אדי כהן, פליט יהודי מלבנון, להזכיר עבר שנשכח מהזיכרון הלאומי

קהילה תוססת שנעלמה; יהדות לבנון

קהילה תוססת שנעלמה; יהדות לבנון

כבכל שנה, גם ב-15 במאי הקרוב יציינו הפלסטינים וארגוני השמאל הקיצוני ברחבי העולם את "יום הנכבה". יום זה נחשב עבורם כיום בו פקד אותם האסון הלאומי ב-1948, כאשר דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל. מאז ועד היום בעיית הפליטים הפלסטינים עדיין מלווה אותנו. ובעוד שקיימות מחלוקות על פתרונה, אין חולק על עצם העובדה כי הערבים נטשו וברחו בהמוניהם את בתיהם בארץ ישראל. במקביל לכך, באותה תקופה, בעקבות הקמתה של מדינת ישראל התחולל עוול אחר. מאות אלפי יהודים שהתגוררו בשלווה בארצות ערב גורשו, בין אם מרצונם ובין אם לאו. ממשלות ערב לא הצליחו להביס את ישראל ב-48', אז הם מצאו דרך אחרת לבצע פעולת נקם: הם ביצעו אותה באותם אזרחים יהודים שחיו בשטחיהן; אותם יהודים שהיו נאמנים לשליטי ארצות ערב מזה כ-3,000 שנה.

אך אין כאן באמת דימיון. מאות אלפי יהודי ארצות ערב נאלצו לנטוש את ארצות מולדתם מחשש לחייהם ובעקבות הפוגרומים הרבים שחוו שם. בניגוד לפליטים היהודים, חלק גדול מן הפליטים הפלסטינים לא ברחו, אלא על-מנת לשוב ולהרוג את היהודים שיישארו בחיים אחרי שצבאות ארצות ערב יחסלו את היהודי האחרון. ויש לכך אינספור עדויות.

לדוגמה, בספרו אדמת מריבה מביא שמואל כץ מספר ציטוטים של מנהיגים ערבים ועיתונאים, שדווחו בתקופה ההיא על נושא הפליטים הפלסטינים ועל גורלם של היהודים. קנת בילבי, אחד הכתבים האמריקנים שפעל בארץ ישראל באותו זמן, כתב בספרו:"הפליטים הפלסטינים קיבלו עידוד לעזוב את ארץ ישראל מצד הרבה מנהיגים ערביים, כגון המופתי של ירושלים הפרו-נאצי הגולה חאג' אמין אל-חוסייני ומצד הוועד הערבי העליון לארץ ישראל הערבים. הם ראו בגל הראשון של תבוסות הערבים תופעה חולפת בלבד. יברחו ערביי ארץ-ישראל אל הארצות השכנות. דבר זה יסייע לעורר את יתר העמים הערביים למאמץ מוגבר, וכאשר תהלום הפלישה הערבית יוכלו ערבי ארץ ישראל לשוב לבתיהם ולקבל פיצוי מרכושם של היהודים שייזרק לים". גם בעיתון הירדני "פלשתין" נכתב עוד בשלב מוקדם, ב-19 לפברואר 1949:" המדינות הערביות עודדו את ערביי ארץ-ישראל לעזוב את בתיהם באופן זמני כדי שלא יפריעו לצבאות-הפלישה הערביים".

לו מדינות ערב היו מצליחות לפלוש ולהכניע את הישוב היהודי בארץ ישראל, ספק רב מאוד אם היו אלה נטמעים בביטחה תחת השלטון החדש. רמז עדין לכך ניתן להסיק מדבריו של נורי סעיד, שהיה ראש ממשלת עיראק דאז: "אנחנו נפצפץ את הארץ בתותחינו, ונמחה כל מקום בו יתורו להם היהודים מפלט. הערבים צריכים להוליך את נשיהם וילדיהם למקומות בטוחים עד שוך הקרבות". דוגמה נוספת היא זו של המזכיר הכללי של הליגה הערבית, עזאם פחה, שהבטיח לעמים הערביים כי "כיבוש ארץ-ישראל ותל-אביב יהיה פשוט כטיול צבאי". הוא הסביר כי הם עומדים כבר על הגבולות, וכי כל המיליונים שהוציאו היהודים על קרקעות ופיתוח כלכלי יהיו ביזה קלה. את היהודים, אמר פחה, יהיה פשוט לזרוק לים התיכון.

גם אני פליט

הרכוש הוחרם; יהודי עיראק מתפללים בקבר הנביא יחזקאל, 1932

הרכוש הוחרם; יהודי עיראק מתפללים בקבר הנביא יחזקאל, 1932

מאפייני העלייה היהודית מארצות ערב היו מגוונים. בעוד חלק מהם בחר לעלות ארצה משיקולים ציוניים, אחרים, כמו משפחתי (דור שלישי בלבנון), שהיו חלק בלתי נפרד מהנוף הביירותי של רחוב ואדי אבו ג'מיל בשכונת היהודים (חארת אליהוד), לא ביקשו לעזוב. לאורך כל השנים נסענו לישראל לביקורים משפחתיים, אך תמיד חזרנו לביתנו בלבנון. בשנות ה-90, יחד עם רוב הקהילה היהודית, נאלצנו להפוך לפליטים בעל כרחנו ולעזוב את לבנון בעקבות הרדיפות וההתנכלויות של ארגון החיזבאללה. ארגון זה היה אחראי לחטיפה ורצח אכזרי של 12 אנשי הקהילה היהודית, שאבי ז"ל היה בתוכם. בשל כך, הגדרת המילה "פליט", כפי שמנוסחת באמנת הפליטים בג'נבה משנת 1951, תואמת גם את הסטטוס שלי ושל מאות אלפי יהודים אחרים מארצות ערב ומאיראן.

לפני שנה, ובאיחור רב, קבעה המדינה כי ב-30 בנובמבר יצויין בישראל יום היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן. כלומר יום הנכבה שלנו, הנכבה של היהודים. התאריך נקבע ליום לאחר הכ"ט בנובמבר, אז החלו כ-900 אלף יהודים לחוש את הלחץ הגובר בארצות ערב והאסלאם, ולבסוף נאלצו לנוס ממולדתם. רכושם הגזול והמופקע על-ידי כמה ממדינות ערב, בעיקר מצרים ועיראק, נאמד כיום במאות מיליארדי דולרים, וכולל בניינים של הקהילות היהודיות, עשרות בתי כנסת מפוארים, מפעלים ורכוש פרטי.

השנה, במסגרת אירועי יום הגירוש, יערך ב-30 לנובמבר כנס אקדמי בבר אילן ואירוע מרכזי בקניון מלחה בירושלים, בשיתוף ובמימון המשרד לשוויון חברתי, בראשותה של השרה גילה גמליאלי. משרד החוץ הנחה את הנציגויות בחו"ל לקיים כנסים עם הקהילות היהודיות המקומיות, ומשרד החינוך הנחה לקיים פעילות הסברה לתלמידים בנושא יהודי ארצות ערב ועלייתם לישראל. בנוסף, הוקמו לאחרונה בכנסת שתי שדולות: השדולה למען שימור וטיפוח תרבות ומורשת יהדות ארצות ערב והאסלאם בראשונה של ח"כ קסניה סבטלובה מהמחנה הציוני; ושדולה למען השבת הרכוש היהודי הגזול מארצות ערב בראשותו של ח"כ אורן חזן ומיקי זוהר מהליכוד.

לא רק הפלסטינים

אמנם נראה שהטיפול בנושא הפליטים ברמה הממלכתית מתחיל להעלות על הפרק וזוכה להכרה רבה יותר, יחד עם זאת, נושא הפליטים היהודים מארצות ערב וסוגיית רכושם לא מקבלת את ההד התקשורתי הבינ"ל הראוי. כולם מדברים על הנכבה הפלסטינית ועל זכיותיהם הנצחיות של הפליטים הללו, אך איש לא מדבר על הסבל של יהודי ארצות ערב, על הפוגרומים שחוו בארצות אלה ובוודאי על רכושם המוחרם שעדיין מצוי שם.

העובדה שלא מתעסקים בנושא זה אינה אומרת שאנחנו מוותרים. יש לנו את החובה המוסרית והמשפטית לתבוע ממדינות ערב להחזיר לנו את האדמות אשר הופקעו, ואף לשלם לנו פיצויים על השימוש בהם כל השנים האלה. בכל הקשור לנושא המדיני, על ממשלות ישראל להמשיך ולפעול כך שבמסגרת כל משא ומתן דו-צדדי או רב-צדדי עתידי על פתרון בעיית הפליטים הפלסטינים, בכל אזכור של הכרה בפליטים או קביעת מנגנוני הפיצוי והשבת הפיצוי בפועל – תיגזר גזירה שווה, תיאורטית ופרקטית, הן לפליטים הפלסטינים והן לפליטים היהודים. עליה להכריז כי לא יהיה פתרון צודק לסוגיית הפליטים הפלסטינים כל עוד לא יימצא פתרון לסוגיית הפליטים היהודים ונושא רכושם הגזול.

_______

ד"ר אדי כהן הוא פליט מלבנון ויו"ר פורום קדם למזרחנות והסברה

The post אני פליט, ניצול הנכבה היהודית appeared first on מידה.

המתווך המושחת וה"אובייקטיביות"של האו"ם

$
0
0

מה שהחל במשימה של האו"ם לאיחוד לוב השסועה ולהשבת היציבות למדינה, נגמר בשערורייה בינלאומית ובמתווך אחד מושחת שחשף כיצד נראית מערכת כושלת

שליח האו"ם ללוב ברנרדינו ליאון עושה למען השלום. ולביתו. צילום מסך

שליח האו"ם ללוב ברנרדינו ליאון עושה למען השלום. ולביתו. צילום מסך

אם הביטוי "משימה בלתי אפשרית" התאים אי פעם לתיאור של מצב מסוים, הרי שזוהי משימתו של מרטין קובלר, השליח החדש מטעם האו"ם והממונה על המשא-ומתן בין הצדדים הניצים במלחמת האזרחים בלוב. השליח הגרמני אמור להתניע מחדש תהליך פיוס, שנתפס על-ידי רבים כחסר סיכוי מלכתחילה, במדינה שמעט מאוד מפריד בינה ובין ההגדרה "מדינה כושלת". קובלר יאלץ להתמודד גם עם ירושה בעייתית מאוד של קודמו בתפקיד, שעזיבתו לוותה בסקנדל מביך במיוחד. פרשייה זו פגעה קשות באמון ובתדמית שקיבל האו"ם כמתווך אמין, ואובייקטיבי, ויש לה השלכות רחבות גם על שאר אזורי הסכסוך בהן מעורב הארגון.

הרקע לפלונתר הנוכחי הוא הסתבכות המצב בלוב מזה קצת יותר משנה, וצלילתה של המדינה המבולבלת למצב של מלחמת אזרחים של ממש. מי שיחפש רגעים אופטימיים בלוב שלאחר הדחת קדאפי ייתקשה למצוא. מאז הקיץ של השנה שעברה המצב הידרדר אל סף הכאוס המוחלט. התהליך שהיה אמור להסדיר את המעבר של לוב משלב ההפיכה לשלב של מדינה מתפקדת ודמוקרטית כשל, ולא הצליח לאחד את שלל האינטרסים הסותרים והאידאולוגיות המנוגדות לכדי מארג אחיד של שלטון פוליטי. המיליציות שהתקוממו מול משטר קדאפי וזכו לגיבוי מערבי הפכו לבעלות הבית באי-סדר הלובי, והמערכת הפוליטית נותרה משותקת ומפולגת.

פירורי מדינה

המשבר הגיע לשיא באוגוסט 2014 כאשר הממשל הלובי התפצל בפועל לשני גופי שלטון מתחרים: האחד הוא הממשלה הלובית והפרלמנט, שזוכים להכרה בינלאומית וממוקמים במזרח המדינה (בערים טברוק ובידא); הגוף השני, שממוקם בבירה טריפולי מכונה "האסיפה הלאומית הכללית", ואף שאינו מוכר על ידי הקהילה הבינלאומית, בידו השליטה במה שנותר ממוסדות המדינה הלובית (למשל, בית המשפט העליון והבנק המרכזי). הממשלה בטריפולי נתמכת על-ידי האחים המוסלמים וגורמים אסלאמיסטים אחרים, ולכן זוכה לתמיכתן של מדינות הרואות עצמן כנותנות החסות של האסלאם הפוליטי, קטאר ותורכיה. לעומתה, ממשלת טוברוק היא בעלת בריתם של הגורמים הרוצים במפלתם של האסלאמיסטים, ובראשם המשטר המצרי בראשות א-סיסי ומדינת איחוד האמירויות הערביות.

וזה רק הולך ומסתבך. ההסתכלות על הסכסוך בלוב כסכסוך אידאולוגי בין שני קטבים יריבים היא מטעה; בפועל, כל אחת מהממשלות נתמכת על-ידי קואליציה רופפת של מיליציות שבטיות ומקומיות והשליטה שיש לה עליהן היא מוגבלת לכל היותר. הממשלה בטריפולי נסמכת על קואליציה המכונה "השחר של לוב", שהכוח הבולט בה הוא קואליציה חזקה של מיליציות מהעיר מיסראתה. ממשלת טוברוק לעומתה נסמכת על תמיכתו של "הצבא הלאומי הלובי", כינוי מטעה לברית של מיליציות שבטיות, אנשי צבא קדאפי לשעבר, וקבוצות בדלניות ממזרח לוב בהנהגת ח'ליפה חפתר, גנרל שערק מצבאו של קדאפי בסוף שנות ה 80 וחזר למדינה לאחר הסתלקותו של הרודן. במחצית הראשונה של 2014 הצליח חפתר, דמות שנויה מאוד במחלוקת בלוב, לארגן סביבו ברית צבאית איתנה מספיק ובחודש מאי של אותה שנה הכריז על מבצע לטיהור לוב מאסלאמיסטים. נחישותו של חפתר רק תרמה להתהדקות הברית האסלאמיסטית הנגדית ולקיטוב הגובר של מלחמת האזרחים בלוב.

אם לא די בכך, במהלך השנה האחרונה הלכה והתבססה בחסות האנרכיה בלוב שלוחה של "המדינה האסלאמית", שבתהליך הדרגתי סיפחה לשורותיה מגוון של מיליציות ג'יהאדיסטיות ממזרח לוב והקימה בעיר החוף סירת את מה שמוגדר כבסיס היציב ביותר של דאע"ש מחוץ לשטחי סוריה ועיראק. נוכחותה מורגשת גם באזורים נוספים במזרח ומרכז המדינה, כולל העיר בנגאזי. "המדינה האסלאמית" היא האויבת של שני הצדדים היריבים במלחמת האזרחים בלוב, אך ידעה לנצל את הוואקום השלטוני שנוצר כתוצאה מהמאבק ביניהם כדי לבסס את השפעתה.

מדינה מפורקת; אזורי השליטה הפוליטית בלוב, 2015. קרדיט: Alhanuty, NordNordWest Own work [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

מדינה מפורקת; אזורי השליטה הפוליטית בלוב, 2015. קרדיט: Alhanuty, NordNordWest Own work [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

האו"ם יתקן

אל תוך המציאות הכאוטית הזו נכנס ברנרדינו לאון, שמונה באוגוסט 2014 לעמוד בראש הצוות המיוחד של האו"ם בלוב (UNSMIL). על לאון הוטלה המשימה המורכבת של החזרת לוב למצב של מדינה מתפקדת עם ממשלה ריבונית אחת. ואכן, קצת פחות משנה מאז כניסתו לתפקיד, ביולי 2015, הצליח לאון להביא רבים מהמנהיגים הפוליטיים בלוב להסכים על תוכנית שאמורה לכלול את הקמתה של ממשלת אחדות. אך לאון לא הצליח להשיג את תמיכתו החשובה של הפרלמנט בטריפולי להסכם, והמצב שנוצר הביא לקרעים בתוך הקואליציות השונות בין תומכי ומתנגדי ההסכם, מה שסיבך עוד יותר את המצב.

לאון ואנשיו הואשמו, לא פעם, ובצדק, כי ההסכם שנוסח מעניק כוח רב בהרבה לאנשי טוברוק. עוד נטען כי הצדדים שהיו מעורבים בתהליך המשא-ומתן וחתמו על ההסכם הם למעשה חסרי השפעה על המציאות בשטח. אנליסט בשם ג'ייסון פאק (Pack), מבולטי החוקרים שעוקבים אחרי המתרחש בלוב, השווה את אסטרטגית התיווך של לאון לכוח משטרתי הנדרש לשחרר בני ערובה לכודים ומנהל משא-ומתן עם בן דודו של החוטף הנמצא מאות קילומטרים מזירת האירוע.

אך גם מי שביקר את לאון על התנהלותו ייחס זאת לטעויות באופן ניהול המשא-ומתן, ורבים ממבקריו אף שיבחו אותו על מאמציו למצוא מוצא מהמצב הלא פשוט, בלשון המעטה. ואז הכל התפוצץ.

זאב בעור של כבש

בתחילת חודש נובמבר נחשף מידע שמצייר את התמונה באופן שונה לחלוטין ומטיל צל גדול של ספק על המשך המעורבות של האו"ם במשבר הלובי. לאון, כך עולה מפרסום של עיתון הגרדיאן הבריטי, בילה את הקיץ האחרון בניהול מגעים לגבי קבלת משרה בשכר של כ-50,000 דולר בחודש כמנהל של "האקדמיה לדיפלומטיה" באבו-דאבי, בירתה של איחוד האמירויות, שהיא, כזכור, תומכת בולטת של הממשלה בטוברוק. כלומר, בזמן שהיה אמון על תיווך בתהליך פיוס רגיש ביותר בין שני מחנות יריבים, לאון קיים מגעים לקבלת משרה בשכר עתק במדינה המעורבת עד צוואר בתמיכה בצד אחד של הסכסוך.

אם עובדה זו עוד הותירה מקום כלשהו לספק בקשר ליושרתו של הדיפלומט הספרדי, הגארדיאן חשף את תוכנם של תכתובות אי-מייל בין לאון לבין שר החוץ של איחוד האמירויות, עבדאללה בן זייד, שממחישות בברור את עומק הקשרים בין לאון לממשלת האמירויות. באחת התכתובות מעדכן לאון את שר החוץ כי כל תנועותיו והצעותיו "היו בתאום עם, ובמקרים רבים תוכננו על ידי, ממשלת טוברוק". לאון אף הבטיח לבן זייד כי יש לו תוכנית לפגוע בלגיטימציה של "האסיפה הלאומית הכללית" בטריפולי, וכן תוכנית שתשבור את הברית בינה לבין בעלי בריתה במיסראתה. בהתכתבות אחרת כתב לאון: "אירופה וארה"ב מבקשות תכנית חלופית לשיחות כי אינן מרוצות מקצב ההתקדמות. ועידת שלום קלאסית. לדעתי פיתרון זה יהיה גרוע יותר כיון שיציב את שני הצדדים כשווים".

הלובים פחות השתכנעו; מזכ"ל האו"ם באן קי מון.

הלובים פחות השתכנעו; מזכ"ל האו"ם באן קי מון.

לא פחות מביכות מהפרשה עצמה היו תגובותיהם של האו"ם ושל ליאון עצמו. ליאון בתגובה להאשמות טען כי "זה אמנם לא נראה טוב", אך כי יש לשפוט אותו על פי עבודתו, ואף אמר כי הוא אינו סבור שיש בהתנהלותו ניגוד עניינים. דוברו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון התייצב גם הוא מאחורי לאון ואמר כי "עבודתו הבלתי נלאית למען לוב מדברת בעד עצמה". מי שפחות השתכנע מדברים אלו הם הלובים עצמם, והפרלמנט בטריפולי כבר פנה למזכ"ל האו"ם בדרישה לחקור את קשריו של ליאון עם האמירויות. ספק גדול אם יורשו של ליאון בתפקיד יוכל לשקם את האמון של המנהיגים בלוב ביושרתו של האו"ם כמתווך הוגן, ובהיעדר אלטרנטיבה נראית לעין, המצב צפוי ללכת ולהתדרדר.

מכה קשה לאמינות

מי שישלם את המחיר על ההתנהלות השערורייתית הזו לא יהיו רק אזרחי לוב. הכאוס המעמיק במדינה משחק הישר לידיהן של המיליציות הג'יהאדיסטיות ובראשותן "המדינה האסלאמית". המאחז של דאע"ש בלוב ממוקם מעברו השני של הים התיכון, כמה מאות קילומטרים בלבד מחופי איטליה, ומנהיגי הארגון כבר איימו בעבר לפגוע בלבה של רומא. לוב היא גם עורף אסטרטגי עבור ג'יהאדיסטים במדינות השכנות, מצרים ותוניסיה, ואחד היעדים המרכזיים ממנו יוצאים פליטים מרחבי המזרח התיכון וצפון אפריקה לכיוון אירופה.

בנוסף לכך, הפרשה חושפת חולשה משמעותית במנגנון התיווך של האו"ם ומדגימה את הקלות שבה כסף ממדינות עשירות כמו נסיכויות המפרץ יכול לשמש כדי לשחד דיפלומטים בכירים הנמצאים בתפקידי תיווך רגישים ביותר. למרבה ההפתעה, אין בתקנות האו"ם כל מנגנון שיכול למנוע הישנות של מקרים כאלה בעתיד. נציגי האו"ם מצופים לעמוד בסטנדרטים שמונעים מהם לנצל את תפקידם באופן שאינו ראוי, אך בו בזמן הם רשאים לחפש משרות מחוץ לארגון בעודם משרתים בתפקיד, כל עוד הם מודיעים על כך לממונים עליהם. האו"ם אמנם רשאי לחקור התנהגות בלתי הולמת של נציגים אך בפועל חקירות כאלה נפתחות לעיתים רחוקות.

חשיפתה של פרשה זו עשויה להשפיע לא רק על יכולתו של מרטין קובלר להביא לסיומה של מלחמת האזרחים בלוב, אלא על מעמדו של האו"ם והמוניטין שלו כמתווך נייטרלי בסכסוכים נוספים ברחבי המזרח התיכון.

______

ארז שטרים הוא מנהל האתר "מגזין המזרח הקרוב".

The post המתווך המושחת וה"אובייקטיביות" של האו"ם appeared first on מידה.

הצצה נדירה לתוככי המעורבות האיראנית בסוריה

$
0
0

אלפי מתנדבים איראניים נלחמים בסוריה, מקבלים משכורות חודשיות וגם פיצויים למשפחות החללים • אך למרות המערך המאורגן והסיוע האווירי הרוסי, התקדמות איטית ניכרת במלחמה מול האסאלמיסטים הסונים. מדוע? • ראיון שהעניק לאחרונה חייל איראני ממשמרות המהפכה המשרת בסוריה, מספק הצצה נדירה למתרחש בשטח וחושף פרטים רבים שהמשטר מנסה להסתיר

רחוקים מהבית; חייל בכוח קודס; צילום מסך

רחוקים מהבית; חייל בכוח קודס; צילום מסך

"סד"כ הכוחות האיראנים בסוריה מונה כ-7,000 עד 8,000 חייל כאשר כל חייל משתכר 1,500 דולר לחודש. הכוחות שבים לאיראן אחת לשלושה-ארבעה חודשים לחופשה של חודש, וכל משפחה של חלל מקבלת מענק בסך 25 אלף דולר" – אלו רק חלק מהפרטים הבלעדיים שסיפק חייל משמרות המהפכה עלום שם, בראיון שהעניק לפני כחודש ליומון כיהאן; עיתון איראני אופוזיציוני היוצא לאור בלונדון וידוע בדרך כלל באמינותו. למרות חשיבותו, הריאיון לא זכה כלל להתייחסות בתקשורת המערבית.

ראיון זה מצטרף למידע רב שפורסם לאחרונה בתקשורת האיראנית האופוזיציונית אודות פעילותה הצבאית של איראן בסוריה. כאן המקום להזכיר כי אמינותם של כלי התקשורת האיראניים הגולים מוטלת לא פעם בספק, ולכן יש להתייחס למידע בזהירות. ועדיין, אפילו אם חלק גדול מהדיווח שלפנינו אמין, והצלבה עם מקורות חיצוניים מצביעים על כך שזהו המקרה, הרי שהוא שופך אור רב בדיוק על אותן נקודות ששואף המשטר האיראני להסתיר, וחושף את מאחורי הקלעים של הלחימה האיראנית בסוריה.

"מגיני המקומות הקדושים"

בכירי המשטר באיראן שבים ומדגישים שטהראן לא משתתפת בקרבות נגד דאע"ש, ג'בהת אל-נוסרה וקני חוגי המורדים הסורים. לשיטתם, טהראן רק משגרת יועצים ומדריכה את הכוחות הלוחמים. האסטרטגיה העיקרית שעומדת מאחורי ניסיון זה לטשטש את השתתפותה של איראן בלחימה היא הרצון למנוע עימות אזורי שיעי-סוני. עימות כזה, יציב את המחנה השיעי בעמדת נחיתות בשל היותו מיעוט בעולם האסלאם.

ואולם, העובדות בשטח מלמדות אחרת. בחודשים האחרונים מובילה איראן מערכה קרקעית נרחבת בסוריה במטרה לשחרר שטחים חשובים שנקרעו מידי שלטונו של אסד. התקשורת האיראנית אף מדווחת על בסיס קבוע אודות נפילת חיילים איראנים – קצינים בכירים לצד כוחות זוטרים – וכן מתנדבים, לצד פעילי מליציות שיעיות עיראקיות, אפגניות ופקיסטניות, הנתמכות בידי כוחות קודס של משמרות המהפכה. אלו מכונים בתקשורת האיראנית מדאפעאן-י חרם, "מגני המקומות הקדושים". זאת, למרות שהם נהרגים בחלב וביתר מוקדי הקרבות בסוריה, הרחוקים מקבר זינב בדמשק, אשר הם נקראים על שם הגנתו.

כך מספר החייל פרטים על מוקדי גיוס המתנדבים במחנות משמרות המהפכה:

משמרות המהפכה הודיעו שיש להם רק יועצים [בסוריה] אך אין זה כך. אם תיכנס בחשאי למחנות הראשיים של משמרות המהפכה תראה שמותקנים באופן פומבי שלטים של רישום מתנדבים מכל שורות הארגונים וכל חתכי הגילאים להצטרפות לכוחות מגני המקומות הקדושים.

כפי שהודלף בתקשורת המערבית, מפקד כוחות קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני, המפקד על המבצעים של משמרות המהפכה מחוץ לאיראן והמופקד על המאבק להצלת אסד, ערך ביולי האחרון ביקור במוסקבה, שם נועד עם בכירים רוסים ובכללם פוטין אודות מצב הקרבות בסוריה. לפי דיווחים אלו, הביקור היה ציון דרך מכריע בהחלטת פוטין לשגר כוח צבאי לסוריה ולהשתתף באופן פעיל בקרבות. טהראן הכחישה נמרצות את הביקור במשך חודשים ארוכים, ובדצמבר 2015, כשחשה שהאווירה הבינ"ל מאפשרת זאת לאור התגברות פיגועי דאע"ש במערב, הודתה בקיומו. חייל משמרות המהפכה אישר בראיון את הרציונל שעמד מאחורי ביקור סולימאני במוסקבה, והסביר שהשיקול האופרטיבי שעומד מאחורי תגבור הכוחות הרוסים והאיראנים בסוריה הוא סיוע לצבא הסורי הקורס והבלתי מיומן בלוחמת גרילה:

קאסם סולימאני ביקר לפני שלושה-ארבעה חודשים ברוסיה ונועד עם בכירים צבאיים וכמה בכירים פוליטיים רוסים. גם רוסיה וגם איראן שואפות להביא לכך שבשאר אסד יישאר בשלטון. ואולם, התמשכות המלחמה צמצמה את המשאבים הפיננסים של ממשלת אסד. מצד אחד, בגלל הכמות האבדות הרבה של הצבא הסורי – הוא אינו מסוגל להמשיך את המלחמה לבדו. ישנם דיווחים רבים לפיהם הצבא הסורי סובל מדלדול חריף בסד"כ שלו. מאידך, יש כאן בעיה גדולה יותר והיא שכוחות דאעש וצבא סוריה החופשית וכן ג'בהת אל-נוסרה צברו ניסיון מספק והם כבר לא מכניסים עצמם למלחמות קלאסיות וישירות, אלא פוגעים בכוחות שתומכים באסד בצורה של [לוחמת] גרילה. באופן הזה ידיו של צבא אסד כבולות כיוון ששדה הפעולה שבו הוא בקי הוא עימות ישיר ולא [לוחמת] גרילה.

חיילים רבים יצאו מסוריה ביחד עם בני משפחותיהם. קבוצה אחרת [של חיילים] הוציאה את משפחתם מסוריה ונותרו לבד במדינה והם לוחמים. המחסור ביכולות צבאיות גרם לכך שרוסיה תומכת באסד מהאוויר ובאמצעות מטוסי קרב וטילים רחוקי טווח ואיראן תגברה את כוחותיה הקרקעיים כדי לגבות את צבאו של בשאר אסד. לפיכך, בנוסף לקצינים רמי דרג, משוגרים [מאיראן] לסוריה גם כוחות בדרג בינוני וקצינים זוטרים... הכוחות המשוגרים נשארים ביעד כשלושה-ארבעה חודשים ומקבלים קרוב לחודש חופש [באיראן].

מערך גיוס משומן

בעקבות האבדות שספגה איראן בקרבות בסוריה, חוקרים במערב העלו ספקות באשר ליכולותיהם הצבאיות של הכוחות האיראנים בסוריה. בראיון, סיפק חייל משמרות המהפכה פרטים מחדשים אודות אופן הגיוס וההכשרה של המתנדבים, הכולל גם הכשרות בסוריה ובלבנון, מן הסתם בשיתוף חיזבאללה:

בחלק מהטקסים וההתוועדויות הדתיות מחלקים מנשרים שקוראים להירשם להגנה על המקומות הקדושים. בכמה מסגדים מקבלים את המתנדבים. זהו רק סימבולי. מבין הכוחות המתנדבים, משמרות המהפכה מבצעים איתור קפדני ומשגרים אותם לסוריה לאחר הכשרה. על המתנדבים לעבור [הכשרות במשך] כ-45 ימים בכמה בסיסים בתוך טהראן כמו בסיס אמיר אל-מאמינין, וכן הכשרות ספציפיות בבסיסים בלבנון ובסוריה. חלק מהשיעורים הם תיאורטיים, כמו למשל לימוד השפה הערבית והכרות עם הגאוגרפיה בסוריה ובאזורי העימות. הרשימה של כל האנשים שמשוגרים, ואף המתנדבים, מגיעה לאישור המפקדה הכללית של משמרות המהפכה, שמתואמת עם לשכת המנהיג [ח'אמנאי]... אנשים רבים הגיעו לסוריה גם מבלי ששרתו [כלל] במשמרות המהפכה והם לוחמים שם.

למרות ההכחשות האיראניות בנושא השתתפות פעילה בקרבות בסוריה, באתרים שוליים בתקשורת האיראנית מתפרסמות מודעות בהן נקרא הציבור להירשם לטובת הצטרפות ל"מגני המקומות הקדושים" (ראו תמונה משמאל). בטפסים, נדרשים המעוניינים למלא פרטים אישים ולהשאיר דרכי התקשורת לטובת השתתפותו בקרבות בסוריה.

טופס התנדבות. מקור: http://www.behesht.info/data/modafean.jpg

טופס התנדבות. מקור: http://www.behesht.info/data/modafean.jpg

חייל משמרות המהפכה המשיך והסביר בראיון כי רק חלק מבין המתנדבים המעוניינים להצטרף ללחימה בסוריה מתקבלים ועוברים את תהליך ההכשרה החשאי, כאשר מרביתם מגיעים מקרב כוחות הבסיג' (מליציה סמי צבאית). לצידם, ישנם מתנדבים אחרים שנדחו אך מגיעים למוקדי הלחימה בכל זאת ונהרגים מבלי שייוודע למשפחותיהם דבר על גורלם:

אז למעשה רק כוחות ספציפיים משוגרים לסוריה?

"כן. אנשים שמשוגרים באמצעות משמרות המהפכה, למרות שהם פועלים שם [כלומר בסוריה] בשם מחתרתי, בתוך איראן מצוי תיקם המלא [הכולל את] שמם, פרטיהם תאריך שיגורם, וכן תלוש השכר וסוג המשימה".

מיהם האנשים האלו? מאילו מסגרות הם מגיעים?

"אלו הם אנשי בסיג', שמאמינים שעליהם לשרת שם את צבא האסלאם. רבים מהם פונים כדי להירשם ולהיות משוגרים בהתנדבות, אך אין אצלנו גיוס כללי. [רק] חלק התקבלו והיו גם כאלה שהגיעו [לסוריה] דרך תורכיה ולבנון. כמובן שהצטרפות בדרך הזאת לכוחות שלוחמים נגד דאעש ואל-נוסרה היא קשה מאד, וחלק מהם לא מתקבלים ונאלצים לשוב [לאיראן]".

אלו שמתנדבים באופן חופשי להילחם בסוריה מקבלים משכורות ממקום כלשהו?

"לא, רק משמרות המהפכה משלמים למגני המקומות הקדושים את משכורותיהם. היתר מגיעים לשם על סמך אמונתם בלבד. רבים מהם נהרגים ולמשפחותיהם לא ידוע דבר על גורלם...".

מלחמה עולה הרבה

בימים בהם תוהים רבים לאן יפנה המשטר האיראני את הכספים והדיבידנדים הרבים שהוא יקבל כתוצאה מעיסקת הגרעין והסרת הסנקציות, כדאי להאזין לדברי החייל האיראני אודות ההוצאות הכספיות שמוציא המשטר האסלאמי לטובת השתתפותו הישירה בקרבות בסוריה. בנוסף, לדבריו הכוח האיראני בסוריה מונה עד שמונת אלפים חייל, כלומר פי 4 מההערכות בקרב חוגים ביטחוניים בכירים מערב לפיהן כוח זה מונה אלפיים חיילים לכל היותר. על כך מספר המרואיין:

השכר החודשי [של לוחם איראני בסוריה] עומד על 1,500 דולר לחודש, ומעניקים הטבות בהתאם למצב..."הנוכחות האיראנית בסוריה הסבה מחיר כבד. בממוצע, כ-7 עד 8 אלף כוחות איראנים משתתפים במלחמה בסוריה, כאשר לכל הפחות כל אחד מהם מקבל שכר חודשי של כ-6-5 מליון תומאן [כ-1,700 דולר]. תוסיף לרשימה הזאת סיוע רפואי, סיוע במזון, גיבוי לוגיסטי, סיוע תעבורתי ועוד הוצאות רבות אחרות. כל אחד מהכוחות "מגני המקומות הקדושים" שמחרף נפשו מקבל קרוב ל-45 עד 90 מיליון [תומאן, כ-25 אלף דולר]. בנוסף כוחות קודס מעניקים כספים לחטיבת הפאטמיון – אפגנים ופקיסטנים. העברת הגופות והפצועים גם כרוכה בהוצאות כספיות שהמלחמה בסוריה מסבה לנו... "שיגור כוחות לסוריה הפך להיות נושא לבדיחה בקרב החבר'ה במשמרות המהפכה וכך נהוג לומר בצחוק לכל מי שסובל ממחסור בכסף ומתלונן על מצב משכורתו: "בכבוד, למקומות הקדושים" [כלומר לך לסוריה ותגן על המקומות הקדושים].

לצד ההטבות הכספיות, משקיעה ההנהגה האיראנית מאמץ תעמולתי רב כדי לטפח ולעודד שיגור כוחות איראנים לסוריה ולהגביר את המוטיבציה בקרב הכוחות האיראנים הלוחמים. במסגרת זאת, הצהירו בכירים במשטר כי מות קדושים בהגנה על המקומות הקדושים בסוריה ובעיראק מזכה את הנפטר במעמד גבוה אף יותר מהמעמד לו זכו הנופלים במלחמת איראן-עיראק (1988-1980). לפיכך, כשנשאל האם המניע להצטרפות המתנדבים לקרבות בסוריה הוא אידאולוגי או כלכלי, טען החייל כי רבים עושים זאת מתוך צו אמונתם ולא מניע כספי: "קשה להעריך מה מניע אנשים להגן על המקומות הקדושים. באופן אישי, איני חושב שהם מצטרפים למלחמה בגלל עניינים כספיים, אך אולי זה משפיע במידת מה. למעשה אלו שהולכים [למלחמה] עושים זאת מתוך אמונה...".

נושא נוסף שעלה לדיון במהלך הראיון הוא דרכי העברת כוחות משמרות המהפכה מאיראן לסוריה. לאחרונה התעורר דיון בארה"ב סביב חברת התעופה האיראנית מאהאן איר, ומדוע הממשל האמריקני לא פועל נגדה. החברה כלולה ברשימה השחורה של הסנקציות האמריקניות מאז 2013, למרות שהיא מעבירה כוחות משמרות המהפכה מאיראן לסוריה. במקביל מאפשרות מדינות אסיאתיות ואירופאיות לחברה לפעול כסדרה, על אף שהיא למעשה פועלת בשרות משמרות המהפכה כחברת תעופה צבאית לכל דבר. כפי שהציג ד"ר עמנואל אוטולנגי, מומחה לסנקציות כלכליות, מטוסי החברה עושים דרכם בתדירות מרובה בין איראן לסוריה ומשמשים נדבך חשוב בהעברת הצרכים הדרושים בין שתי המדינות – ובכלל זה אמל"ח, לוחמים, סיוע לוגיסטי ועוד. (ראה תמונה)

טיסה אחת, מני רבות, של חברת מאהאן אייר האיראנית בקו איראן-סוריה; צילום מסך: https://twitter.com/eottolenghi/status/666737460542574592

טיסה אחת, מני רבות, של חברת מאהאן אייר האיראנית בקו איראן-סוריה; צילום מסך: https://twitter.com/eottolenghi/status/666737460542574592

וכך מוסבר בראיון:

היכן בתוך איראן מתבצע הרישום לשיגור [לסוריה]?

"או דרך משמרות המהפכה, שם תהליך הגיוס אינו פומבי או שהם יוצאים לנג'ף ולסוריה באופן חופשי. אלו שיוצאים ישירות [לסוריה] חייבים שיהיה להם דרכון וויזה לסוריה, ומספרם מועט כיוון שכמות הקרובה היא רבה עד כדי כך שטיסות הנוסעים לסוריה התמעטו".

כיצד מועבר האמל"ח?

"לא מועבר אמל"ח רב מאיראן. נשק סמי כבד וכבד מועבר באמצעות מטוסים. כמעט כלום לא משוגר באמצעות היבשה. חלק מהמשלוחים הועבר באמצעות ספינות דרך המפרץ הפרסי, היתר בטיסות".

האם מדובר בטיסות צבאיות?

"לא, מרבית השיגורים מבוצעים דרך שדה תעופה על-שם האמאם ח'מיני, מטוסים של חברת התעופה מאהאן [אייר]".

אבל מאהאן היא חברה פרטית, לא?

"כן, אבל עבורם אין זה משנה. אם מדובר בטיסה רגילה לסוריה שמכילה נוסעים [אזרחים] אז לא משוגר בה ציוד צבאי אבל לעיתים משמרות המהפכה עושים טיסות צ'ארטר."

אין תחליף ל"מגפיים על הקרקע"

על פניו, החיפוי האווירי הרוסי וההשתתפות האיראנית בקרבות היו אמורים לספק לצבא סוריה ולחזבאללה יתרון על-פני יריביהם במוקדי העימות, ולהביא לשחרור מהיר של שטחים שנקרעו משלטונו של אסד. אולם החייל האיראני הצביע בראיון על המחסור בכוחות יבשה, ואי יכולתו של הסד"כ הנוכחי להתמודד עם ריבוי המשימות, התפתחות שגוררת לטענתו את התמשכות הקרבות והעיכוב בשחרור השטחים הכבושים. לדבריו, כאשר אזורים שוחררו מידי דאעש וג'בהת אל-נוסרה, הם נכבשו מחדש על ידם בשל המחסור בכוח יבשתי סורי או פרו-סורי שיחזיק את השטח:

נכון שרוסיה מעניקה גיבוי אווירי אפקטיבי אבל משימת התקדמות ושחרור שטחים צריכה להתבצע דרך כוחות יבשתיים... חלק מכוחותיו של אסד מוצב בתוך הערים ואחראי על שמירה על מרכזים אדמיניסטרטיביים, על ארגונים ומחנות צבא, חלק אחראי על שמירת מתקנים רגישים כמו שדות תעופה, בתי זיקוק, תחנות חשמל וסכרים. מאידך, כדי להשיג התקדמות ולשחרר שטחים צריך שיהיו מספיק כוחות יבשתיים אך הם עסוקים בכמה חזיתות. מסיבה זו שחרור השטחים מתבצע באיטיות. התמקדות הכוחות בכמה צירים גורם לכך שהקרבות הם ממושכים, ולכך ששטחים נכבשים שוב על-ידי דאע"ש או ג'בהת אל-נוסרה.

The post הצצה נדירה לתוככי המעורבות האיראנית בסוריה appeared first on מידה.

"אני שמחה לבטא את גאוותי במדינת ישראל"

$
0
0

המשוררת והפעילה החברתית מליכה מיזאן רואה עצמה כמייצגת המיעוט האמזיגי במרוקו, ונלחמת למען עצמאות תרבותית ופוליטית • את חיצי הביקורת היא מפנה כלפי ההשתלטות הערבית על המגרב והמזרח-התיכון, ונגד הרדיקליזם האסלאמי: "זהו אויב משותף עבורנו האמזיגים ועבור הכורדים, אחינו לדם. זהו גם מאבק משותף לנו ולאחינו הישראלים" • ראיון מיוחד עם אישה חסרת מורא

מליכה מיזאן; צילום מסך מהפייסבוק.

מליכה מיזאן; צילום מסך מהפייסבוק.

יתכן שיצא לכם לשמוע עליהם. האמזיגים, או הבֶּרְבֶּרִים בשמם האחר, הם השבטים והתושבים המקוריים של צפון אפריקה. כ-30 מיליון מהם, מתגוררים כיום במרוקו ובאלג'יר. מאות אלפים נוספים מפוזרים במדינות נוספות, ביניהן צרפת, ניגריה, מאלי, לוב, טוניסיה ועוד. הערכות שונות אף טוענות כי מרבית האוכלוסייה במרוקו ובאלג'יר היא בעלת שורשים אמזיגים.

עובדה פחות מוכרת היא שאמזיגים רבים רואים בישראל שותפה רעיונית למאבק כנגד ההגמוניה הערבית באזור. אחרים אף דוחפים לקראת נורמליזציה מלאה עם מדינת ישראל.

מייצגת בולטת של הציבור המרתק והבלתי-מוכר הזה היא מליכה מיזאן – סופרת, משוררת ופעילה חברתית אמזיגית-מרוקאית ידועה, שנולדה בהרי האטלס בשנת 1960. כיום היא אחת מאנשי הרוח הבולטים והחצופים ביותר במרוקו. מיזאן מתחזקת דף פייסבוק פעיל ביותר ובו מעל ל-50 אלף עוקבים, שם היא מבטאת בחריפות רבה את עמדותיה ואת עמדותיהם של רבים אחרים החושבים כמוה. בדבריה על נושאי חברה, דת ומדינה ניתן למצוא פמיניזם, אנטי-ערביות ואנטי-אסלאמיות, כאשר עיקר מאבקה הציבורי מוקדש לשימור וטיפוח הזהות האמזיגית בארצה, והבדלתה מהזהות הערבית-אסלאמית.

מן הראיון שערכנו עמה לאחרונה, ניתן להתרשם מהאומץ ומן הכנות חסרת המורא של מיזאן. אחת השאלות שהפנינו אליה עסקה בגורמים מסויימים במרוקו, אשר פועלים כדי להחליש את הקשרים התרבותים-חברתיים בין ישראל למרוקו, ובפרט בין העם היהודי והאמזיגי. אלו, אגב, פועלים בעידוד פלסטיני.

"הממשלות שלנו חושבות על-פי הפרדיגמה הערבית האסלאמית, ולכן אין להן אפשרות אלא לתמוך בגזענים הטרוריסטים האלה" השיבה מיזאן. "השלטונות המרוקאים, בכל הממשלות, פעלו כדי להפוך את בני עמנו האמזיגים לעבד נרצע ובשר תותחים לסוגיות הערביות, ובראשן הסוגיה הפלסטינית, זאת כדי למנוע מאתנו (האמזיגים) לפעול למען הסוגיות הנוגעות לנו ולהעסיק אותנו בדברים בטלים".

דגל האמזיגים-ברברים

דגל האמזיגים-ברברים

לטענתה, הסוגיה הפלסטינית היא חלק מאותה התודעה שמבקשים השלטונות להנחיל בציבור, כדי לשנות את  סדר העדיפויות של האזרחים ולהסיט את סדר היום מהבעיות האמיתיות שלהם אל עבר בעיות ואינטרסים של העולם הערבי. "יש ניסיון לשכנע את המרוקאים כי ישראל היא האויב הראשון במעלה וכי כל ניסיון לנורמליזציה עימה הוא פשע גדול כנגד המולדת המרוקאית וכנגד החברה האנושית כולה. זה מה שמאפשר להם להרגיש חלק מקבוצה [מדינות ערב] וזה מה שמחזק את השליטה שלהם עלינו".

הפרסומים של מיזאן ידועים בסגנונם הישיר, הפרובוקטיבי והמוחצן, והם בולטים במיוחד נוכח העובדה שהיא מתגוררת בסביבה ערבית-אסלאמית שמרנית. עובדה זו הובילה לניסיונות בלתי פוסקים להשתיק אותה, ואף לקפח את חייה.

"זו תקופה ארוכה שהפרסומים שלי מולידים זעם רב בקרב רבים בחברה המרוקאית. הזעם הזה מוביל אנשים רבים לאיים עליי בכל אמצעי שהם יכולים לחשוב עליו, במטרה להרתיע אותי ולגרום לי להפסיק את מאבקי העיקש למען חברה אנושית חופשיה וסובלנית. האיום האחרון אליו התוודעתי היה מידי חוליית טרור, שנחשפה על-ידי המודיעין המרוקאי ואשר תכננה להתנקש בחייהם של מספר משכילים, ובראשם איש הרוח האמזיגי אחמד עציד, אנוכי, וכן מנהיג מפלגת שמאל גדולה".

עבדות תרבותית

מליכה מיזאת היא אישה, מרוקאית, ברברית וחילונית מוצהרת. אבל בראש ובראשונה היא רואה את עצמה כלוחמת נגד הרדיקליזם שפושט ברחבי המזרח-התיכון: "בסולם העדיפויות שלי אין ראשון ואחרון, הענקת עדיפות למונח אחד מבלי להתייחס לאחרים יעניק תמונה חסרה של זהותי. ובכלל אני מציעה להתעסק בתחומים שונים ולהתמחות בשיטות שונות למען המטרה האחת, והיא: ההתמודדות והלחימה בכל מקום ובכל זמן ומבלי להתחשב בדבר, כנגד אלו המחזיקים באידיאולוגיות קיצוניות".

חלק מהאידיאולוגיות הללו, לשיטתה, הוא דיכוי הנשים. אמנם, בסוף שנות ה-90 חל שיפור לא מבוטל במעמדן של הנשים במרוקו, בייחוד ביחס לארצות אחרות במגרב ובמזרח-התיכון, אך המדינה עדיין לא עומדת בסטנדרט המערבי המוכר לנו.

"הבעיה הראשונה והבסיסית שעומדת בפני האישה המרוקאית היא לצערי הקושי לגבור על מי שממשיך לפעול כנגדה בכל צורות האלימות הפיזית והמוחשית, או האלימות הנרמזת והנסתרת" מסבירה מיזאן. "האלימות הזו מקורה בשלטון הגברי-הפטריארכי במרוקו, אשר לא מוצא לו מנוח אלא במאבק ובניצול של האישה, והוא מנסה להכשיל את האישה בכל עת שהיא מנסה לשפר את חייה בדרכים חוקיות וטבעיות. כבודה של האישה המרוקאית ושחרורה הוא כמו בקרב כל אישה אחרת בעולם –  קשור במידת יכולתה למאבק והתנגדות מתמשכים כנגד צורת המחשבה הפטריארכלית הנפשעת".

כחלק מהמיעוט הבֶּרְבֶּרי במרוקו, מיזאן רואה גם בשפה הערבית סוג של דיכוי. רק בשנת 2011 הכירה החוקה החדשה במדינה בברברית כשפה רשמית. "השימוש שלי בשפה הערבית איננו עניין של בחירה, אלא מגיע כחלק מהעבדוּת התרבותית אותה מנהיגים שלטונות מרוקו, שלטון אשר שואב את מקור סמכותו מהערביוּת ומהאסלאם, אשר משמשים כלים במלחמה נגד שפתנו האמזיגית (ברברית); שפה אשר נאסר עלינו ללמוד ולדבר בה, שפה שהיינו רוצים שתהיה עבורנו שפת הדיבור, היצירה והמחשבה".

על-אף שאת יצירותיה היא מחברת בשפה הערבית, היא רואה זאת רק ככלי יעיל – "אמצעי ביטוי במאבק כנגד כפיית הזהות הערבית". במסגרת המאבק, מסבירה מיזאן, היא גילתה כי "אין קשר בין הזהות הערבית לבין האדמה והעם המרוקאיים; זהות שאיננה אלא משאלת לב אשר נכפתה על בני עמנו בכוח על-ידי השלטונות הפוליטיים והדתיים במדינה, על-מנת שהכוח ירוכז בידיה של האליטה הערבית השלטת. משום כך, הזהות הערבית לא יכולה להיות זהות לאומית או זהות רשמית בארץ אמזיגית כמו מרוקו".

את מבקרת חריפה של "הערבים". בפרסומייך כינית את הערבים כ"גזענים" ו-"כובשים". מיהם אותם ערבים אליהם את מתייחסת?

"לצערי הרב הערבים כולם, ואפילו טרם הגעת האסלאם, הם עם שמתפאר בהשתלטות על רכושם ותרבותם של אחרים. ההתפארות והרברבנות הזו היא הבסיס של תרבותם הפראית ושל שאיפותיהם האימפריאליות. אם הייתי מוציאה ולו אחד מהם מהכלל ולא מתארת אותו כגזען הרי שזהו אותו האחד שמסוגל לכבד את זכותם של האחרים לחיות חופשי מכל הגמוניה זרה".

כלומר, את רואה בהגמוניה הערבית אויב משותף של העמים המקוריים במזרח-התיכון, ואת השלטונות המרוקאיים נציגים של אותה הגמוניה?

"התכנית הערבית האסלאמית היא בראש ובראשונה תכנית קולוניאליסטית נפשעת – אין הבדל בין ערביי צפון-אפריקה וערביי המזרח-התיכון, ואין שום הבדל בין השלטון המרוקאי לשלטון הפלסטיני, שניהם באופן מוחלט ללא יוצאי דופן, פועלים בטקטיקות של רמאות ולא בוחלים באף אמצעי לצורך הגשמת שאיפותיהם הקולוניאליסטיות הנפשעות".

הערביוּת ניצחה

במהלך ההיסטוריה, עמים רבים אשר נכבשו על-ידי הערבים קיבלו על עצמם את האסלאם, אך לא אימצו את השפה והזהות הערבית. ביניהם ניתן למנות את הפרסים, הטורקים, האפגנים וכו'. מיזאן מסבירה כי תהליכים שונים הובילו לכך שהברברים לא עמדו בפרץ, ונטמעו בתרבות הערבית.

"בנוסף למאמצי הערבים לשערב את ארצנו ואת בני עמנו, הצטרפו אמזיגים רבים לקמפיין השערוב ואימצו את הזהות והמחשבה הערבית. כאשר הגיעו הערבים לאזורנו הם הנחילו לתושבים תודעה כוזבת, הטוענת כי התרבות האמזיגית היא תרבות מפגרת ופרימיטיבית וכי שפתם היא שפה פראית ולא ראויה. את הערבית הם הציגו לתושבים האמזיגים הנאיבים כשפה שמיימית, שפת גן עדן, ואת תרבותם הציגו כתרבות המביאה לנחת ולרוגע. הקמפיין הצליח עד כדי כך כי רבים מהאמזיגים במהלך ההיסטוריה השתתפו בפעולות ג'יהאדיסטיות-טרוריסטיות על מנת לרצות את הערבים, או למען אותו גן העדן המובטח לפולשים, לכובשים ולג'יהאדיסטים על-פי האסלאם".

האם האמזיגים חושבים כיום על הקמת מדינה עצמאית?

"שחרורם של האמזיגים מהתלות הפוליטית והתרבותית שלהם הוא תהליך קשה מאוד, בהתייחס לעובדה שהרוב המוחץ שלהם חסר את התודעה ואת האומץ הנדרשים כדי לעמוד מול האידיאולוגיה הערבית האסלאמית, אשר היא מקור התלות וההשפלה ממנה הם סובלים עד היום. עם זאת אני אופטימית בנוגע לשחרורנו מהם, ביודעי כי עתידם של עמים מדוכאים יכול לעיתים להפתיע, ובאופן שאנחנו לא יכולים לדמיין".

פעילים אמזיגים במרוקו, קוראים להכרה בשפתם, 2011. צילום: Magharebia CC BY 2.0 VIA FLICKR

פעילים אמזיגים במרוקו, קוראים להכרה בשפתם, 2011. צילום: Magharebia CC BY 2.0 VIA FLICKR

בתקופה האחרונה אסרה ממשלת מרוקו קיום כינוס להקמת המפלגה האמזיגית החדשה 'Tamagit d Usnulfu', ולפני מספר שנים הוציאו השלטונות את המפלגה האמזיגית הדמוקרטית מחוץ לחוק. מיזאן מסבירה כי הדבר נובע מחשש השלטונות מפני רוחות חדשות בפוליטיקה המרוקאית:

"חוץ מאיומי הטרור, אין דבר שהמשטר המרוקאי חושש ממנו יותר מאשר התקדמותם של האמזיגים לכיוון השחרור, המשטר בעל האוריינציה הערבית רואה את השאיפה הזו לשחרור כעומדת בסתירה לאינטרסים שלו ולהמשכיות הזהות הערבית האסלאמית באדמותינו. אנחנו רואים כי השלטון ממשיך לעשות כל שביכולתו על מנת להגביל את צעדיהם של האמזיגים בתואנות שונות. כך למשל הוא פעל לאחרונה כנגד הקמת מפלגה אמזיגית בתירוץ שזו עומדת בסתירה לחוק המפלגות אשר לא מתיר הקמת מפלגות על בסיס דתי או גזעי.

"החוק הזה נעשה בהזמנה גורמים אינטרסנטיים כדי למנוע ממפלגות שאינן ערביות או אינן אסלאמיות לפעול בזירה הפוליטית. כל המפלגות שפועלות היום במרוקו הן בעלות אותו מקור רעיוני: מפלגות ערביות לאומיות או מפלגות אסלאמיות דתיות או שילוב של שניהן. הדבר הזה הוא שפוגע באמזיגים ומלהיט את האווירה כאן".

שותפים במאבק נגד הדיכוי הערבי-אסלאמי

יהיה מי שיראה בסיטואציה הזו דמיון למאבק הפלסטיני נגד מדינת ישראל. אך למעשה ההפך הוא הנכון. מיזאן רואה בפלסטינים חלק מהאומה הערבית, וניסיון ההשתלטות שלה על תרבויות שונות שוחרות חופש. "אני שמחה לבטא את גאוותי במדינת ישראל אשר מוכיחה בפעילותה היומיומיות כי היא מדינה של זכויות וחופש, מדינה של ריבוי תרבויות וסובלנות, מדינה שכל הממשלות שהתייסר בהן האזור שלנו, אם במזרח-התיכון ואם בצפון אפריקה, מסתכלות עליה בתור דוגמא וכמופת".

ההשוואה הנכונה היא דווקא בין האמזיגים לכורדים. אי אפשר להתעלם מפרסומים חוזרים ונשנים של אמזיגים רבים, אשר מביעים הזדהות ושואבים השראה מהסוגייה הכורדית ומשאיפתו של העם הכורדי לעצמאות.

"ההתפשטות הערבית האסלאמית היא אויב משותף עבורנו האמזיגים ועבור הכורדים, אחינו לדם. זהו גם מאבק משותף לנו ולאחינו הישראלים" מסכמת מיזאן. "המאבק הזה צריך להיות מאבק משותף ועלינו להקים חזית משותפת על מנת שנוכל להתנער מן ההגמוניה הערבית האסלאמית ולמען ההגנה על זכותנו להתקיים. עלינו לגרום לתועמלנים של אותה ההגמוניה לדעוך, ולהילחם בנאומיהם הדתיים והפוליטיים אשר באמצעותם הם שוטפים את המוח לבני האזור המקוריים ומערימים על הקהילה הבינלאומית על מנת שזו תזדהה עם סוגיותיהם המזוייפות. הם הצליחו בעבר לגרום לנו שנשכח את בעיותינו האמיתיות, עד כדי כך שרבים מאיתנו הפכו לשבויים באידיאולוגיות שלהם ויצריהם ושכחו את סוגיותיהם הפרטיות".

הראיון נערך בערבית ותורגם על-ידי רוני שלום ביאלר, מנהל ביה"ס חיכמה – התכנית ללימוד ערבית, ועורך מגזין Israel in Arabic.

The post "אני שמחה לבטא את גאוותי במדינת ישראל" appeared first on מידה.

המשבר הכפול של כורדיסטן

$
0
0

בהעדר סיוע כלכלי מערבי מסיבי, פתרון לאתגרים העומדים בפני הכורדים עדיין לא נראה באופק • כורדיסטן העיראקית, שהוכרזה בעבר כמודל לעיראק כולה, החלק היציב היחיד במדינה, עדיין מצליחה לשמור על מראית עין של חיים נורמליים חרף בעיותיה הקשות • השאלה הגדולה היא עד מתי

מנסים לסלול את הדרך לעצמאות, בינתיים ללא הצלחה; לוחמי פשמרגה וYPG בקובאני. צילום: Kurdishstruggle CC BY 2.0

מנסים לסלול את הדרך לעצמאות, בינתיים ללא הצלחה; לוחמי פשמרגה וYPG בקובאני. צילום: Kurdishstruggle CC BY 2.0

בשבועות האחרונים, משקיפים רבים בעולם עצרו את נשימתם על רקע הניצחון הכורדי המזהיר בחבל סינג'אר. כוחות פשמרגה, הצבא של האוטונומיה הכורדית העצמאית בעיראק, בסיוע אווירי אמריקני ושיתוף פעולה עם יחידות PKK ומיליציות יאזידיות, הצליחו לכבוש את החבל ההררי, ולהנחיל לחליפות דאע"ש את אחת התבוסות הקשות בתולדותיה. כיבוש סינג'אר לא רק גרע משטחיה של המדינה האסלאמית, אלא גם ניתק את הכביש הראשי המוביל בין שתי הבירות שלה, מוסול בעיראק וא-רקה בסוריה.

הניצחון הכורדי על דאע"ש, לאחר חודשים ארוכים של דשדוש במקום, העלה לתודעה הבינלאומית פעם נוספת את הבעיה הכורדית. הכורדים, קבוצה אתנית שמונה 32-30 מיליון נפש, דוברים קבוצה של דיאלקטים ממשפחת השפות האיראניות (העיקריים שבהם: קורמאנג'י, סוראני וזאזא) ומחזיקים במסורת עשירה של תרבות משותפת, תודעה אתנית חזקה וגם, בתוקף הנסיבות, היסטוריה טרגית של מרי והתנגדות. במאה ה-20, התחלקו הכורדים, מוסלמים סונים ברובם, בין ארבע מדינות לאום: טורקיה, עיראק, סוריה ואיראן. כל אחת מהמדינות הללו, בדרכה שלה, ניסתה לכפות אחידות בתחומה ולדכא את השפה, התרבות והלאומיות הכורדית. כל אחת מהן, להוציא עיראק בדמדומי משטר סדאם, הייתה חזקה מספיק בזירה האזורית והבינלאומית כדי לחסום כל תמיכה חיצונית משמעותית בבדלנות או אוטונומיה כורדית בשטחה.

השאיפה לעצמאות

לפיכך, עד שנות התשעים הכורדים לא הצליחו לחצוב אי משמעותי של שלטון עצמי בהר הגרניט של מדינות הלאום החזקות שסביבם, אף כי ניסו לעשות זאת מספר פעמים. במחצית הראשונה של שנות הארבעים, למשל, ניצלו הכורדים באיראן את הכאוס ששרר במדינה במהלך מלחמת העולם השנייה, והקימו (בחסות סובייטית) רפובליקה קצרת ימים בעיר מהאבאד. אלא שאחרי הנסיגה הסובייטית מאיראן לא היה מי שיתמוך במדינה הצעירה, והיא קרסה כעבור זמן קצר. באזור הכורדי של סוריה (המכונה על ידי תושביו רוג'אבה), היו נתונים הכורדים עד לשנים האחרונות בצבת העריצה של משטר הבעת'. גם בטורקיה, עשורים של לוחמת מחתרת וטרור של מפלגת הפועלים הכורדית (PKK) לא הצליחו לשנות או לרכך באופן משמעותי את מדיניות הדיכוי התרבותי והלשוני של אנקרה, עד ההפשרה החלקית מאד שחלה בסוף העשור הראשון של שנות האלפיים.

בעיראק, נאבקה המחתרת הכורדית, בהנהגתו הכריזמטית של מולא מוסטפא ברזאני, בשרשרת משטרים רודניים. אנשיו של ברזאני הצליחו לזנב, להציק ולפגוע בצבא העיראקי הכבד והמסורבל בלוחמת פגע וברח, אבל הם לא היו מסוגלים לכבוש שטחים לאורך זמן. מולא מוסטפא קיבל סיוע משמעותי מישראל (ובתמורה סייע להבריח יהודים בשביליה ההרריים של כורדיסטן), וגם מאיראן, אולם זה פסק עקב הסכם איראני-עיראקי ב-1975. בכל המקרים הללו, הכורדים לא היו שחקנים חזקים די הצורך כדי לנצח ברמה האסטרטגית. כדי שהמבוי הסתום ישבר, שני גורמים מבניים היו חייבים להשתנות: היחס הבינלאומי לכורדים, ועוצמתן הדכאנית של מדינות הלאום שסביבם.

הפך לשליט הבלתי מעורער; מחמוד ברזאני (בתמונה). כנס בחירות בכורדיסטאן, 2009. צילום: PROjan Sefti CC BY-SA 2.0 VIA FLICKR

הפך לשליט הבלתי מעורער; מוסטפא ברזאני (בתמונה). כנס בחירות בכורדיסטאן, 2009. צילום: PROjan Sefti CC BY-SA 2.0 VIA FLICKR

האבן הראשונה נפלה ב-1991, לאחר מלחמת המפרץ הראשונה. הטבח המחריד בחלבג'ה בסוף שנות השמונים, במסגרתו השמיד סדאם חוסיין אלפי כורדים בגז עצבים, כמו גם מעשי טבח שהתרחשו מיד לאחר המלחמה, הניעו את הקהילה הבינלאומית להכריז על אזור אסור לטיסה בחבל הכורדי של צפון עיראק. המטריה האמריקנית סייעה למחתרת הכורדית בעיראק (נקראת גם פשמרגה, מילולית: אלו שנמצאים לפני המוות), לחצוב לעצמה בפעם הראשונה אזור אוטונומי של ממש. נסיונות מהוססים ראשונים לבנות מדינה בדרך טבעו בדם ואש, כאשר ה-KDP (המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטן) בהנהגת מסעוד ברזאני, בנו של מולא מוסטפא, התנגשה עם פלג יריב, ה-PUK (האיחוד הפטריוטי של כורדיסטן) בהנהגת ג'לאל טלבאני. שתי המפלגות טבעו במלחמת אזרחים אכזרית שנמשכה לאורך רוב שנות התשעים. סדאם חוסיין נכנס לקלחת במיומנות, תמרן את הפלגים זה נגד זה וליבה את המלחמה בציניות האופיינית לו.

אולם בראשית שנות האלפיים דעכה המלחמה, ושני הפלגים התחילו לשתף ביניהם פעולה מחדש. הפלישה האמריקנית ב-2003 נתנה לחבל הזדמנות נוספת – והפעם הכורדים לקחו אותה בשתי ידיים. הפלגים הקימו ביחד אזור אוטונומי עצמאי, שבירתו ארביל, וחילקו ביניהם את השלטון בחבל. במסגרת ההסכמים ביניהם, מנהיג ה-PUK טלבאני אייש את תפקיד נשיא עיראק – שהוקצה לכורדים – ואילו מסעוד ברזאני הפך לנשיא החבל האוטונומי. אולם דעיכתו של טלבאני עקב שבץ שלקה בו בדצמבר 2012, הותיר את מסעוד ברזאני כמנהיג הלאומי היחידי בזירה.

אי של יציבות, יחסית

כיום מושלים הכורדים, בראשותו של הנשיא מסעוד ברזאני, באזור אוטונומי בצפון עיראק, הכולל את מחוזות ארביל, סולימאניה ודוהוק. קריסת מדינת הלאום העיראקית שיחקה לטובתם. לפתע, לא רק שלא היה צבא כבד שיתמודד מולם, אלא גם התדמית שלהם השתפרה פלאים. על רקע הבוץ המדמם והקטל הבלתי פוסק בעיראק, נחשבת כורדיסטן כאי של יציבות וליברליזם. האזור הכורדי בטוח יחסית, אפילו לתיירים, וכתבות מגזין עם תמונות של הרים ירוקים, מבצרים עתיקים, ערים מודרניות, חיי לילה תוססים ותנופת בנייה מיצבו את כורדיסטן במערב כישות נבדלת משאר עיראק. ראש ממשלת כורדיסטן, נצ'ירבאן ברזאני, הדגיש את הדברים בראיון לעיתון בריטי. "כאן", הוא אמר, "זה לא בצרה", רמז עבה לעימותים בין שיעים לכוחות בריטיים בדרום עיראק. "אנחנו חברים שלכם".

ההסברה הכורדית למערב הדגישה גם, באופן מוגזם משהו, את הליברליזם של הרוב המוסלמי בכורדיסטן ואת מעמד האישה הגבוה בחבל. כאשר הכורדים ספגו מספר תבוסות כואבות בראשית המלחמה עם דאע"ש, שחרר הצבא הכורדי למערב תמונות של לוחמות פשמרגה שנשבעו לנקום ברוצחי המדינה האסלאמית בשם בנות עמן והמין הנשי כולו. "התמונות של לוחמות הפשמרגה עם הצמות ובגדי ההסוואה, שאוחזות בנשק נגד דאע"ש, סייעו לשפר את התדמית הכורדית במערב יותר מכל דבר אחר בשנים האחרונות", כתבה קאלה סאלח, מומחית לפוליטיקה כורדית, ל-CNN. "עם אמהות ממרכז ארצות הברית שמפיצות בטוויטר תמונות של לוחמות כורדיות, הרבה יותר קשה לממשלות מערביות להסביר לבוחריהן את המדיניות הפושרת שלהם בעניין [הסיוע] לכורדיסטן".

קריסת מדינות הלאום ושינוי היחס הבינלאומי סייעו, באופן מפתיע בלתי צפוי, גם למיעוט הכורדי הנשכח בסוריה. ההידרדרות של המשטר הבעתיסטי של בשאר אל-אסד למלחמת אזרחים כוללת ב-2011, מוטטה את אשליית האחדות הלאומית הסורית, וסייעה לכורדים הסורים לחצוב אזור אוטונומי משל עצמם, בהנהגת יחידות ההגנה העממית (YPG), פלג כורדי שמאלי שקשור באופן הדוק ל-PKK בטורקיה. בניגוד למשטר השמרני והפרו-מערבי של ברזאני בארביל, שהצליח ליצור יחסים ידידותיים לא רק עם ארצות-הברית, אלא גם עם ממשלתו החשדנית של ארדואן באנקרה, הכורדים בסוריה נחשבו בעיני טורקיה כטרוריסטים ואויבים מרים. גם במערב הם זכו בהתחלה לכתף קרה, בשל לחץ טורקי ומשום שה-PKK נמצא ברשימת ארגוני הטרור של מחלקת המדינה.

יחסי ציבור מוצלחים; אישה כורדית לוחמת. צילום: kurdistan4all CC BY SA 2.0 VIA FLICKR

יחסי ציבור מוצלחים; אישה כורדית לוחמת. צילום: kurdistan4all CC BY SA 2.0 VIA FLICKR

שובר השוויון היה דווקא ארגון דאע"ש, שעלה במפתיע על הבמה בשנתיים האחרונות, עם כיבוש מוסול וא-רקה. הכורדים הסורים, שעליית דאע"ש איימה על עצם קיומם, נלחמו במדינה האסלאמית בקרבות בלימה הירואיים (הידועים ביותר הם בקרבת העיר קובאני), וזכו, בצדק רב, בהערצה של משקיפים רבים במערב. כמו בעיראק, התמונות של הנשים הלוחמות הכורדיות בקו האש היו קלף מנצח בתקשורת המערבית. יאמר גם שבסוריה, התמונות שיקפו מציאות משמעותית הרבה יותר מזו שבעיראק. אופיו השמאלי, הליברלי והחילוני של ה-YPG מאפשר יחס שוויוני בהרבה לנשים מאשר בחברה השמרנית יותר של כורדיסטן העיראקית. כל התהליכים הללו הכתיבו שינוי, זהיר ומהוסס יחסית, בעמדה המערבית כלפי ה-YPG, וכעת מקבלים גם הכורדים הסורים סיוע מערבי במלחמתם כנגד דאע"ש.

המבצע האחרון בסינג'אר, פסגת השגיהם הצבאיים של הכורדים במאבק כנגד המדינה האסלאמית, היה במידה רבה פרוייקט משותף של הכורדים העיראקים והסורים, בסיועם של לוחמי PKK ומיליציות יאזידיות. הכורדים העיראקים, לפחות, קרובים לעצמאות יותר מאשר היו אי פעם בעבר. יש להם מדינה מתפקדת בפועל, צבא, פרלמנט וממשלה, חברה מגובשת וגבולות מוגדרים. אם אכן תהפוך ה"המדינה בדרך" של כורדיסטן למדינה של ממש, יתכן שהדבר יהווה תקדים גם לכורדים בסוריה. דא עקא, שמדינה כזאת אינה יכולה לקום ללא הסכמתן של טורקיה וארצות הברית, שלא נראית באופק. הממשלים האמריקניים השונים, ובהקשר זה אין כל הבדל בין בוש לבין אובמה, לא מוכנים לסור מעיקרון האחדות העיראקית. טורקיה רואה בעצמאות כורדית, אפילו של משטר ארביל שנמצא עמה ביחסים ידידותיים, איום אסטרטגי ותקדים קטלני לכורדים בשטחה.

משבר כלכלי ומנהיגותי

אך מעל הכל, בחודשים האחרונים כורדיסטן העיראקית נתונה במשבר חריף, כלכלי ופוליטי כאחד – שמאיים על עצם קיומו האוטונומי של החבל.

המשבר הכלכלי נעוץ בראש ובראשונה ביחסים המורכבים בין כורדיסטן האוטונומית לממשלה המרכזית בבגדאד. המצב הבינלאומי מאלץ את הכורדים לשמור עם עיראק על יחסים של "לא לבלוע ולא להקיא". בפועל הם מתנהלים באופן עצמאי מעיראק, ויש להם מוסדות, חוקים וביקורת גבולות משלהם, אבל הם גם לא יכולים להתנתק לחלוטין, ותלויים בממשלה המרכזית של עיראק במספר תחומים משמעותיים, לרבות ייצוא סחורות. היחסים המתוחים בין ארביל ובגדאד עומדים בבסיס משבר המשכורות הקשה שמאיים על עצם קיומה של כורדיסטן.

מחלוקת ארוכת שנים בין ארביל לבגדאד על חלוקת תקציבים וייצוא הנפט, הוביל לאמברגו נפט בפועל על כורדיסטן. במקביל, ירידת מחירי הנפט עקב התפתחויות כלכליות בינלאומיות נגסה גם בהכנסות מהנפט שהממשלה בכל זאת מצליחה לייצא בדרכים לא דרכים. הוצאות הביטחון הכבדות במלחמה עם דאע"ש לא מקלות על הממשלה הכורדית, והחוב שלה, לפי הערכות שונות, הגיע ל-17 מיליארד דולר באפריל 2015, וככל הנראה גדל מאז. המשבר הוביל להקפאה של תשלום המשכורות לעובדי המדינה וחיילי הפשמרגה. באוקטובר השנה, יצאו עובדי המדינה להפגנות ענק אלימות שאף הסתיימו באבדות בנפש. הפגנות מהסוג הזה, במהלך מלחמה שנתפסת על ידי רוב הכורדים כמלחמת קיום, מעידות כאלף עדים על עומק הייאוש של מגזרים שלמים ומשמעותיים בחברה.

המשבר הכלכלי משתלב במשבר פוליטי-חוקתי חריף ובעייתי לא פחות. הנשיא הוותיק מסעוד ברזאני עבר כבר מזמן את המכסה המותרת של שתי קדנציות. מפלגות האופוזיציה, ה-PUK הותיקה, שתי מפלגות אסלאמיסטיות ותנועה ליברלית צעירה בשם גוראן (התנועה לשינוי), הצהירו שמבחינתם ברזאני לא יכול להישאר עוד בשלטון. המשבר הפוליטי מועצם עקב חוסר היכולת לארגן בחירות בשל המשבר הכלכלי, המלחמה מול דאע"ש ואי הסכמות על הליך הבחירות וטיב המשטר העתידי. ראש הממשלה, אחיינו של הנשיא נצ'ירבאן ברזאני, טען שבשל המשבר הפוליטי "האח מסעוד חייב להישאר בשלטון", אבל חלקים גדולים מהאוכלוסיה מסרבים לקבל את הטיעון הזה. במקביל למחאות נגד הקפאת המשכורות, פרצו בחבל הכורדי הפגנות המוניות כנגד המשך שלטונו של ברזאני, שחלקן הסתיימו בהרוגים. אחד ממנהיגי תנועת גוראן פוטר מתפקידו כשר בממשלה, ועל אחר – יושב ראש הפרלמנט יוסף מוחמד – נאסרה הכניסה לארביל. זאת, בעוד כוחות הביטחון מגבילים אקטיביסטים ועיתונאים, וחלקים גדולים מהתקשורת נשלטים בידי הנשיא ברזאני ומקורביו.

מדינה מתפקדת; כורדים בעיר הבירה אירביל. צילום: kurdistan4all CC BY SA 2.0 VIA FLICKR

מדינה מתפקדת; כורדים בעיר הבירה אירביל. צילום: kurdistan4all CC BY SA 2.0 VIA FLICKR

תמונת המנהיגות בכורדיסטן, לפיכך, עגומה למדי, ומזכירה במידת מה את דפוסי השלטון שראינו ברשות הפלסטינית בשנותיה הראשונות. כמו יאסר ערפאת, מסעוד ברזאני הוא מנהיג מזדקן, עוטה מדים שחי על אדי תהילת העבר הרומנטית שלו כלוחם מחתרת. לא לחינם הוא מציג את עצמו בראיונות כמי שמטייל בהרי כורדיסטן לאור הכוכבים, לבוש במדי הפשמרגה הדהויים ובכיסוי הראש המסורתי, ומדבר עם בני עמו כאילו היה אחד מהם. גם כאן, כמו במקרה של ערפאת, מכסה תהילת העבר הרומנטית על מציאות חיננית פחות של נפוטיזם, שחיתות ובעיות אינספור בניהול הפנימי של המדינה – שחלקים משמעותיים בחברה ובאליטה הפוליטית הכורדית לא מוכנים להשלים עמן. עיתונאים כורדיים שדיברתי איתם בחודשים האחרונים, סיפרו לי בזעם כיצד מקורבים של ברזאני, אנשים ללא ניסיון צבאי, מקבלים דרגות צבאיות ומשכורות עתק, בעוד חיילי פשמרגה מן השורה לא מקבלים שכר במשך חודשים, וסובלים מבעיות באספקה של מזון וציוד. גם השליטה של הממשלה באמצעי התקשורת, ורדיפות של גורמי אופוזיציה, מכרסמים בתדמית הדמוקרטית של כורדיסטן.

מחכים לסיוע המערבי

יהיה מוגזם, כמובן, להפוך את ברזאני לדחליל האשם בכל הבעיות הללו. ראשית כל, המצב הבינלאומי לא משחק לטובתו. נשיא טורקיה ארדואן, משיקוליו שלו, פוצץ את תהליך השלום עם ה-PKK ופתח במלחמה מחודשת נגד המחתרת הכורדית, שכוללת אף הפצצות של מעוזי גרילה בהרי כורדיסטן העיראקית. עצם ההפצצות הללו, ובמיוחד מותם של כפריים כורדים, מתסיס את האוכלוסיה בכורדיסטן העיראקית, ומעורר ביקורת הולכת וגוברת נגד מדיניותו הפייסנית של ברזאני. ומצד שני, הנשיא עשוי להזדקק לרצונו הטוב של ארדואן בכל מהלך עתידי לייצוא נפט עצמאי או אוטונומיה מוגברת, שלא לדבר על עצמאות מלאה. במקביל, הוצאות הביטחון הכבדות ומשבר המשכורות, שקשורים למלחמה בדאע"ש ולבעיות סבוכות עם הממשלה העיראקית, אינם תלויים בזהות האדם העומד בראש הממשל הכורדי. קשה לראות כיצד מנהיג אחר, אפילו אם יהיה צעיר, משכיל ולא מושחת, יוכל להתנהל טוב יותר בתנאים חיצוניים כל כך קשים.

שנית, גם הקובלנות החוקתיות נגד ברזאני אינם מדוייקות לחלוטין. אלו שטוענים הוא מפר את החוקה, למשל, נוטים לשכוח כי אין חוקה כזאת. טיוטת החוקה עדיין לא אושרה בידי הפרלמנט, וטרם הוקם בית משפט עליון שיוכל לפרש אותה. האופוזיציה, שמחזיקה ב-51% מהמושבים, לא מצליחה להתאחד, ואפילו בחירות טרם נקבעו, משום שהצדדים לא מצליחים להסכים על התנאים. הבעיה היא לא רק בעקשותם ואטימותם של חלק מהשחקנים הפוליטיים – אלא בהיעדר כללי משחק מוסכמים, בעיות שנובעות מההיסטוריה הכורדית והמבנה החברתי המפוצל שהיא מכתיבה.

בהעדר סיוע כלכלי מערבי מסיבי, פתרון המשבר עדיין לא נראה באופק. כורדיסטן העיראקית, שהוכרזה בעבר כמודל לעיראק כולה, החלק היציב היחיד במדינה, עדיין מצליחה לשמור על מראית עין של חיים נורמליים חרף בעיותיה הקשות. השאלה הגדולה היא עד מתי.

The post המשבר הכפול של כורדיסטן appeared first on מידה.

מי חיסל את סמיר קונטאר?

$
0
0

עובדה פחות מוכרת לציבור היא תפקידו של סמיר קונטאר בשירות החיזבאללה • חתול שחור שעבר ביניהם מעלה תהיות באשר לאופי חיסולו של קונטאר, ומי שהרוויח ממנו

חברים חברים, אבל...; נסראללה וסמיר קונטאר. צילום מסך

חברים חברים, אבל...; נסראללה וסמיר קונטאר. צילום מסך

לפני כשבוע חוסל סמיר קונטאר, דרוזי לבנוני שביצע פיגוע רצח בישראל בשנת 1979, ובילה בכלא הישראלי עד ששוחרר בעסקה עם חיזבאללה בשנת 2008. הוא אומץ על-ידי חיזבאללה המוסלמי-שיעי, וכששוחרר הבטיח שעוד יחזור לפלסטין בשביל לשחרר אותה מהכיבוש הציוני. את הבטחתו הוא ניסה לקיים כשהצטרף לשורות לוחמי חיזבאללה.

אלא שכאשר החל חיזבאללה את מעורבותו הפעילה בסוריה על רקע המרידה באסד בשנת 2011, נשלח קונטאר לסוריה כדי לסייע לאסד לשמור על כסאו. בשל מוצאו הדרוזי קונטאר הוצב בחזית הדרום, באזור הדרוזי במורדות החרמון הדרום-מזרחיים, והיה חוליית הקשר בין הדרוזים תושבי האזור וחיזבאללה, שהתחייב להגן עליהם מפני סכיני הג'יהאדיסטים של ג'בהת אל-נוסרה ו'מדינת האסלאם'.

קונטאר הדגיש את המחויבות שלו לפעול נגד ישראל, ועמד בראש התארגנות מקומית של דרוזים שהוציאה מספר פיגועים על גדר הגבול באזור מג'דל שמס בשנים 2014 ו-2015. הוא עבד בצמוד לאנשי חיזבאללה ונציגי משמרות המהפכה האיראנים כדי לבסס את תשתית חיזבאללה בדרום סוריה, ופעילות זו חושפת את האמת על כל מה שמתרחש בסוריה.

חצה את הקווים?

סוריה כיום היא מדינה שהייתה, ואיננה עוד. היא נכנסה אל ספרי ההיסטוריה, כמו ברית המועצות, יוגוסלביה וצ'כוסלובקיה. סוריה לעולם לא תשוב להיות מה שהייתה עד מרץ 2011, וכל מי שמעורב בזירה הסורית יודע זאת היטב. כל הדיבורים על השכנת שלום במדינה זו הם בזבוז זמן, וכל הוועידות הבינלאומיות שמנסות להביא קץ ללחימה ולהשאיר את סוריה מאוחדת הם לא יותר מפוטו-אופ, פוזה שפוליטיקאים עושים למצלמה.

הצדדים הניצים בסוריה דואגים לעצמם ולפיסת הקרקע שהם יוכלו להשתלט עליה לאחר שיוכרז באופן רשמי על מותה של סוריה.

חיזבאללה נלחם כדי להשתלט על שטחים שבהם מתגוררים שיעים, כדי לספח אותם באופן מעשי ללבנון ובכך להגדיל את מספר האזרחים השיעים במדינה זו, ואת השטח שהשיעים שולטים עליו. לכן הוא מעוניין להשתלט על האזור הדרוזי שמדרום לחרמון, כדי למנוע מצב שבו הדרוזים באזור זה מכריזים על אוטונומיה ומצטרפים לקהילה הדרוזית של לבנון. הדרוזים בדרום סוריה מרוצים בהחלט מההגנה שחיזבאללה מעניק להם מפני סכיני הג'יהאדיסטים, אבל לא רואים את עצמם חלק מאזור שיעי. לגישתם, אם כבר להצטרף ללבנון אזי הם מעדיפים את השיוך הדרוזי שלהם.

וכאן מגיע קונטאר. הוא היה אמור לקדם את הנוכחות של חיזבאללה בדרום סוריה ולהבטיח שהדרוזים יישארו נאמנים לחיזבאללה השיעי, אלא שבשנה האחרונה החל קונטאר להראות סימנים של נטייה דווקא למקור הדרוזי שלו. נסראללה חשד שקונטאר עומד לחצות את הקווים, לבגוד בחיזבאללה שהביא לשחרורו מהכלא הישראלי ולסייע לאחיו הדרוזים בהקמת ישות דרוזית בדרום סוריה, שלא תהיה נאמנה לחיזבאללה השיעי.

בסוריה ובלבנון של היום די בחשד כלפי מישהו כדי להביא לחיסולו. האם זה מה שקרה לקונטאר? כל אמצעי התקשורת מייחסים את חיסולו לישראל, על אף שזו לא לקחה אחריות לפעולה. ללא ספק יש סיפוק רב בישראל על חיסול קונטאר, אך אין זה אומר בהכרח שישראל הייתה זו שחיסלה אותו. על-פי התסריט שתואר לעיל, אפשר להסיק כי חיזבאללה הוא זה שחיסל את קונטאר, כדי לעצור את פעולתו למען עדתו הדרוזית.

כמובן שחיזבאללה לא היה מודה בכך, אך היה רמז מעניין בנאום ההספד של נסראללה אחרי הלוויית קונטאר. נסראללה אמר שקונטאר הוא "ראש השבויים הלבנוניים בבתי הכלא של האויב הישראלי, המתנגד, לוחם הג'יהאד והמפקד בהתנגדות האסלאמית, האח השהיד סמיר אלקונטאר". בהמשך נצראללה מכנה אותו "האח סמיר". הכינוי שהיד לדרוזי הוא מלאכותי, כי בדת הדרוזית אין מושג של שהיד, שכן זה מושג מוסלמי. האם החיבוק הדתי הפומבי שנסראללה נתן לקונטאר בנאומו מצביע על המניע שמאחורי חיסולו? שאלה.

יתרה מכך, ייחוס החיסול לישראל משחרר את חיזבאללה מהאחריות, ונותן לארגון הטרור הלבנוני תירוץ לפגוע בישראל. ואכן, שלוש רקטות שוגרו לעבר נהריה וצה"ל הגיב בירי ארטילרי. מי ששיגר את הרקטות היה ארגון פלסטיני, שכנראה שיגר את הרקטות על-פי דרישת חיזבאללה. כך, לא בפעם הראשונה, יוצא חיזבאללה בשלום מהמקרה: גם הגיב לרצח קונטאר, וגם לא נתן לישראל סיבה לפגוע בו. אחרי הכל, בשביל מה יש ארגונים פלסטינים בלבנון?

אבל הנקמה האמתית בישראל תגיע בהמשך, כך על-פי הבטחת נסראללה, שכן חיזבאללה ינקום את דם קונטאר במקום ובזמן שיראה לנכון. ביטוי זה הופיע גם אחרי חיסול עימאד מוע'ניה בדמשק בשנת 2008.

 סיבוב נוסף?; צה"ל מפציץ כפר בלבנון לאחר ירי נ"ט של חיזבאללה על סיור צה"לי, ינואר 2015. צילום: בסאל עווידאת, פלאש90

סיבוב נוסף?; צה"ל מפציץ כפר בלבנון לאחר ירי נ"ט של חיזבאללה על סיור צה"לי, ינואר 2015. צילום: בסאל עווידאת, פלאש90

צל של מדינה

המלחמה על סוריה איננה רק בין חיזבאללה והדרוזים, שקונטאר היה כנראה קרבן שלה, שכן מעורבים בה גם צדדים נוספים: רוסיה מקימה אמירות עלווית על החוף הסורי עם נמלים שבהם יוכל הצי הרוסי לעגון ולהצטייד; הכורדים מקימים אמירות כורדית בצפון מזרח המדינה, על אפה וחמתה של תורכיה; במזרח המדינה חיה ובועטת מדינת האסלאם; ובכמה באזורים במרחב שבין הגולן בדרום וחלב בצפון קמות אמירויות סוניות, שבהן ישלטו המורדים באסד.

גם לישראל יש כמה אינטרסים באזור הנמצא מול הגולן, ובראשם שלא תקום שם ישות נאמנה לחיזבאללה ולאיראן; שכן די לישראל הצרות שחיזבאללה גורם לה מלבנון. מגע קרוב מידיי עם איראן יצדיק בעיני האיראנים את הזרמת כוחות ונשק מאיראן לגבול עם ישראל, וגם לזה ישראל מתנגדת. מנגד, ישראל מתנגדת מסיבות ברורות גם שתקום על גבולה מדינה אסלאמית ג'יהאדיסטית.

התמונה העתידית המצטיירת מסוריה היא של אמירויות, שבראשן יעמדו ארגונים אלימים. הקרבנות שלה הם אזרחי מה שהיה מדינת סוריה. עד היום נהרגו מאות אלפים מהם, ויותר מעשרה מיליון אזרחים הם פליטים, בשטח סוריה ומחוצה לו. האו"ם הכריז על המצב ההומניטרי בסוריה כמקרה הגרוע ביותר אחרי מלחמת העולם השנייה.

העולם עומד מנגד ולא נוקף אצבע. אירופה וארה"ב השאירו בידי רוסיה את סוריה, כדי שזו תעשה בסוריה כטוב בעיניה. לא נראה סביר שרוסיה תילחם באופן רציני ב'מדינת האסלאם', כדי לא לחזור על הטעות שברית המועצות עשתה באפגניסטן, ולכן מזרח המדינה ימשיך להיות מקור לכאב ראש לעולם כולו. "יצוא המהפכה" איננו כיום רק נחלתה של איראן השיעית, אלא גם של מדינת האסלאם, הסונית.

החטא הקדמון של יצירת מדינה לא לגיטימית היה באחריות צרפת, שהקימה את סוריה כשזו מורכבת מקבוצות שאינן מתחברות זו עם זו. העונש על החטא הוא הטרור שמייצרת 'מדינת האסלאם' ומיוצא מסוריה לכל רחבי העולם, ובעיקר לאירופה. הפיגועים שהיו בחודשים האחרונים בצרפת הם סגירת מעגל של קנאי האסלאם עם מדינה זו: אתם הצרפתים הקמתם מדינה אנטי אסלאמית אצלנו, ואנחנו מקימים מדינה אסלאמית אצלכם.

The post מי חיסל את סמיר קונטאר? appeared first on מידה.


הטרור האסלאמי: האמת שהאמריקנים מתקשים להפנים

$
0
0

סעודיה מנהלת מלחמת נפט שקטה נגד רוסיה, את דאע"ש ניתן להשמיד במהירות, הסינים מסייעים לפוטין, וארצות-הברית מבולבלת לחלוטין האנליסט דייוויד גולדמן מנתח עם אמנון לורד את הכאוס הבינלאומי במזרח התיכון

OBAMA-SAUDI

נותר להתבונן במתרחש מבחוץ; אובמה ומלך סעודיה. צילום: פיט סוזה, הבית הלבן

לעתים הוא כותב את הטורים שלו ב'אסיה טיימס' בפסאודונים 'שפנגלר'. לעתים הוא כותב תחת שמו המלא בישראל, דייויד גולדמן. שפנגלר או גולדמן, לסכם איתו בשיחה את התופעות הכלכליות האסטרטגיות של השנה החולפת זה מרתק. גולדמן תמיד רואה דברים שאחרים מפספסים, והתופעות שהוא מאבחן גוררות התפתחויות גורליות. למשל, לאחרונה ניתח באמצעות נתוני קרן המטבע העולמית את עתידה הכלכלי העגום של ערב הסעודית. במחירי הנפט כפי שהם – אם לא יחזרו לטווח שבין 50 ל-100 דולר לחבית, בדגש על קרוב יותר ל-100 דולר – יאזלו עתודות המטבע של משפחת המלוכה בתוך חמש שנים והם לא יוכלו לכלכל עוד את האוכלוסיה הענייה של חצי האי ערב. התחזית במקרה זה: התמוטטות הממלכה.

אבל מחירי הנפט לא הולכים לעלות בעתיד הנראה לעין. ההיפך, הם כל הזמן יורדים. קודם 40 דולר לחבית, עכשיו בסביבות 35 דולר – ויורד. "זו תוצאה של מצב דפלציוני בכלכלת העולם, שפל במחזורי המסחר הבינלאומי, ירידה ריאלית של 12 אחוזים בערך הדולר. המעצמות העולות בעבר – סין, רוסיה, ברזיל – צורכות פחות. צריכת הנפט בארצות האלה ירדה ב-35 אחוז, הם לא מרוויחים מספיק מייצוא כדי לקנות באותן כמויות כמו בעבר. מה שקורה בכלכלת העולם כרגע הוא מצב מסוכן. קיימת ירידה באשראי ללווים. ברזיל נמצאת במצב הגרוע ביותר מאז שנת המשבר של 2008. זה בסופו של דבר מה שדוחף את מחירי הנפט למטה".

את ההסבר הזה נותן לי דייויד גולדמן, שנמצא בימים אלה בירושלים, כאשר אנחנו יושבים בקפה מודוס בקינג ג'ורג'. יש לו בעיקר דברים טובים להגיד על ישראל, שמתוך מדינות המערב, כולל ארצות-הברית, יודעת לנהל את ענייניה טוב יותר. בוודאי שהיא צוק היציבות היחיד באוקיאנוס האסלאמיסטי הסוער והמדמם שמסביבה. גולדמן אגב, אופטימי מאוד לגבי ישראל בגלל ההגירה ההולכת וגוברת של החרדים אל שוק העבודה.

עוד שניים שלושה דברים שצריך לדעת על שוק האנרגיה: זה לא רק מצב טבעי של חוקי השוק, אלא גם משום ש"הסעודים ביוזמתם דוחפים את מחירי הנפט למטה כדי לפגוע ברוסיה. קשה להוכיח את זה", אומר גולדמן. אבל זה דפוס שקיים עוד משנות ה-80 של המאה הקודמת, כאשר הסעודים גרמו להורדת מחירי הנפט והביאו במידה רבה לקריסתה של ברית-המועצות. הרקע היום לעימות הרוסי-סעודי הוא המלחמה בסוריה והחבירה של הרוסים לאיראן. כמו הסעודים, מבחינה כלכלית גם איראן בבעיה גדולה בגלל ירידת מחירי הנפט.

אבל הסיבה העיקרית היא כאמור דפלציונית קלסית: יש יותר מדי אספקה של נפט בשווקים, ואי אפשר להעלות את המחיר. מצד אחד יש מאבק של ספקיות הנפט על נתחי השוק שלהן, מצד שני – הירידה הדרמטית בביקושים של המעצמות בעולם. ירידת מחירי הנפט תדחוף גם את מחירי הגז למטה. כאן נכנסת ישראל לתמונה כמשתתפת חדשה בשוק האנרגיה. תוצאה נוספת היא, שהתכווצות השווקים בעולם מכניסה את כל הכלכלה העולמית לשפל וזה הגורם העיקרי למיתון או ההאטה הכלכלית בישראל. הצמיחה בישראל תלוית ייצוא בחלקה הגדול. כשהביקושים בירידה, גם נפח הפעילות בישראל יורד.

הסינים מודאגים מסעודיה

"אני מסתובב הרבה בסין", מספר גולדמן. "אני פוגש שם הרבה ישראלים. אבל כשפגשתי בכיר בממשל הסיני הוא חזר שוב לסעודיה: 'אנחנו מודאגים רק מדבר אחד במזרח התיכון – מסעודיה".

"אמרתי לו, חשבתי שיש לכם יחסים טובים עם ממשלת סעודיה? אז התשובה שלו: איזה ממשלה?! אין שם ממשלה, יש שם משפחה. וגורמים שונים במשפחת המלוכה מזרימים כספים למדרסות במחוז המוסלמי בסין". והוא מוסיף: "הסינים לא מכירים את המזרח התיכון", "הם רואים טפטוף של אויגורים, מוסלמים סינים, לשורות דאע"ש, והם חוששים שחלקם יחזרו לסין ויגבירו את הטרור. אז הסינים מגששים באפילה המדממת של המזרח התיכון ומסייעים רבות לרוסיה במימון המלחמה שלה בסוריה".

הסדר הבינלאומי תלוי גם בנפט; קידוחי נפט, ונצואלה. צילום: סרג' אטאל, פלאש 90

הסדר הבינלאומי תלוי גם בנפט; קידוחי נפט, ונצואלה. צילום: סרג' אטאל, פלאש 90

אבל גולדמן אומר, שהגורם הכי בלתי צפוי והכי מדאיג בשנה החולפת זו ההתנהגות האסטרטגית של ארצות-הברית. לגבי הנעשה באיזור מדובר במשבר ציוויליזציוני ענק של החברה המוסלמית, שאין ביכולתה של ארצות-הברית או של כל אחד אחר לעשות לגביו משהו; מלבד לפעול שההתמוטטות האלימה לא תגלוש לאירופה ואמריקה. דאע"ש, המדינה האסלאמית, הוא גורם שמעביר את הסיכונים אל לב המערב עצמו. לכן את דאע"ש צריך לחסל, וגולדמן אומר, על סמך מקורות ישראליים דווקא, שזו לא משימה קשה במיוחד: היא דורשת פעולה של כוח קרקעי בסדר גודל של דיוויזיה עם סיוע אוירי מאסיבי ומדויק, כמו שהאמריקנים יודעים לתת – לו היו נותנים לטייסים האמריקנים להפציץ כמו שהרוסים עושים, בלי להתחשב בנזק סביבתי. ובנוסף, הרס מקורות הנפט של המדינה האסלאמית.

אבל האמריקנים נתונים בשיתוק כלשהו, חוסר יכולת לגבש קו אסטרטגי שהציבור יעניק לו תמיכה ואמון. שאלתי מה ההסבר לזה. "ההסבר", הוא אומר: "ממשל בוש ואחריו ממשל אובמה. שני הקטבים בפוליטיקה האמריקנית הסכימו על מדיניות שהיתה מוטעית בצורה קטסטרופלית". הניאו-קונים האידיאולוגים הציעו אסטרטגיה ומדיניות, שגולדמן מגדיר כ"אינטרנציונליזם ימני"; לאמור, "דמוקרטיה היא תרופה אוניברסלית, אפשר להבריא באמצעותה כל ארץ". הוא מזכיר שמות של ניאו-קונסרביטיבים מפורסמים, ביניהם ביל קריסטול, פול וולפוביץ וקראוטהאמר שהאמינו במלחמה בעיראק כדרך להבאת הדמוקרטיה.

"בסופו של דבר המחיר היה נורא והציבור היה כמעט מאוחד בהתנגדותו, ובחר באובמה", אומר גולדמן. "אובמה מצדו מאמין שאמריקה היא כוח אימפריאליסטי וצריך מה שפחות השפעה שלה בעולם; פחות השפעה אמריקנית בעולם – כן ייטב. אז היום מדובר בקריסה של כל הממסד של מדיניות החוץ בארצות-הברית, משני צדדיו – הרפובליקני והדמוקרטי. הציבור נרתע בגועל מהממסד הזה, וזאת הסיבה שטראמפ כל כך מצליח. הוא דמגוג, אבל כמו דמגוגים אחרים שקדמו לו – בין כל השטויות שלו הוא גם אומר אמת".

הניאו-קונים היו טובים במלחמה הקרה. אבל ההצלחה של המדיניות שלהם גרמה להם לחשוב שכל ארץ היא פולין. בפולין קמה תנועת התנגדות דמוקרטית לקומוניזם, שבסיוע ארצות-הברית של רייגן ואפיפיור מאוד מסוים, פולני במקרה, בוותיקן, הצליחה לזעזע את המשטר ולבוא במקומו. היום הניאו-שמרנים מסתובבים כמו אדם חמוש בפטיש וכל דבר שהוא נתקל בו נראה לו כמו מסמר. התופעה המדאיגה היא חוסר התיאום בין גודל המשבר בזירה הבינלאומית, האחריות שרק האמריקנים בגלל עוצמתם הייחודית יכולים לשאת; לבין חוסר היכולת של האמריקנים משך שתי תקופות ממושכות להפיק מתוכם אליטה מנהיגותית רצינית, מקצועית ובעלת יכולת. הכשלון המנהיגותי האמריקני הוא רציף לאורך 15 השנים האחרונות.

החולשות האמריקניות

האם לממשל אובמה יש אחריות מסוימת לרצח העם שמתרחש בסוריה ועיראק? אני שואל. "האחריות היא של בוש, אובמה והילארי קלינטון", הוא עונה. "האמריקנים מורדים נגד זה. הם מאמינים ששיקרו להם, שהממשל פשוט לא יודע מה לעשות. הטבח בסן-ברנרדינו הוא עניין חשוב ביותר. זה לא כמו מוחמד עטא", מעלה גולדמן את שמו של אחד ממתכנני ומבצעי מתקפת ה-11 בספטמבר 2001. זו הנקודה שיותר מכל מערערת את השקפת עולמם של האמריקנים.

מוחמד עטא היה מקרה קלסי שאפשר להסביר אותו, כמוסלמי שבא לרכוש מקצוע ולהשתלב בחברה המערבית המודרנית, נכשל, והפך למתוסכל ועבר "רדיקליזציה" שפתרה את שאלת הזהות והתרבות שלו. אבל סיד ריזוואן פארוק, המחבל מסן-ברנרדינו, היה מבחינת האמריקנים אמריקני לכל דבר. "זה אמריקני נורמלי, שיש לו עבודה ופרנסה והוא מחליט יום אחד לרצוח את כל חבריו לעבודה", אומר דייויד גולדמן. המשתנה היחיד בהשוואה לעמיתיו האחרים במקום העבודה, מה שהפך אותו לרוצח, הוא היותו מוסלמי. ואת האמת הזאת האמריקנים מתקשים להגיד לעצמם – או שהם יודעים שאסור להם להגיד את האמת, וזה לא פחות חמור.

המועמד המבריק של הרפובליקנים; הסנטור טד קרוז. צילום: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0 VIA FLICKR

זה מתקשר לאבחנה אחרת של גולדמן: האמריקנים מאוד גרועים במודיעין; ומאוד טובים בטכנולוגיה. הדוגמא לכך היא בכיר מאוד לשעבר במערך המודיעין האמריקני, כאשר דיבר על נשיא מצרים מוחמד מורסי שנבחר בעקבות נפילת מובארק, ועל הגנרל א-סיסי שעשה נגדו הפיכה. האמריקנים הטילו את יהבם על האחים המוסלמים במצרים. "רצינו לראות איך האחים המוסלמים מתפקדים כשזה מגיע לפינוי אשפה", אמר אותו בכיר שהסתכל על מצרים כעל ניסוי. כשהעירו לו, שהגנרל א-סיסי הדיח את מורסי כשכבר אזל במצרים כמעט כל האוכל, כלומר שההפיכה התרחשה בנקודה שבה כל רזרבות המזון במצרים הספיקו לשלושה שבועות בלבד. זה לא הרשים את הבכיר המודיעיני האמריקני שהפטיר: "כן, אני מניח שכל זה לא כל כך קל למצרי הפשוט".

במצב הזה דווקא ההשתוללות של דונלד טראמפ עוזרת למועמד האינטליגנטי ביותר במירוץ לנשיאות, טד קרוז, להיראות שפוי והגיוני. אם ייבחר, אומר גולדמן, הוא בכל מקרה יהיה הנשיא בעל מנת האיי-קיו הגבוהה ביותר שאי פעם שירת בבית הלבן. "הוא אאוטסיידר מבריק, יש לו דעות משלו, והוא באמת תומך גדול של ישראל".

The post הטרור האסלאמי: האמת שהאמריקנים מתקשים להפנים appeared first on מידה.

המשבר עם איראן: סעודיה בוחנת את האמריקנים

$
0
0

תוך מספר ימים בלבד הספיקה מערכת היחסים בין סעודיה ואיראן להידרדר למצב של ניתוק יחסים מוחלט • מדוע זה קורה דווקא עכשיו? ומיהם הגורמים בתוך סעודיה שמרוויחים מההסלמה המהירה? • המומחה למדינות המפרץ ד"ר נחום שילה מנתח

יורש העצר מוחמד בין נאיף ושר ההגנה האמריקני אש קרטר בימים יפים יותר. צילום: ממשלת ארה"ב

יורש העצר מוחמד בין נאיף ושר ההגנה האמריקני אש קרטר בימים יפים יותר. צילום: ממשלת ארה"ב

את פניה של השנה האזרחית החדשה קיבלה סעודיה בעריפת ראשיהם של 47 נידונים למוות. רובם המוחלט היו סונים קיצוניים, פעילי ארגון אל-קאעידה, אולם בין המוצאים להורג היה גם השיח' השיעי נמר אל-נמר – ממנהיגי האופוזיציה השיעית במחוז המזרחי בסעודיה, אשר שהה ולמד שנים רבות באיראן. משחזר לסעודיה, שימש אל-נמר כסמן הימני של ההתנגדות השיעית למשטר הסעודי.

הוצאתו להורג של השיח' הכניסה את סעודיה ואיראן למסלול מהיר של הידרדרות יחסים. ההתבטאויות החריפות והמאיימות של מנהיגי איראן שנשמעו בעקבות ההוצאה להורג הוציאו לרחובות המוני מפגינים, אשר הסתערו על הנציגויות הדיפלומטיות הסעודיות באיראן ואף שרפו את הקונסוליה הסעודית. בעקבות זאת הודיעה סעודיה על ניתוק יחסיה הדיפלומטיים עם איראן. עד לכתיבת שורות אלו הודיעו גם בחריין וסודאן על ניתוק יחסיהן עם איראן, בעוד שאיחוד האמירויות הודיעה על הנמכת דרג היחסים הדיפלומטיים עם הרפובליקה האסלאמית. והיד עוד נטויה.

שרשרת האירועים הזו מהווה שיא חדש בהידרדרות היחסים בין סעודיה ואיראן, אשר ממילא קיימו ביניהן יחסי יריבות על רקע ניגודים דתיים (סונים מול שיעים) ואתניים (ערבים מול פרסים) עתיקי-יומין. שתי המדינות הללו נאבקות זו בזו מזה מספר שנים על ההגמוניה במזרח-התיכון, והכוחות הנאמנים להן נלחמים אלו באלו במספר זירות ובראשן תימן וסוריה. הסעודים חוששים עד מאוד מהגמוניה איראנית במזרח-התיכון, בעיקר על רקע הסכם הגרעין, שתוצאותיו צפויות לאושש את כלכלת איראן ולהפוך מדינה זו לעשירה ורבת-כוח; ואילו האיראנים רואים בסעודים את התומכים העיקריים בארגוני הטרור הסוניים אשר מסבים מדי יום ביומו אבדות כבדות לכוחות האיראניים בסוריה ולגרורותיה של איראן ברחבי האזור. לכך יש להוסיף תקריות ישירות שאירעו בין שתי המדינות, ובראשן אסון החג' בספטמבר 2015 שבו קיפחו את חייהם 464 עולי רגל איראנים.

קו פרשת המים?

המסגרת הגדולה של הסכסוך הנוכחי היא המצב החדש שנוצר במזרח-התיכון ובעולם לאור "האביב הערבי", וכתוצאה מהסכם הגרעין שחתמה איראן עם המעצמות. סעודיה, הרואה עצמה כמנהיגת העולם הערבי-הסוני, נאלצת לעבור ממדיניות פסיבית למדיניות אקטיבית באזור לאור חששה מהרחבת ההגמוניה האיראנית. הסעודים מעוניינים לגייס לצדם כמה שיותר מדינות באזור, וסולם ההסלמה הנוכחי מאפשר להם להבין אילו מדינות או גורמי כוח ניצבות לצדם, אילו "יושבות על הגדר" ואילו תומכות באיראן. המהלכים הסעודים האחרונים מאלצים את גורמי הכוח השונים באזור לחשב את חישוביהם; ויותר מכך – לקבל החלטה במי הם מצדדים. בפרט הדברים אמורים לגבי מדינות כמו קטר ואיחוד-האמירויות, שאינן ממהרות ליישר קו עם הסעודים, ובמקרים רבים אף נוקטות במדיניות השונה מזו של ריאד.

אין ספק שהעיתוי הנוכחי של הסלמת היחסים עם איראן ישמש עבור הסעודים כמקרה מבחן להערכת יחסיהם עם ארה"ב ולהערכת מידת הנכונות האמריקנית להמשיך ולשמש כשחקן מפתח במזרח-התיכון. סעודיה, על אף שלא הביעה מחאה קולנית נגד הסכם-הגרעין, חוששת מההתקרבות האמריקנית-איראנית ותוהה האם ארה"ב עודנה מחויבת אליה ולביטחונה, והאם היא עדיין מעוניינת למלא תפקיד בשמירה על ביטחון האזור. כל "גמגום" אמריקני במשבר הסעודי-איראני יחזק בלב הסעודים את התחושה שאי אפשר לסמוך כל-כך על ארה"ב ושלמעשה ארה"ב נוטשת את המזרח-התיכון ומוסרת אותו כפרי בשל למעצמות אחרות ובראשן רוסיה.

כאן יש להוסיף כי מזה תקופה שהיחסים בין סעודיה לארה"ב הופכים למורכבים יותר ויותר. זאת על רקע העובדה שארה"ב, אשר במשך עשרות שנים הייתה צרכני עיקרית של הנפט הסעודי, הצליחה בשנים האחרונות להגיע לעצמאות אנרגטית, בזכות גילוי מאגרי נפט חדשים ובזכות פיתוח מסיבי של תעשיית פצלי השמן. כך היא הופכת מלקוחה של סעודיה למתחרה שלה בשווקי הנפט.

הסעודים לא מחייכים; ג'ון קרי ושר החוץ האיראני זריף. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית CC BY-ND 2.0

הסעודים לא מחייכים; ג'ון קרי ושר החוץ האיראני זריף. צילום: מחלקת המדינה האמריקנית CC BY-ND 2.0

המושכים בחוטים

סוגיית הנפט מחזירה אותנו לדיון בענייני הפנים של סעודיה וממחישה עד כמה ענייני חוץ ופנים שזורים אלו באלו. הירידה התלולה שהייתה במחירי הנפט בעולם, דלדלה עד מאוד את רזרבות המטבע הסעודיות, ובאה לידי ביטוי בשינויים דרמטיים בתקציב הסעודי לשנת 2016. פרשנים רבים, סעודים ומערביים כאחד, צופים שלא ירחק היום בו ממשלת סעודיה לא תוכל לספק יותר לאזרחיה את רמת החיים הגבוהה שממנה הם נהנו בעשרות השנים האחרונות, דבר שעלול לגרום לתסיסה בממלכה ולערעור יציבות שלטונו של בית המלוכה. הסלמת היחסים עם איראן עשויה לסייע לבית המלוכה הסעודי, גם אם באופן זמני, לתעל את רגשות הזעם בציבור כלפי השכנה השנואה במקום שזעם זה יתועל לפעילות נגד שלטון בית סעוד.

יתכן מאוד שהיחסים המתוחים עם איראן היו מידרדרים ממילא לכדי ניתוק יחסים, אולם לאור העובדה שבמקרה הזה היו אלו הסעודים אשר יזמו את המהלכים שהובילו למשבר, חשוב לבחון את ההתפתחויות תוך התמקדות בתהליכים המתרחשים בתקופה זו בסעודיה.

בשנה האחרונה חלו שינויים משמעותיים בהרכב ההנהגה הסעודית. מותו של המלך עבדאללה בן עבד אל-עזיז בינואר 2015 הביא כצפוי לכס המלוכה את אחיו למחצה, המלך סלמאן. אולם יחד עמו הגיעו למוקדי הכוח בממלכה נסיכים שנמנים כבר על דור נכדיו של מייסד הממלכה, המלך עבד אל-עזיז: יורש העצר, מוחמד בן נאיף ושר ההגנה מחמד בן סלמאן. במקביל מונה, לראשונה בתולדות הממלכה, שר חוץ שאינו נסיך, הלא הוא עאדל אל-ג'ובייר. בחינת הרקע של שלושת האישים הללו מספקת לנו זווית מעניינת להבנת השינוי שחל במדינות החוץ והפנים הסעודית.

הדור החדש; עאדל אל-ג'ובייר (מימין) ומוחמד בן סלמאן

הדור החדש; עאדל אל-ג'ובייר (מימין) ומוחמד בן סלמאן

יורש העצר מוחמד בן נאיף, שעד כה שימש כשר-הפנים, הינו אויבם המושבע של הקיצוניים הסונים והשיעים כאחד. הוא ידוע כדמות הדומיננטית במאבק בארגון אל-קאעידה ואף כמעט נפל קרבן לניסיון התנקשות של אל-קאעידה בשנת 2009. כמו כן הוא היה אחראי, עוד בהיותו שר-הפנים, לדיכוי תנועות המחאה השיעיות במחוז המזרחי בממלכה. יורש-העצר, שבידו מאוגדות כיום כל סמכויות ביטחון-הפנים בממלכה, מעוניין להעביר מסר, הן לשיעים והן לסונים הקיצוניים, שבבוא היום, לכשישב על כס המלוכה, לא יאפשר להם לערער את יציבותה.

שר ההגנה הנסיך מוחמד בן סלמאן ושר החוץ עאדל אל-ג'ובייר מובילים קו אנטי איראני מובהק. בין היתר אחראים שני אישים אלו לשינוי שחל במדיניות החוץ הסעודית באזור – מעבר מפעילות פאסיבית הנעשית מאחורי הקלעים לפעילות אקטיבית, דבר שבא לידי ביטוי בפרט במעורבות הצבאית הסעודית בתימן ובמדיניות התקיפה שנוקטת סעודיה כלפי בעלי בריתה של איראן באזור, בדגש על משטרו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד. למותר לציין, שעל-פי פרסומים רבים ניסו האיראנים בשנת 2011 להתנקש בחייו של אל-ג'ובייר כאשר שימש כשגריר סעודיה בארה"ב.

גורם נוסף שיתכן מאוד שהשפיע על ההחלטה להוציא להורג את השיח' השיעי הנו מערכת היחסים העדינה השוררת בין בית המלוכה הסעודי לאליטה הדתית. סעודיה עוברת בשנים האחרונות שינויים ביחסי מדינה-חברה שבמסגרתם מבצעים שליטי הממלכה רפורמות חברתיות וכלכליות. במטרה לשמור על המרקם העדין ביחסיהם עם הגורמים השונים בממלכה, מקפיד בית המלוכה לאזן כל צעד שנעשה למען החוגים הליברלים במהלך למען החוגים הדתיים השמרניים. בדצמבר 2015 למשל, הותר לנשים לבחור ולהיבחר לרשויות המקומיות. צעד זה הכעיס עד מאוד את הממסד הדתי בממלכה ויתכן שהוצאתו להורג של השיח' השיעי, שנוא נפשם של בכירי הממסד הדתי, נועד בין היתר לרצותם ולהפיס את דעתם.

המזרח התיכון, לאן

אין זה מן הראוי כמובן לנבא מה ילד יום ביחסי סעודיה-איראן, אולם אין ספק שהמהלכים הסעודיים האחרונים ישפיעו על כמה זירות התרחשו רלוונטיות ובהן המאבקים בתימן, מלחמת-האזרחים בסוריה, מרוץ החימוש הסעודי-איראני, מערכת היחסים הבין-ערבית ומערכות היחסים בין מדינות-המפרץ. לכך יש להוסיף כמובן את ההתרחשויות במחוז המזרחי בסעודיה, ולבחון האם האוכלוסייה השיעית תכיל את הוצאתו להורג של השיח' אל-נמר או תסלים את מאבקה נגד שלטון בית-סעוד.

_________

ד"ר נחום שילה, מומחה למדינות המפרץ ולתימן, הנו עמית מחקר וחבר בדסק לחקר רשתות חברתיות במרכז דיין באוניברסיטת תל-אביב.

The post המשבר עם איראן: סעודיה בוחנת את האמריקנים appeared first on מידה.

בלי ישראל היינו מיעוט נרדף

$
0
0

מאוכלוסיה שמנתה כ-60% נוצרים, התדרדר מצבה של העיר בית לחם תחת הרשות הפלסטינית, והיא מונה כעת 20% נוצרים בלבד רדיפות קשות מצד המוסלמים לצד אימוץ נרטיבים ג'יהאדיסטיים, מאיימים על המשך קיומה של העדה הנוצרית בשטחי יהודה ושומרון טור מאת האב גבריאל נדאף

הולכים ונעלמים; נוצרים בבית לחם. צילום: מרים אלסתר, פלאש 90

הולכים ונעלמים; נוצרים בבית לחם. צילום: מרים אלסתר, פלאש 90

נוצרים מסביב לעולם מתייחסים לישוע מנצרת כמשיח ובן האלוהים, אך בזמן חג המולד אנו זוכרים אותו בעת בואו לעולם כתינוק, כשהוא נולד למרים באורווה בבית לחם שביהודה. הבשורות שנכתבו לפני אלפיים שנים מספרות לנו כיצד יוסף ומרים נצטוו לחזור לבית לחם, עיר הולדתו של יוסף, עבור מִפְקד רומי שנערך בכל הארץ. יהודים התגוררו אז בבית לחם, ויהודים המשיכו לשמור על נוכחות בלב מולדתם ביהודה ושומרון.

בית לחם הייתה בעיקרה נוצרית במשך מאות בשנים. כשישראל מסרה את השליטה בבית לחם לרשות הפלסטינית בשנת 1995, האוכלוסיה הנוצרית של בית לחם ובית ג'אלה מנתה כשישים אחוזים. אך כל זה השתנה לאחר שהרשות הפלסטינית השתלטה על האזור. קיצונים מוסלמים התחילו לאיים ולהטריד נוצרים, והרשות הפלסטינית שרטטה מחדש את הגבולות המוניציפאליים של העיר כדי שתכלול בתוכה מחנות פליטים מאוכלסים בצפיפות במוסלמים. כתוצאה ממדיניות מכוונת בידי ערפאת לדלל את ההצבעה הנוצרית ולהופכה ללא רלוונטית, הפכו הנוצרים בהדרגה למיעוט בבית לחם ונחלשו פוליטית. כיום, מספר הנוצרים בעיר נפל לכעשרים אחוזים. והכול כתוצאה ממדיניות פלסטינית יותר מאשר מדיניות ישראלית.

האווירה כעת בבית לחם איננה נוחה עבור הנוצרים. רק בשבוע האחרון עצרה הרשות הפלסטינית כ-16 קיצונים סלאפים שתכננו מתקפות טרור על תיירים נוצרים בבית לחם. וכך גם נרגם באבנים רכבו של הפטריארך הלטיני של ירושלים בידי מפגינים פלסטינים מוסלמים.

אך בעוד הרשות הפלסטינית בידה האחת עוצרת רדיקלים מוסלמים הנוטים לטרור, הרי בידה השנייה היא מהללת טרוריסטים אחרים. כך בדף הפייסבוק של תנועת הפת"ח של אבו-מאזן, מופיעה תמונה של פגישה בין הארכיבישוף עטאללה חנא מהפטריארכיה היוונית אורתודוקסית של ירושלים לבין עבד אל-מג'יד עמארנה המופתי של בית לחם. שניהם עומדים ליד עץ חג המולד מעוטר בתמונות של "מרטירים". מרטירים אלו כוללים את אבו-עלי מוסטפא, המזכיר הכללי של ארגון הטרור 'החזית העממית', שהיה אחראי למספר פיגועי מכוניות תופת בשנת 2001.

עמדות המנהיגים הנוצרים בבית לחם גם הן מקור לדאגה. בקולג' הנוצרי לתיאולוגיה של בית לחם, המורה סמי עוואד הנציח בגאווה את מוסטפא בטקס זיכרון, בעוד מורה אחר בבית הספר בשם סלים מונייר התגאה בקשרי משפחה עם גורג' חבש מנהיג החזית העממית. מונייר גם טען שמנהרות הטרור של חמאס בעזה נועדו למעשה ל"אוכל ושתייה".

הרשות הפלסטינית הבריחה אותם; חג המולד בבית לחם. צילום: מרים אלסתר, פלאש 90

הרשות הפלסטינית הבריחה אותם; חג המולד בבית לחם. צילום: מרים אלסתר, פלאש 90

בזמנים שפויים יותר, חבש לא היה אמור להיות סמל ומופת לנוצרים. נולד לסביבה יוונית אורתודוקסית ביפו וגדל בה, חבש עזב את עירו ב-1948 בזמן מלחמת העצמאות. הוא הפך לאידיאולוג קנאי, תלמיד נאמן לפאן-ערביזם של נאצר, והקים את החזית העממית לשחרור פלסטין. הוא היה אחראי לפיגועי התאבדות רבים. לא פלא שהמגזין טיים כינה אותו "סנדק הטרור הנוצרי". חבש מת ב-2008, אך זכרונו והשפעתו מוחשיים עדיין בבית לחם שבה סיסמאות ופוסטרים של החזית העממית רוססו על הקירות.

החזית העממית עלתה לכותרות שנה שעברה בגלל הטבח של ארבעה מתפללים ושוטר דרוזי בבית כנסת בהר נוף, אך טבח זה לא הוביל את מורי הקולג' הנוצרי לתיאולוגיה בבית לחם להערכה מחדש של יחסם לטרוריסטים מהחזית. אכן, בית לחם העכשווית תחת השלטון הפלסטינים משמרת אפיון נוצרי מסוים, אך זו נצרות בצלמה של החזית העממית של חבש.

כשאנו נכנסים לשנת 2016, חייבים לציין גם את התכניות של הקולג' הנוצרי לארח כנס במרץ תחת הכותרת "ישו במחסום". הכנס ינסה ליצור קשר תיאולוגי בין הבשורות על ישו לבין הלאומיות הפלסטינית והטרוריסטים הנלחמים עבורה. הדוברים שירצו בכנס קראו בעבר לג'יהאד נוצרי נגד ישראל ותמכו בזכות החמאס לתקוף את המערב.

אפשר לסכם את התהליך כאן באופן פשוט ביותר: הנוצרים בבית לחם מגיבים למדיניות האסלאמית האנטי-נוצרית באמצעות אימוץ דעות קדומות נוצריות אנטי-ישראליות. זו דרך לא ישרה ולא ראויה להתמודד עם הרדיפות של המוסלמים, ואנו חייבים להראות למנהיגים הנוצרים בבית לחם את האמיתות הפוליטיות והרוחניות שהם אינם ששים להתמודד איתם.

The post בלי ישראל היינו מיעוט נרדף appeared first on מידה.

המלחמה הקרה של טורקיה וגרמניה

$
0
0

מתיחות גבוהה: בעוד המהגרים ממשיכים לזרום מטורקיה בדרכם לארץ המובטחת שבגרמניה, דיפלומטים אירופאים מאשימים: "ארדואן מנסה לכופף אותנו כמו שפעם העמים הברברים כופפו את רומא" • מעקב אחר מערכת היחסים המידרדרת בין טורקיה לגרמניה מגלה כי אין זו אלא רק נקודת רתיחה חדשה בשרשרת התנגחויות הדדיות • בדרך למשבר?

מלחמת כיפוף ידיים; ארדואן ומרקל. צילומים: Presidencia de la República Mexicana, European People's Party CC BY 2.0 VIA FLICKR

מלחמת כיפוף ידיים; ארדואן ומרקל. צילומים: Presidencia de la República Mexicana, European People's Party CC BY 2.0 VIA FLICKR

אחת הנסיעות הראשונות של ארדואן לאחר עלייתו לשלטון הייתה לגרמניה. במהלך הנסיעה, ארדואן ביקר במוסדות חינוך בהם למדו דור שני ושלישי של מהגרים את השפה הגרמנית, כחלק ממדיניות ההכלה של הממשל הגרמני. אך די היה במשפט קצר שנאמר בסוף סיור דיפלומטי שגרתי כדי לעורר מחול שדים במדינה. "הרבה מומחים לשפות טוענים שעליך לשלוט בשפת האם שלך [טורקית] קודם לשליטה בשפה במדינה בה אתה חי" אמר ארדואן. והתגובות לא אחרו לבוא.

גרמניה, אשר כבר שנים ארוכות מצויה בכאוס סביב נושאי זהות והגירה, סערה. דובר מפלגת ה-CDU של הקנצלרית מרקל אמר כי "השפה של המדינה בה אתה הולך לחיות בטווח הארוך היא בעדיפות גבוהה יותר". גם נשיא הפרלמנט האירופי, מרטין שולץ (הגרמני), הגיב לדברים: "מה שארדואן עושה ואומר אין דבר או חצי דבר עם אינטגרציה בגרמניה, אלא הרבה יותר לתעמולה בדיונים הפנים טורקיים".

באותה תקופה הזדמן לי להיות במשרדה של שרת ההגנה אורסולה פון דר ליין, כשהיא עוד הייתה שרת העבודה ונושאים סוציאליים. החדשות על התבטאותו של ארדואן הצליחו להוציא את יושבי החדר מהשלווה הגרמנית הסטנדרטית. הרי "מדובר על חוצפה", של "רודן קטן", אמר אחד מיועציה. בכך התחיל דיון ארוך ולוהט יחסית בנוגע להתנהלות של ארדואן. אין ספק שהוא עורר כעס רב בגרמניה באותו יום; כעס שרק הלך וגדל, כאשר ארדואן דרש זכויות תרבותיות מורחבות לטורקים בגרמניה, הכנסת הטורקית כשפה ראשונה לטורקים ושנייה לגרמנים, ותיקונים לחוקי ענישה עבור טורקים לפי הקוד הטורקי בגרמניה ולא לפי החוק הגרמני.

מאז, עם גידול בהגירה הטורקית לגרמניה והתבצרותו של הסולטן בשלטון, הגיע גם התיאבון. אבל גם אם אפשר לחבוט בגרמנים מספר רב של פעמים, לבסוף הם נושכים חזרה.

ארדואן מפעיל את נשק המהגרים

בימים אלה ניתן לשמוע בכירים אירופאים שטוענים כי הטורקים פשוט "פתחו את שערי אנטליה" ואפשרו למאות אלפי מהגרים בלתי חוקיים – מסוריה, עיראק, איראן, אפגניסטאן ועוד – לעשות את דרכם ללב אירופה. "ארדואן מנסה לכופף אותנו כמו שפעם העמים הברברים כופפו את רומא בגלל ההונים ממזרח", הם אומרים.

אם בוחנים לרגע את ההימור של הסולטן, נראה שהוא צדק. בעיית המהגרים הפכה למגיפה באירופה. יוון ומדינות הבלקן לא יכלו לחסום את הזרם האנושי הבלתי נגמר. הונגריה נאלצה לבסוף להקים מערכת גדרות שנראה כאילו יוצרה כדי לבלום זומבים ופחות לשמירה על ריבונות הונגרית. הזעם במדינות הבלקן ומזרח אירופה עלה לרתיחה כנגד גרמניה וצרפת.

כאמור, זוהי רק נקודה הרתיחה בשורה של התנגחויות דיפלומטיות ומדיניות בין גרמניה לטורקיה. כדי להבין עד היכן הדברים מגיעים יש לחזור אחרונה לשתי החלטות חשובות מן העבר הלא רחוק. הראשונה היא עצירת חילופי יועצים צבאיים ב-2 לפברואר 2014, שרק החמירה את המצב שנוצר לאחר ביטול הסכם ההגנה הדרום-מזרחית עם טורקיה. המשמעות הייתה החזרה של כל סוללות הפטריוט הגרמנים שהוצבו באזור, מספר חודשים לפני הזמן המיועד. וזאת עוד לאחר בקשה טורקית להארכת השהות, לאור הלחץ הרוסי.

הלחץ הגרמני לא נגמר ובמאי שנה שעברה תבע הממשל הגרמני 3 נתינים טורקים באשמת ריגול. אחד מהם הוא עוזר בכיר לשעבר של הנשיא ארדואן, מאחמט גרגרליוגלו. הממשל הטורקי כמובן טען שמדובר בשום דבר חוץ מרדיפה פוליטית. הגרמנים חשבו אחרת והאשימו את הטורקים בניסיון ריגול אחרי פליטים כורדים ומנהיגי מחתרת לשעבר שנמלטו לגרמניה.

הגרמנים אולי חשבו שלימדו את ארדואן לקח, אך עתה מצאו את עצמם עכשיו כיעד מספר אחת של המהגרים מן המזרח התיכון. כך, מוויכוח על זהות ושפה, הידרדר המתח שבין גרמניה לטורקיה למהלכים של פגיעה ישירה בריבונות מדינה אחרת. לגרמנים נותרה אופציה אחת על השולחן – מיקוח: גרמניה עדיין תחזיר הביתה את סוללות הפטריוט כפי שהכריזה, אך תשלח שתי ספינות מלחמה לאזור טרסוּס כדי להבטיח הגנה אווירית על דרום-מזרח טורקיה. בנוסף 150 חיילים גרמנים יגיעו כדי לעזור לטורקים לאבטח את מחנות הפליטים/מהגרים, ולקינוח האיחוד יעביר לטורקיה סכום של 3 מיליארד אירו בכדי לאפשר לטורקים לפעול בצורה יותר דינמית שתבלום את ההגירה הבלתי נגמרת משטחם.

סובלנים, עד גבול מסויים; מפגינים למען מהגרים בברלין. צילום: ekvidi CC BY-NC 2.0

סובלנים, עד גבול מסויים; מפגינים למען מהגרים בברלין. צילום: ekvidi CC BY-NC 2.0

מרקל לא אמרה את המילה האחרונה

העוקבים המושבעים ודאי זוכרים כיצד ראש ממשלת טורקיה אהמט דבוטולו ושר החוץ שלו מבלוט צ'בושולו יצאו מן הפגישה עם חיוך גדול של סיפוק על ההסכם ש"הבטיח את חופש הפעולה המערבי של טורקיה". אם כן, נכון לעכשיו נראה שידה של טורקיה על העליונה. במיוחד כאשר ארדואן של אחרי ההסכם רק מחריף את ההצהרות השערוריות: "יש דוגמאות לכך בעולם [נושא של הגדלת הכוח שיש לנשיא]. אפשר לראות זאת בגרמניה של היטלר", אמר הסולטן לאחר ששב מביקור רשמי בערב הסעודית.

אבל גרמניה לא סיימה. שיחות עם בכירים במערכת הביטחון הגרמנית מגלות יותר ויותר פרויקטים שמבוטלים או נענים בסירוב מצידה של גרמניה כלפי טורקיה. הטורקים ביקשו סיוע גרמני בגבול מול ארמניה – גרמניה השיבה בשלילה. פטרול משותף לגרמניה וטורקיה ליד סינופ בצפון טורקיה – לא התקבל. אימון אווירי משותף לשני הצבאות בוטל גם כן.

יכול מאוד להיות שארדואן קרא לא נכון את ההסכם האירופי-גרמני עם טורקיה. הגרמנים היו זקוקים לפלסטר על האצבע, אבל הם עדיין גודעים לאט לאט את הגידול הטורקי מהרגל. לפחות עד שזו תבחר מנהיג אחר. וכמו שסוכנים טורקים פועלים לאתר מנהיגי מורדים כורדים בגרמניה, כך גרמניה פועלת לחיזוק גורמי האופוזיציה בטורקיה.

המצב בין שתי המדינות מזכיר מאוד תהליך של מלחמה תרבותית קרה, כזו המבוססת על שנאה אישית בין ראשי ממשלות. סולטן המשי שפועל כדי להאדיר את שמו עצמו על חשבון האומה הגרמנית, וקנצלרית הברזל שפועלת לסרס את הסולטן על מנת להגן על גרמניה, ואולי אפילו כדי להציל את טורקיה מעצמה.

מה שבטוח, על-פי המסלול הנוכחי, שני הגושים מתקרבים לנקודת התנגשות, ולא יהיה זה פלא אם בעתיד הלא רחוק נראה איסור כניסה של ארדואן לגרמניה. אחרי הכל, אם האוסטרים כבר העלו דרישה לגרש את השגריר הטורקי ולאסור את כניסת ארדואן, מדוע שהגרמנים, עם כל המשקעים והאינטרסים, לא יקדמו זאת גם כן?

וילהלם רוט הוא מנכ"ל המרכז לקידום יחסי ישראל-אירופה

The post המלחמה הקרה של טורקיה וגרמניה appeared first on מידה.

הפדיחה של נסראללה

$
0
0

איך הפך נסראללה ל"שומר ישראל"? • פרק שנוי במחלוקת מעברו של מזכ"ל החיזבאללה מעורר שדים עדתיים ומלבה את סכסוך הדמים המשתולל בסוריה

נסראללה מסתבך. צילום: hAwrA CC BY-NC-SA 2.0

נסראללה מסתבך. צילום: hAwrA CC BY-NC-SA 2.0

תרבות המזרח התיכון מייחסת משקל גדול לעניין הכבוד. כל אדם חייב להתנהג באופן המכבד אותו, את משפחתו המצומצמת והמורחבת, את העדה וכל מסגרת חברתית או פוליטית שהוא משתייך אליה. לכן אדם חייב להימנע ממעשים המביאים בושה על עצמו, שכן גם הקבוצה אליה הוא משתייך סובלת מהבושה המוטחת בה עקב התנהגותו.

הכבוד הגדול ביותר השמור לאדם הוא האופן שבו הוא הקריב את חייו, שכן אם הוא ויתר למען הקבוצה על הדבר היקר שיש לו, כלומר החיים, הקבוצה תעניק לו את כל מה שיש ביכולתה להעניק: הערכה, הערצה, שירים ותמיכה כלכלית באלמנתו, בהוריו השכולים ובילדיו הקטנים. כתוצאה מכך, אם אדם מת בנסיבות מגונות, ישקיעו קרוביו מאמץ גדול בהסתרת נסיבות המוות כדי לא לסבול מהמעשה המגונה של האדם שמת, וימציאו סיפור על מוות מכובד, כגון במלחמה נגד אויב, כדי לזכות בתמורה שהחברה מעניקה לקרובי ה"שהיד". המאמץ להסתיר את הנסיבות המגונות של המוות גדל ככל שמשפחת המת מכובדת יותר, שכן יש לה הרבה מה להפסיד.

הבעיה מתגברת אם וכאשר מתגלה שהמשפחה המכובדת פברקה את סיפור המוות של בנה, שכן אז מצטרף חטא השקר של המשפחה להשפלה שנגרמה לה מהמוות המשפיל של בנה. מצב כזה נקרא "פדיחה". לכן עניינים כאלה משמשים כאמצעי להטלת דופי ולקעקוע הלגיטימציה של יריבים פוליטיים, לאומיים, שבטיים, דתיים ועדתיים.

בתקופה האחרונה עומד מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, בפני מסע השפלה חמור מצד מתנגדיו בעולם הערבי. בנו, האדי, נהרג בשנת 1997, והסיפור שחיזבאללה מספר מאז הוא סיפור של מוות בקרב, ולכן האדי נחשב לשהיד. אלא שלפני כשנתיים סיפר עיתונאי אלג'יראי, אנוור מאלכ, שעל פי מסמכים של המודיעין הסורי, האדי – בנו של חסן נסראללה – לא מת מות קדושים בקרב נגד ישראל אלא נהרג בתגרה בין בליינים במועדון לילה בביירות. מועדון לילה הוא המקום האחרון בעולם שנסראללה היה רוצה שבנו ייכנס אליו, שכן במועדון כזה האלכוהול זורם כמים, ולעתים קרובות הבליינים אינם שומרים על כללי המוסר המקובלים באסלאם. לגבי האדי, בנו של חסן נסראללה, נטען שהוא נהרג בקטטה שפרצה במועדון.

הבעיה המיוחדת של נסראללה עם התנהגות כזו של בנו, אם אכן הייתה, היא שהלגיטימיות שלו כמנהיג מתערערת, ושחלה ירידה בכוח המוסרי שלו לשלוח את אנשיו להילחם ולהיהרג למען אידאלים ואינטרסים של העדה השיעית בלבנון, ובראשם הרצון לשרוד מול גלי הג'יהאד הסוני המתגלם בפעילות המורדים ומדינת האסלאם. סיפור הפדיחה על הבן והשקר על נסיבות מותו מבטאים בצורה קשה את הנפילה במעמדו של נסראללה, שהיה בשיא הפופולריות בשנת 2006, בעקבות ההקרבה המפוארת שביצעו חייליו במלחמת מלחמת לבנון השנייה.

נלחם על כבודו העצמי ועל כבוד העדה השיעית. נסראללה על רקע דגל לבנון והחיזבאללה. צילום: Giorgio Montersino

נלחם על כבודו העצמי ועל כבוד העדה השיעית. נסראללה על רקע דגל לבנון והחיזבאללה. צילום: Giorgio Montersino

כששתיקה עדיפה על הכחשה

מאז ש"נחשפה האמת" על נסיבות מותו של בנו האדי, לא התייחס חסן נסראללה אליה באופן ישיר, שכן הוא חשש שהתייחסות כזו, גם אם תבוא בצורת הכחשה, עלולה ללבות את הסיפור ולהפוך אותו לנחלת הכלל. אלא שבחודש האחרון שינה נסראללה את מנהגו, והכחיש באופן ישיר את ה"ידיעות" הללו. בנאום שנשא לזכר אחד ממנהיגי העדה השיעית, מחמד חאתון, הוא טען כי האדי נסראללה, בנו שנהרג, לא קיים קשר רומנטי עם בחורה שהיא קרובת משפחה של השיח'.

מאז שנסראללה חרג ממנהגו והתייחס לשמועות, הוצפו אתרי התקשורת החברתית בסיפורים עליו ועל בנו. מתנגדי נסראללה אינם חוסכים בכינויי גנאי כמו "מנהיג מפלגת השטן", ו"נצר אלשיטאן" (ניצחון השטן, במקום ניצחון האל), והשיעים מוצגים כ"אבנאא' אלמותעה", בני נשים שנישאו למשך זמן קצר וקצוב מראש. לוחמי חיזבאללה מתוארים כעכברושים הנופלים בזה אחר זה בשדות הג'יהאד בסוריה כדי להגן על הפושע בשאר וכדי לרצות את "הפרסים", כינוי גנאי לאיראנים.

נסראללה מתואר כערפד שיעי בשל צימאונו לדם של סונים שנשא לשווא את ססמאות ההתנגדות לישראל. על פי נרטיב זה נסראללה אסף נשק וטילים בטענה שקרית שהם נגד ישראל, אבל לאמיתו של דבר הנשק שאסף חיזבאללה מופנה נגד ערבים ומוסלמים בסוריה. יתר על כן, יש מי שמכנה אותו "שומר ישראל".

ההאשמה הזו הפכה לחמורה ביותר בימים האחרונים אחרי שדלפו תצלומים וסרטים מכמה ערים בסוריה, מדאיא, פועה, כפראיא, המציגים אנשים, נשים וילדים, הנופחים את נשמתם ברעב, בגלל שעריהם נמצאות במצור מצד שני הצדדים הניצים בסוריה - המורדים באסד וחיזבאללה. התצלומים הללו מזעזעים את העולם הערבי והאסלאמי, ושמו את חיזבאללה תחת זכוכית מגדלת על פשעיו נגד ילדים, נשים וזקנים המורעבים למוות בלא עוול בכפם.

זוועה חסרת מעצורים. מלחמת האזרחים בסוריה. צילום מסך מתוך כתבה של ה- BBC

זוועה חסרת מעצורים. מלחמת האזרחים בסוריה. צילום מסך מתוך כתבה של ה- BBC

ארץ שאיננה עוד

כך, המלחמה בסוריה והסכסוך השיעי-סוני מקבלים תוספת חשובה בצורת רטוריקה גסה, בוטה ומקוממת, שתפקידה דומה לתפקיד המשורר בתקופת הג'אהליה הקדם-אסלאמית, שאחד מתפקידיו היה להלהיב את לוחמי השבט למען יילחמו באויב ביתר עצמה ואחדות. מלחמת החורמה המתנהלת בסוריה מורידה את המשתתפים בה לרמות נמוכות ללא תקדים של שפלות מוסרית, רמיסת כל חוק וכלל, לאחר ששני הצדדים הפכו לחיות טרף חסרות מעצורים ומגבלות.

כמעט חמש שנים עברו מאז שהחלו הזעזועים בסוריה במרץ 2011, והמצב רק הולך וגרוע, המשבר מתעמק ומתאפיין במעשי זוועה שהדעת איננה יכולה להכיל אותם. אני חושש שבקרוב נראה חזרה לשימוש בנשק כימי, כשכל צד יאשים את הצד שכנגד שהוא זה העושה שימוש בנשק זה.

באופק אין הסדר שניתן לצפות לו, ושני הצדדים נלחמים זה בזה, מבחינתם עד שאחד מהם לא יתקיים. ההתערבות הרוסית, האיראנית, התורכית והסעודית, שופכות דלק סילונים על להבות הסכסוך, והפתרון נראה רחוק מתמיד.

את מחיר הדמים משלמים בדר"כ האזרחים הפשוטים, שכן הם נטחנים בריחיים ענקיים, שאין להם יכולת להשפיע עליהם. הם צריכים לשמור על צלם האדם, להיות הגרעין שממנה תצמח מחדש על אדמת סוריה חברה חדשה, שצלקות מלחמת האזרחים תהיינה האיום הקבוע מפני שובו של מצב שבו אדם לאדם זאב.

הפדיחה שעושים היום לנסראללה בעניין בנו היא נחמת העניים הסונים הסובלים מהמשבר ההומניטרי הגדול ביותר בעולם מאז תום מלחמת העולם השנייה.

ישראל חייבת להיות עם עין אחת פקוחה ואוזן אחת פתוחה כדי לוודא שהיא לא נגררת לביצה הרותחת בארץ שפעם קראו לה סוריה, שאיננה עוד.

The post הפדיחה של נסראללה appeared first on מידה.

שובו של האסלאם

$
0
0

ארבעים שנה בדיוק עברו מאז שפורסם המאמר לראשונה, ועדיין לא נס ליחו • המזרחן המפורסם פרופ' ברנרד לואיס מתחקה אחר תהליך התפתחותו ההיסטורי של האסלאם הפוליטי, ומנפץ את הפרדיגמה המערבית השגויה ביחס לארצות ערב והאסלאם • קריאה מאירת עיניים ממגזין 'קומנטרי', מוגשת בזאת לקורא העברי

המערב לא מבין את כוחה של אמונה דתית; מתפללים מוסלמים על הר הבית. צילום: מועמר עוואד, פלאש90

המערב לא מבין את כוחה של אמונה דתית; מתפללים מוסלמים על הר הבית. צילום: מועמר עוואד, פלאש90

כדי להוריד את המאמר בגרסת PDF ללא תמונות – לחצו כאן

פרופ' ברנרד לואיס / מגזין 'קומנטרי', ינואר 1976

מאנגלית: אורי רדלר

באפוס הצרפתי הדגול מימי־הביניים, שירת רולאן מנסה המשורר הנוצרי להעניק לקוראיו או ליתר דיוק למאזיניו, מושג כלשהו ביחס לדתם של הסרצנים. לפי תיאורו, הסרצנים מאמינים בשילוש קדוש: מוחמד, מייסד הדת; ושני אחרים, שניהם שטנים, אפולין וטרוואגאנט. באוזנינו זה נשמע מגוחך, ואנחנו משועשעים מאי־יכולתו של איש ימי־הביניים להעלות על דעתו דת או כל דבר אחר, למעט אלו שנוצרו בדמות עולמו הוא. עולם הנצרות האמין במייסד הדת, ישו, בצמוד לשתי ישויות אחרות, ולכן גם הסרצנים היו חייבים להאמין במייסד הדת, וגם הוא היה חייב להיות אחד משילוש — עם שני שדים מאולתרים לצידו, כדי להשלים את המספר המבוקש. ברוח דומה, ניתן היום להיתקל בכתבים של הניו־יורק טיימס ושל עיתונים חשובים פחות, המתארים את מלחמת האזרחים בלבנון במונחים של סיעות ימין ושמאל. ממש כמו הנוצרים בימי־הביניים, שהיו מסוגלים לחשוב על דת רק במונחים של שילוש קדוש, כך גם צאצאיהם המודרניים יכולים לחשוב על פוליטיקה רק במונחים של תיאולוגיה או, בנוסח זמננו, אידאולוגיה, של כוחות וסיעות ימין ושמאל.

חוסר נכונות זו להכיר בטיבו ובטבעו של האסלאם, או אפילו בעובדה שהאסלאם הוא תופעה דתית שונה ונפרדת, שבה ונשנית מימי־הביניים ועד ימינו. ניתן להיווכח בכך, לדוגמה, בשמות שהוענקו למוסלמים. נדרשו לנצרות שנים רבות עד שהתגלתה הנכונות להעניק להם שם שיש לו משמעות דתית. משך מאות שנים כינתה הנצרות המזרחית והמערבית את מאמיני הנביא בשם סרצנים, שם ששורשו אינו ברור, אך הוא מציין בעליל מוצא אתני ולא דת, שכן המונח היה שגור גם בתקופה שקדמה לאסלאם וקדמה לנצרות. בחצי האי האיברי, שם פגשו הנוצרים במוסלמים שבאו ממרוקו, כינו אותם מוּרים, ואנשי התרבות האיברית או אלו שהיו תחת השפעתה המשיכו לכנות את המוסלמים כך גם כשפגשו בהם בציילון או בפיליפינים. ברוב חלקי אירופה כונו המוסלמים תורכים, על שם הפולש המוסלמי הראשי, ומי שהמיר דתו לאסלאם כונה "הפך לתורכי" גם אם המרת הדת התרחשה במרקש או בדלהי. מזרחה משם כונו המוסלמים טטרים, שם אתני נוסף, המקושר עם אנשי מישורי הסטפה שהתאסלמו ושלטו משך זמן מסוים ברוסיה.

גם כשאירופה החלה להכיר בעובדה שהאסלאם הוא דת ולא קבוצה אתנית, התבטאה ההכרה בסידרה של הקבלות שגויות, החל בשם שניתן לדת ולמאמיניה, מוחמדניזם ומוחמדנים. המוסלמים אינם קוראים לעצמם ומעולם לא קראו לעצמם מוחמדנים ודתם בוודאי אינה מוחמדניזם: למוחמד אין באסלאם מקום דומה לזה שיש לישו בנצרות. פירוש שגוי זה של האסלאם כסוג של דת-מראה של הנצרות התבטא במספר דרכים — לדוגמה, בהשוואה השגויה בין יום שישי של המוסלמים ויום ראשון בנצרות, בהתייחסות לקוראן כתנ"ך המוסלמי, בהקבלה המטעה בין מסגד לכנסייה, בין העולמאא' לכהני הדת הנוצרים — ובזמננו, בהחלת מושגים מערביים של מדינה ולאום על ההיסטוריה והמוסדות המוסלמיים ועל מה שמתרחש בתוכם. כך, לדוגמה, התיאור המרתק של גיבון לחיי הנביא מוחמד ובני זמנו שאב השראה מהפטריוטיזם ומאהבת החירות, שני מושגים שאינם הולמים את הנסיבות בערב במאה השביעית לספירה. משך מאות שנים כינתה אירופה את ארצות האימפריה העות'מאנית בשם תורכיה, שם שיושבי הארץ לא התייחסו אליו כשמה של ארצם עד לניצחון הרעיונות הפוליטיים האירופים בתוכם עם הכרזת הרפובליקה התורכית בשנת 1923.

אנשי המערב בימינו אינם מקצים בחייהם בדרך כלל מקום מרכזי ודומיננטי לדת, ואינם יכולים להבין כי עמים אחרים במקומות אחרים יכולים לעשות כן. משום כך הם נדרשו לרקוח הסברים אחרים למה שפורש אצלם כדתיות שטחית. כך, לדוגמה, אנחנו מוצאים כי חוקרים מערביים מקדישים תשומת לב רבה לחקר שאלות חסרות משמעות כמו "האם היה מוחמד כן בפעולתו?" או "האם היה מוחמד קנאי או נוכל?" ניתן למצוא הסברים ארוכי נגן של היסטוריונים למשמעות ה"אמיתית" של העימותים הדתיים החשובים בין כיתות ואסכולות שונות בתוך האסלאם בעבר, ונחישות לפענח את המשמעות ה"אמיתית" של מאבקי כתות וקהילות בימינו. מנקודת מבט של חשיבה מערבית מודרנית, לא ייתכן שאנשים יילחמו וימותו בהמוניהם רק בגלל שוני באמונה דתית; לתפישתם, חייבות להיות תחת צעיף הדת סיבות "אמיתיות" אחרות. אנחנו מוכנים להכיר בכך שעימותים על רקע דתי ייוּחסו למקרים חריגים, כמו האירים בצפון אירלנד, אך הודאה בכך שציביליזציה שלמה נאמנה בראש ובראשונה לדת היא צעד מרחיק לכת עבורנו. עצם העלאתו של רעיון הזה נחשבת בעיני ליברלים לפגיעה גסה ב'בני חסותם'. הדבר משתקף בחוסר היכולת — פוליטית, עיתונאית ומחקרית — להכיר בחשיבות גורם הדת בעולמם של המוסלמים. משום כך שבים הפוליטיקאים, העיתונאים והחוקרים האלו לשפת שמאל-מול-ימין, פרוגרסיבים-מול-שמרנים ושאר מונחים מערביים, שהרלוונטיות שלהם לפוליטיקה המוסלמית דומה לרלוונטיות של פרשנות למשחק פוטבול אמריקני בידי פרשן כדורגל.

                                                                          ♦  ♦  ♦

כדי להתחיל להבין משהו ממה שמתרחש בעולם המוסלמי היום ומה שקרה בו בעבר, צריך להבין שתי נקודות חיוניות. הראשונה היא שהאוניברסליות של דת היא גורם בחיי העמים המוסלמים, והשנייה היא מעמדה המרכזי של הדת.

"תנו לקיסר את אשר לקיסר ולאלהים את אשר לאלוהים" — אמירה זו של ישו (מתי כ"ב) מייצגת את הדוקטרינה והפרקטיקה הנוצרית. היא זרה לחלוטין לרוח האסלאם. שלוש הדתות העיקריות במזרח־התיכון שונות מאוד בייחסן לקשר בין דת למדינה ובגישתן לכוח פוליטי. היהדות הייתה קשורה במדינה ואז נותקה ממנה; מפגשה המחודש עם המדינה בהווה יצר בעיות שעדיין לא באו על פתרונן. הנצרות, במהלך מאות השנים הראשונות לקיומו, הייתה נפרדת ולמעשה בת פלוגתא למדינה, והפכה מעורבת בה רק בשלב מאוחר יותר. האסלאם, לעומת זאת, היה המדינה כבר מימיו של מיסד הדת, והזהות שבין דת וממשל טבועה עמוקות בזכרונם ובמודעותם של המאמינים — מכתבי הקודש, מההיסטוריה ומחוויית חייהם. מייסד הנצרות מת על הצלב, ומאמיניו היו מיעוט נרדף משך מאות שנים, וגיבשו חברה משלהם, היררכיה משלהם וחוקים משלהם במוסד הידוע בשם הכנסייה — עד שעם המרת הקיסר קונסטנטינוס לנצרות החל תהליך מקביל של ניצורה של האימפריה ושל אימפריאליזציה של ישו.

באסלאם התרחש תהליך שונה. מוחמד לא מת על הצלב. מוחמד היה נביא אך גם חייל ומדינאי, ראש מדינה ומייסדה של אימפריה ומאמיניו האמינו בהתגלות חסד האל באמצעות הצלחה וניצחון. האסלאם קושר אל העצמה מרגע לידתו, משנותיו הראשונות של הנביא ומימי ממשיכיו הראשונים. הקשר הזה שבין דת לכוח, קהילה וגוף פוליטי, ניכר כבר בקוראן ובכתבים דתיים מוקדמים אחרים, שעליהם מבססים המוסלמים את אמונתם. אחת התוצאות של מצב זה היא שהאסלאם אינו מגזר אחד או חלק בחיים, כפי שהדבר בנצרות, העוסק בכמה תחומים ואינו עוסק באחרים; האסלאם נוגע בחיים בכללותם; הוא אינו חובק חלק, הוא חובק כל. בחברה כזו אין שתי ישויות שניתן להפרידן ועצם הרעיון של הפרדה בין דת למדינה הוא חסר משמעות. דת ומדינה חד הן. בערבית הקלאסית ובשפות הקלאסיות האחרות של האסלאם, אין צמד מונחים מקביל לדתי וחילוני, רוחני וגשמי, קודש וחול — שכן צמדי המלים האלו מבטאים את השניוּת הנוצרית, שאין לה מקבילה באסלאם.[1] רק בתקופה המודרנית, תחת השפעת הנצרות, החלו מושגים אלו לבצבץ בארצות האסלאם ונוצרו מילים כדי לבטאם. משמעותם עדיין אינה מובנת במלואה שם, והרלוונטיות שלהם למוסדות מוסלמיים מוטלת בספק.

מנקודת מבטו של המוסלמי, הדת הייתה באופן מסורתי אוניברסלית וגם מרכזית, במובן זה שהיא שימשה בסיס חיוני ומוקד חיוני של זהות ונאמנות. הדת היא שהבחינה בין אלו שהשתייכו לקבוצה, לאלו שלא השתייכו אליה. עיראקי מוסלמי היה חש קשר קרוב יותר ללא-עיראקי מוסלמי, מאשר לעיראקי שאינו מוסלמי. מוסלמים מארצות שונות, שדיברו שפות שונות, חלקו אותם זיכרונות של עבר משותף ומקודש, אותה מודעות לזהות חברתית, אותה תחושה של גורל משותף. לא האומה או הארץ היו הבסיס לזהות — כפי שהדבר במערב — אלא קהילת הגוף הדתי-פוליטי, והרעיון המערבי המיובא של לאום אתני וטריטוריאלי נותר, ממש כמו החילון, זר ומוזר. נקודה זו הובהרה באופן חד וברור בדברי הוואזיר הגדול של האימפריה העות'מאנית, שהשיב לחסידי הפטריוטיזם מן הזן החדש: "מולדתו של המוסלמי היא המקום שבו שולט החוק הקדוש של האסלאם". הדברים נאמרו בשנת 1917.

במאה השמונה־עשרה, תחת השפעת הניצחונות האוסטריים והרוסיים נגד תורכיה וההצלחות הבריטיות בהודו, החלו המוסלמים להבין שהם חדלו מלהיות הקבוצה הדומיננטית בעולם ולמעשה, שהם ניצבים תחת איום מצד אירופה המתפשטת משני הכיוונים אפילו בלב ממלכתם. התגובה הממשית היחידה הייתה תנועות לרפורמה דתית, כמו הוואהאבים בערב וזרם הנקשבנדיה, שהתפשט מהודו למדינות מוסלמיות אחרות. בתחילת המאה התשע־עשרה, כששלוש האימפריות האירופיות ששלטו במוסלמים — בריטניה, צרפת ורוסיה — התקדמו בהודו, בצפון אפריקה ובמרכז אסיה, היו תנועות ההתנגדות העיקריות דתיות — הוואהאבים ההודים בהנהגת סייד אחמד בארלווי בשנים 1831-1826, מאבקו של עבד אל-קאדר אל-ג'זאירי בצפון אפריקה בשנים 1847-1832, ההתנגדות העקשנית של האימאם שאמיל לרוסים בדאגסטן ובצפון הקווקז בשנים 1859-1830. כל המרידות האלו הוכנעו, אך הייתה להן השפעה משמעותית באותה תקופה.

"מולדתו של המוסלמי היא המקום שבו שולט החוק הקדוש של האסלאם"; הקוראן. צילום: ASMA CC BY-NC 2.0 VIA FLICKR

"מולדתו של המוסלמי היא המקום שבו שולט החוק הקדוש של האסלאם"; הקוראן. צילום: ASMA CC BY-NC 2.0 VIA FLICKR

אחרי כן היו המוסלמים נתונים זמן-מה תחת השפעת העצמה, העושר וההצלחה של אירופה וביקשו לחקות את דרכי האירופים. אך מאמצע המאה התשע־עשרה ואילך התעורר גל נוסף של התפשטות אימפריאלית אירופית — דיכוי המרד ההודי הביא עמו את היעלמות השרידים האחרונים של המלוכה המוגולית בהודו וכינון שלטון מלא של האימפריה הבריטית באזור מוסלמי; הרוסים התקדמו במהירות במרכז אסיה; הצרפתים הרחיבו את שלטונם לתוניסיה; והבריטים אל מצרים; ואיום הולך ומחמיר ריחף מעל האימפריה העות'מאנית עצמה. התגובה להתפתחויות אלו הייתה סדרה של תנועות פאן-אסלאמיות.

איחוד גרמניה ואיטליה שימש מקור השראה למוסלמים, במיוחד בתורכיה, שם סברו מנהיגים תורכים רבים שהמדינה יכולה לשחק תפקיד דומה לזה של פרוסיה או של בית סאבויה באיחוד גרמניה ואיטליה, כגרעין שסביבו תתאחד ישות רחבה בהרבה. אבל מה יהיה טיבה של ישות זו? לא ישות פאן-תורכית. רעיונות אלו נולדו הרבה יותר מאוחר, ולמעשה לא עלו כלל על הפרק באותה תקופה. הזהות הפוליטית והשאיפה הפוליטית הבסיסית היו אסלאמיות, ופאן-אסלאמיזם היה התגובה הראשונית והטבעית לפאן-גרמניזם ולפאן-סלאביזם. רק מאוחר יותר הופיעו באופק הפוליטי הפאן-תורכיזם והפאן-ערביזם — וגם אז, לא ברור מה הם סימלו באמת.

עם תום מלחמת העולם הראשונה, פירוק האימפריה העות'מאנית, המתחים והסדקים אחריהם וההזדמנויות שזימנה נפילת הצאר הרוסי במהפכה ומלחמת האזרחים שאחריה, עוררו כמה תנועות דתיות — אנוור פאשה, כונן את מה שכונה בשאפתנות צבא האסלאם, שהכריז על כוונתו לשחרר את הנתינים המוסלמים באימפריה הרוסית המתפוררת. כמה מהתנועות האלו היו קשורות בקומוניסטים, או שהקומוניסטים השתלטו עליהן בתקופה בה אופיו האנטי-אסלאמי המובהק של הקומוניזם עדיין לא היה ברור. כמעט כולן התבטאו במונחים דתיים ולא במונחים לאומיים או אפילו חברתיים. המשמעותית ביותר ביניהן הייתה זו שזכתה מאוחר יותר לכינוי התנועה הלאומית התורכית. מרד הכאמליסטים באנטוליה, שהפך אחר־כך לשלטון כמאל אטאטורק, היה בראשיתו אסלאמי באותה מידה בה היה תורכי. חלק נכבד ממנהיגיה ומחסידיה הראשונים של התנועה היו אנשי דת מוסלמיים. הרטוריקה של הכאמליסטים בשלב המוקדם הזה, דיברה על עות'מאנים מוסלמים ולא על תורכים, והתנועה זכתה לתמיכה רחבה בעולם המוסלמי. רק אחרי נצחון הכאמליסטים והקמת הרפובליקה התורכית, החל כמאל אטאטורק — כתוצאה מגורמים רבים — להדגיש את היעדים הלאומיים והחילוניים של המשטר.

במהלך המאה העשרים ובוודאי בעשורים הראשונים לה, עטו תנועות התנגדות כאלו בדרך כלל את האדרת האופנתית של מפלגות פוליטיות ואימצו את הז'רגון האופנתי של פוליטיקה לאומנית, חילונית יותר או פחות. אך ארגון המפלגות והאידאולוגיה הלאומית לא תאמו את האינסטינקטים העמוקים יותר של ההמון המוסלמי, שמצא מקלט בתוכניות ובארגונים מסוג שונה — בהובלת מנהיגים דתיים ועם לשון ויעדים ששאבו השראה מן הדת.

                                                                          ♦  ♦  ♦

התנועה החשובה ביותר מסוג זה במאה העשרים היא הארגון המכונה האחים המוסלמים, אל-איחוון אל-מוסלימון, שהוקם במצרים בידי האימאם חסן אל-בנא. שורשי התנועה לוטים בערפל, אך נדמה שהיא צצה לראשונה בסוף שנות העשרים ובתחילת שנות השלושים ועסקה תחילה בעיקר בפעילות דתית וחברתית. מייסד התנועה, הידוע בשם המנהיג הכללי, שלח מטיפים למסגדים ולמקומות ציבוריים אחרים בכל רחבי מצרים והאחים נטלו על עצמם משימות רחבות־היקף בתחום החינוך, החברה, הצדקה והדת בעיר ובכפר, ואפילו שלחו ידם בכמה יוזמות כלכליות. פעילותם הפוליטית החלה בשנת 1936, אחרי חתימת ההסכם האנגלו-מצרי, ועם אימוץ הערבים הפלסטינים במאבקם נגד הציונות והשלטון הבריטי הצליחו האחים לשלוח זרועות גם למדינות ערביות אחרות. הם שלחו מתנדבים להילחם בצבאות ערב במלחמת השחרור, ואחרי כן שלטו בכוח צבאי ששיחק תפקיד מסוים באירועים. כתוצאה מכך פירק ראש־הממשלה המצרי מחמוד פהמי נוקראשי את הארגון, החרים את רכושו והורה על מאסר רבים מחבריו. הוא נרצח בשנת 1948 בידי אחד מהאחים; וזמן קצר אחרי־כן נרצח המנהיג הכללי עצמו בנסיבות שלא הובהרו. האחים היו תנועה בלתי־חוקית, אך המשיכו לתפקד כארגון מחתרתי. באפריל 1951 הם הפכו שוב לארגון חוקי במצרים, אך נאסר עליהם לעסוק בפעילות צבאית או סודית. הם נטלו חלק בפעולות נגד הכוחות המצריים באזור תעלת סואץ, ונדמה כי שיחקו תפקיד מסוים, שטיבו עדיין לא הובהר, בשרפת קהיר ב-26 בינואר 1952. היו להם קשרים הדוקים, עוד מזמן המלחמה, עם כמה חברים בוועדה הסודית של "הקצינים החופשיים", שתפסו את השלטון במצרים בשנת 1952. לצד כמה נקודות דמיון כלליות באידאולוגיה ובשאיפות, רבים מהקצינים שביצעו את ההפיכה היו חברים באחים או לפחות הפגינו אהדה לתנועה.

בשלב הראשון היו הקשרים שבין האחים לקצינים החופשיים קרובים וידידותיים: כאשר בינואר 1953 פירק המשטר הצבאי את כל המפלגות הפוליטיות, היו האחים היוצא מן הכלל, בנימוק שמדובר בארגון לא פוליטי. הקשרים שבין המנהיג הכללי החדש והקצינים החופשיים הידרדרו, עם זאת, ועד מהרה התקיפו האחים את המשטר החדש על כך שזנח לכאורה את הדבקות באסלאם. אחרי כן באה תקופה של עימות שקט אך חריף, שבמהלכו היו האחים פעילים מאוד, במיוחד בין הפועלים והסטודנטים, ואפילו בתוך כוחות הביטחון. בינואר 1954 הכריזה הממשלה המצרית שוב על פירוק האחים ואסרה רבים ממנהיגי התנועה ומחסידיה. מאוחר יותר, היה פיוס מסוים, שהביא לשחרור האחים העצורים ומתן היתר לחידוש פעולת התנועה על בסיס לא-פוליטי. ההסכם האנגלו-מצרי מאוקטובר 1954 שוב עורר התנגדות חריפה של האחים, שעמדו על־כך שרק מאבק מזוין יוכל להשיג את המטרות הרצויות. ב-26 באוקטובר 1954 נכשל אחד האחים בניסיון להתנקש בנשיא נאצר, שהגיב בצעדי דיכוי חריפים נגד התנועה. יותר מאלף מאנשיה נאסרו ועמדו למשפט; שישה מהם, כולל כמה ממנהיגיה האינטלקטואליים, נידונו למוות והוצאו להורג. האחים המוסלמים היו עתה ארגון בלתי חוקי, אך עדיין המשיכו לתפקד ואף עסקו מעת לעת, כך נראה, במזימות להפיכה נגד השלטון. רבים בתנועה נאסרו ובאוגוסט 1966 הוצאו להורג עוד שלושה ממנהיגי התנועה, בהם סייד קוטב, אחד המנהיגים האידאולוגיים הבולטים של האחים. האחים ממשיכים לפעול באופן לא חוקי במדינות ערביות מסוימות, ובאופן גלוי יותר באחרות. התנועה נותרה רבת־עצמה גם היום, גם אם כוחה סמוי מן העין, ויש סימנים לשובה למצרים בתקופה האחרונה.

תנועת הקצינים החופשיים במצרים ב-1952 אינה התנועה הפוליטית היחידה עמה היו לאחים המוסלמים קשרים. תנועה אחרת היא הפת"ח, ארגון הגרילה הפלסטיני החשוב ביותר. גם כאן, מסיבות ברורות, שורשי התנועה מעורפלים משהו, אך קשרי העבר שלה עם האחים המוסלמים מובהקים. עולם הדימויים והסימבוליזם של הפת"ח הוא אסלאמי להפליא. כינוי הלוחם של יאסר ערפאת הוא אבו-עמאר — כלומר, אביו של עמאר — בהתייחס לעמאר בין יאסר, בנו של יאסר, שהיה אחד הצחאבה (רעיו של הנביא מוחמד) ולוחם אמיץ בכל הקרבות בהם השתתף. השם פת"ח הוא מילה שמשמעותה כיבוש למען האסלאם במלחמת קודש.[3] במובן זה הסולטאן מהמט השני ידוע כפתיח, הכובש. אותו עולם דימויים, יש לציין, קיים באש"ף, שיחידותיו השונות נושאות שם נצחונות גדולים של הצבאות המוסלמיים בקרבות אל-קאדסיה, קרב קרני חיטין וקרב עין ג'אלות. אין זה חריג לקרוא ליחידות צבאיות בשם קרבות ניצחון. מה שראוי לציון הוא שכל שלושת הקרבות היו במלחמות קודש של האסלאם נגד לא-מוסלמים — אל-קאדסיה נגד הפרסים הזורואסטרים, קרב קרני חיטין נגד הצלבנים וקרב עין ג'אלות נגד המונגולים. בקרב השני והשלישי הצבאות המנצחים אפילו לא היו ערבים; אך הם היו מוסלמים, וברור שזה מה שחשוב. לא מפתיע, לפיכך, שהתשדורות הצבאיות של פת"ח מתחילות בקריאת הבסמלה — "בשם אללה הרחמן והרחום".

                                                                          ♦  ♦  ♦

מייסד האחים המוסלמים חסן אל-בנא. דרך ויקימדיה

מייסד האחים המוסלמים חסן אל-בנא. דרך ויקימדיה

האחים המוסלמים והתנועות שילדו, הוגבלו בעיקרן למדינות הדוברות ערבית. אך יש להם מקבילות במקומות אחרים. באיראן הם התקיימו בדמות ארגון המכונה פידאיאני-אסלאם, הנאמנים לאסלאם, קבוצת טרור שהייתה פעילה בעיקר בטהראן בשנים 1955-1943 וביצעה מספר התנקשויות פוליטיות, שהחשובה בהן הייתה בראש־הממשלה הגנרל עלי רזמארה במרץ 1951. התנועה שיחקה תפקיד מסוים בפוליטיקה הפרסית, עד שניסיון נוסף, הפעם כושל, להתנקש בחייו של ראש הממשלה חוסיין עלא באוקטובר 1955 הוביל לדיכוי התנועה ולהוצאתם להורג של כמה ממנהיגיה. לפידאיאני היו קשרים עם האחים המוסלמים במצרים ובמקומות אחרים, והייתה להם השפעה ניכרת בקרב ההמונים, ובאמצעות הטרור שהשליטו גם על הפוליטיקאים. נדמה שהתנועה נהנתה מתמיכה מסוימת גם בהנהגה הדתית הרשמית-למחצה.

נוסף לאלו היו במדינות אסלאמיות שונות תנועות רבות בהשראה דתית — ארגון העולמא האלג'יראי, הטיכאנייה, מפלגת ההצלה הלאומית בתורכיה  [מאבות מפלגת הצדק והפיתוח היום, המתר'] — ומעניין במיוחד, התנועה הבסמאכית במרכז אסיה הסובייטית. המילה בסמאכי, שמשמעותה באוזבקית היא 'חבר בכנופיה', היא השם שנתנו הרשויות הסובייטיות לשורה של מרידות בהשראה דתית כנגד השלטון הרוסי או הסובייטי, החל בינואר 1919 ועד שנת 1923, אז הובסה המרידה באופן ניצח, אם כי פעילות של קבוצות מורדים קטנות נמשכה עוד שנים אחרות אחרי כן. המנהיג הבסמאכי האחרון, איברהים בג, עבר לאפגניסטן בשנת 1926 והמשיך לפשוט משם אל תוך שטחי האימפריה הסובייטית. הוא נלכד בידי כוחות סובייטיים בשנת 1931 והוצא להורג. אופייני לגישה המערבית הוא שחיפוש בחצי תריסר אנציקלופדיות חשובות אינו מעלה מאמר על הבסמאכים — שהיו אולי תנועת ההתנגדות החשובה ביותר לשלטון הסובייטי במרכז אסיה.

הזיהוי העצמי הדתי והקישור הדתי אינם נחלת תנועות התנגדות קיצוניות וצבאיות בלבד. גם ממשלות — כולל כאלו הנשבעות בשם החילוניות והרדיקליות — הגיבו באופן דומה בתקופות משבר. אחרי הסכם לוזאן הוסכם על חילופי אוכלוסין בין תורכיה ליוון, כשהמיעוט היווני בתורכיה אמור לעבור ליוון וחברי המיעוט התורכי ביוון יעברו לתורכיה. בשנים 1923 נשלחו מיליון ורבע 'יוונים' מתורכיה ליוון, ומספר קטן במקצת של 'תורכים' הגיעו מיוון לתורכיה.

במבט ראשון נראה כי יש כאן מקרה מובהק של קבלת עקרון הלאום האירופי — תורכים ויוונים שאינם רוצים או יכולים לחיות כמיעוטים לאומיים בין זרים, שבים ליוון ולתורכיה, למולדתם ולעמם. בחינה מדוקדקת יותר מעלה כי חילופי האוכלוסין האלו נשאו אופי שונה במקצת. המילים ששימשו היו אכן 'יוונים' ו'תורכים' — אך מה הייתה משמעות המלים האלו באותה תקופה ובאותו מקום? בכנסיות הנוצריות של היוונים של קאראמאן שבדרום תורכיה היו הכתובות על המצבות בתורכית, אף כי בכתב יווני; בין משפְּחות השבים למולדתם, לכאורה, רוב גדול לא ידע כלל יוונית — ה'יוונים' האלו דיברו בתורכית בינם לבין עצמם, וכתבו בתורכית באותיות יווניות, ממש כמו היהודים. הנוצרים במדינות הדוברות ערבית כותבים בערבית כבר שנים רבות, באותיות עבריות או אשוריות במקום באותיות ערביות. שפת הכתיבה בכל רחבי המזרח־התיכון קשורה קשר הדוק לדת. בה-בעת, רבים מה'תורכים' שנשלחו לתורכיה מכרתים וממקומות אחרים ביוון לא ידעו תורכית כלל, ודיברו יוונית בינם לבין עצמם, כשהם כותבים ביוונית באותיות תורכו-ערביות. לפי כל הגדרה רגילה של לאומיות, היוונים בתורכיה לא היו יוונים אלא תורכים-נוצרים, שעה שהתורכים של יוון היו בדרך כלל יוונים-מוסלמים. אם נתייחס למונחים יוונים ותורכים במשמעותם המערבית ולא בהקשר המזרח־תיכוני, כי אז חילופי האוכלוסין הנודעים בין יוון לתורכיה לא היו שיבה של יוונים ליוון ושל תורכים לתורכיה, אלא גירוש של תורכים-נוצרים מתורכיה ליוון וגירוש של יוונים-מוסלמים מיוון לתורכיה. רק עם הגעתם למולדתם, לכאורה, החלו רובם ללמוד את שפת אמם, לכאורה.

כל זה התרחש בין שני עמים, האחד נוצרי, אף שהיה נתון למאות שנים של השפעה מוסלמית; והאחר, מוסלמי אך המחוּלן ביותר בין העמים המוסלמים. אפילו היום, ברפובליקה החילונית של תורכיה, המילה תורכי מתייחסת לפי הנוהג למוסלמים בלבד. אזרחים לא-מוסלמיים של הרפובליקה נקראים אזרחים תורכים ונהנים מזכויות אזרח, אך אינם מכנים את עצמם תורכים וגם אינם מכונים כך בידי שכניהם. הזהות בין תורכי לבין מוסלמי הייתה ונותרה מוחלטת. כאן צריך לציין שתושב לא-מוסלמי של מדינה אינו תורכי, אך מהגר מוסלמי שאינו תורכי, אם מנחלותיה של האימפריה העות'מאנית לשעבר או ממקום אחר, מאמץ עד מהרה זהות תורכית.

                                                                          ♦  ♦  ♦

המצב מורכב מעט יותר אצל הערבים. במדינות דוברות-ערבית חיו משך שנים רבות נוצרים ויהודים רבים דוברי וכותבי ערבית, אף כי אלו השתמשו בשיטת כתב שונה, ולעתים קרובות דיברו בניב שונה במקצת. בתנועת הלאום הערבי שהופיעה בסוף המאה התשע־עשרה ובתחילת המאה העשרים שיחקו נוצרים דוברי-ערבית תפקיד בולט. לא היה זה מפתיע שהם יימשכו לזהות לאומית ולא דתית, שכן תחת זהות לאומית יכלו הנוצרים לתבוע שיווי זכויות אזרח, שאותו לא יכלו להשיג במדינה שזהותה דתית. לפי השקפתם זו, היו הערבים אומה מחולקת לדתות שונות, שבתוכה יכולים הנוצרים, ובמקרים מסוימים גם היהודים, לקוות להיות שותפים לערביזם, לצד הרוב המוסלמי.

נוצרים שיחקו תפקיד מוביל כחסידים, אידאולוגים ומנהיגים של הלאומנות החילונית. כחברי קהילה לא-מוסלמית במדינה מוסלמית הם החזיקו במעמד קבוע ויציב, אך נחות — ובעידן של שינוי, גם הזכויות המובטחות האלו ניצבו בסכנה. במדינה שבה בסיס הזהות אינו דת וקהילה אלא שפה ותרבות יכלו הנוצרים לטעון לחברות מלאה ולשוויון זכויות, שלא זכו להם תחת המשטר הישן. הנוצרים, כנוצרים, היו גם פתוחים יותר לרעיונות מערביים, ובהם רעיון הלאום. החינוך העדיף שלהם אפשר להם לשחק תפקיד מוביל בחיי המסחר והאינטלקט — נוצרים, ובמיוחד נוצרים לבנוניים, תפשו תפקיד חשוב במיוחד בהקמתם ובפיתוחם של עיתונים וכתבי עת במצרים ובמדינות ערביות אחרות, ושמות נוצריים בולטים מאוד ברשימת הסופרים, המשוררים והמו"לים בדור בראשית של הספרות הערבית המודרנית. אפילו בתנועה הלאומית היו רבים מהמנהיגים והדוברים חברים במיעוטים נוצריים. הובלה זו בעולם התרבות והפוליטיקה התרחשה במקביל להתקדמות מהירה של המיעוטים הנוצריים גם בסולם העושר החומרי.

בעשרות השנים האחרונות נשחקה הסובלנות כלפי עמדת ההובלה הזו של הנוצרים. צעדים של הלאמה שאימצו ממשלות סוציאליסטיות וצעדים ישירים יותר הביאו לכך שכוחן הכלכלי של הקהילות הנוצריות הלך ופחת, ממדינה למדינה, וכיום קוראים עליו תגר אף במעוזו האחרון — לבנון. הנוצרים כבר אינם המובילים בשדה האינטלקטואלי — דור חדש של כותבים צמח, ורובו מוסלמי. יש עדיין פוליטיקאים ואידאולוגים נוצרים, אך תפקידם הולך ומצטמצם בחברה עם מודעות מתעצמת לזהות, לרקע ולשאיפות האסלאמיות שלה. בין הארגונים החברים באש"ף, פת"ח ברובו מוסלמי, אף כי לא בלעדית. מצד שני, רבים מהארגונים הקיצוניים הם נוצרים, שכן הנוצרים עדיין מקווים כי באמצעות הקיצוניות המוצהרת שלהם הם יזכו לשוויון שחמק מהם בחסות הלאומנות.

                                                                          ♦  ♦  ♦

ככל שהפכה התנועה הלאומית פופולרית באמת, כך היא הפכה פחות לאומית ויותר דתית — במלים אחרות, ערבית פחות ואסלאמית יותר. ברגעי משבר — והיו רבים כאלו בעשרות השנים האחרונות — מטה את הכף הנאמנות הקהילתית האינסטינקטיבית. די בכמה דוגמאות לכך: ב-2 בנובמבר 1945 נערכו במצרים הפגנות לציון יום השנה להכרזת בלפור. אף שלא זו הייתה כוונת המנהיגים הפוליטיים שתמכו בהפגנה, היא התפתחה עד מהרה להתפרעות אנטי-יהודית ומהתפרעות אנטי-יהודית להסתערות אספסוף שבמהלכה הותקפו ונפגעו כמה כנסיות קתוליות, ארמניות ויווניות-אורתודוכסיות. כמה שנים מאוחר יותר, ב-4-5 בינואר 1952, נערכו הפגנות בסואץ, הפעם במחאה נגד הבריטים והכיבוש הנמשך של אזור התעלה. המפגינים בזזו והעלו באש כנסייה קופטית והרגו כמה קופטים. לקתולים, לארמנים וליוונים-אורתודוכסים לא היה שום קשר להצהרת בלפור, והקופטים אינם אנגלים; למעשה, אין מצריים מהם. ניתן להוסיף ולומר שהמנהיגים הלאומנים לא ביקשו ולא רצו להתקיף את הקופטים. ובכל זאת, ברגע האמת הגיב האספסוף הזועם באופן אינסטינקטיבי לתחושה שהמצרים הקופטים, דוברי הערבית אך הנוצרים ניצבים מעברו השני של המתרס, והתייחס אליהם בהתאם.

במקרים כאלו היו ללא ספק סיבות מקומיות, העשויות להסביר את פעולות ההמון.[4] אך בשני המקרים, ובמקרים אחרים שניתן לציינם, הם שיקפו את המימרה המיוחסת — אולי בטעות, אך אין זה מעלה או מוריד — למוחמד: "כל הכופרים הם בני אומה אחת" (או קהילה דתית-פוליטית אחת). העולם מחולק לשניים: הקהילה המוסלמית והכופרים, וחלוקת המשנה בין הכופרים היא בעלת חשיבות משנית.

עולם דימויים אסלאמי; יאסר ערפאת מבצע טוואף (נשיקה לאבן השחורה) בעלייה לרגל (חאג') במכה, 1993. צילום: הרשות הפלסטינית, דרך עבד רחים ח'טיב, פלאש90

עולם דימויים אסלאמי; יאסר ערפאת מבצע טוואף (נשיקה לאבן השחורה) בעלייה לרגל (חאג') במכה, 1993. צילום: הרשות הפלסטינית, דרך עבד רחים ח'טיב, פלאש90

מלחמת האזרחים בלבנון ב-1958 והמאבק בעיראק בין הלאומנים לקומוניסטים באביב 1959 לבשו גם הם אופי דתי מובהק. ב-17 במרץ 1959 נישאה במסגדי מצרים ומעל עמודי השער של העיתונים המצריים תפילה לזכר אלו שנהרגו במוסול שבעיראק:

אללה הוא אכבר! אללה הוא אכבר! אין עצמה וחיל למעט אלו של אללה! מי ייתן ויחזק האל ברוב חסדו את השאהידים ויעניק להם ברחמיו חיי נצח, וישפיל את אויביהם עד עפר! אללה הוא אכבר! אללה הוא אכבר! אין ניצחון אלא באללה! כל העולב בו יימחץ בידי האל; כל המתנשא במעשי עוון, אללה ישפילו! אל תראו באלו שנהרגו למען האל מתים כי הם חיים חיים — חיים אצל שולחן אדונם.

אל עליון, כל יכול! נצח את אויבייך בכוחך הגדול כדי שישובו אליך! אללה הנורא, הכל-יכול, חזק את קהילת נביאך בחסדך, וצווה תבוסה לאויביה... אנו עובדים אותך באמונה, אנו קוראים לך ביושר, דם השאהידים אנו מפקידים בידיך, אל רחמן ורחום, העונה לתפילות אלו המתפללים אליו — השאהידים התמימים שלנו והקרבנות הטהורים למען אמונתך. למען תהילת אמונתך הם שפכו את דמם ומתו כשאהידים: באמונה בך הם ברכו את יום הקורבן החנון. אנא הפקד אותם, אללה, לצד הישרים והשאהידים והצדיקים — כמה טובים הם בני לוויה אלו! [קוראן, ד', 69]

לא קשה להבחין בלהט הדתי כאן, וקל להבין את הדאגה שהתעוררה בקרב מיעוטים נוצריים בלבנון ובמקומות אחרים מהתעוררות מחדש של תחושות אסלאמיות.

בשנים שחלפו מאז הפכו המדינות המוסלמיות השונות יותר אסלאמיות-במודע, בכבוד שהם מעניקות לדתן וביחס שהן מעניקות לבני דתות אחרות. הדבר בולט במיוחד במדינות המכונות רדיקליות ומהפכניות, שמבחינה אינטלקטואלית וחברתית תושביהן שמרנים הרבה יותר מתושבי המדינות השמרניות מבחינה פוליטית. הממשלות במדינות אלו מוצאות את עצמן חייבות להפגין מחוות בולטות יותר לתחושת ההמון. היחס לנוצרים אינו מגיע עד כדי רדיפות, אך הורע מאוד, והוביל לגידול ניכר בהגירת הנוצרים, אם ללבנון ואם למדינות אחרות. כותב נוצרי-ערבי תאר את תחושות המהגרים האלו כך:

לנוצרים [כך הם אומרים] אין עתיד במדינה שהופכת יותר ויותר סוציאליסטית וטוטליטרית. ילדיהם עוברים אינדוקטרינציה בבתי־ספר, שבהם תכנית הלימודים מוקדשת יותר ויותר לאסלאם, ואמונתם נמצאת בסכנה. הנוצרים נדחקים בהדרגה מהזירה הציבורית ומחברות מולאמות, רכוש אבותיהם נשדד, והם אינם יכולים לעסוק בעסקים רווחיים בחברה שבה כמעט הכל תחת שליטת המדינה — איך הם יכולים לשרוד?[5]

השפעת-צד מעניינת של השינויים האלו היא התפתחות הגישות בקרב הקבוצות המכונות עתה ערבים-אמריקנים. קבוצות אלו מונות בעיקר נוצרים ממוצא סורי ולבנוני. עם הגעתם לארצות־הברית לא ניכרה בהם כל השפעה — מחוץ למעגל מצומצם מאוד של אינטלקטואלים — של הלאומנות הערבית, שהייתה בחיתוליה ממילא אפילו בארצות מוצאם. עם הגירתם מארץ מוצאם אל מעבר לים הם נהגו לחשוב על עצמם, ממש כמו שכניהם, במונחים קהילתיים. הם היו בראש ובראשונה נוצרים, ותחושתם כלפי ארץ מולדתם לא דמתה ליחסם של יהודים-אמריקנים לישראל, אלא ליחסם של יהודים-אמריקנים כלפי המדינות במרכז ובמזרח אירופה, שמהן הגיעו לאמריקה בתקווה לחיים טובים יותר וחירות רבה יותר. משך תקופה ארוכה היו הערבים-אמריקנים הנוצרים אדישים לסכסוך הפלסטיני. מעורבותם בו בשנים האחרונות אינה משקפת את הערביות שלהם כי אם את האמריקניזציה שלהם, שכן באופן זה הם מיישרים קו עם דפוס אמריקני נפוץ של הזדהות, נאמנות ושתדלנות למען קבוצה אתנית. התפתחויות עדכניות, כמו דיכוי והפקעת רכוש בבתי־ספר נוצרים בסוריה, הלחץ על קהילות נוצריות, ומעל לכל המאבק בלבנון, מובילים אותם, כך נדמה, להעריך את עמדתם מחדש, ובקרב חלק מהם יש שיבה לגישות קודמות.

                                                                          ♦  ♦  ♦

הגידול בהשפעה הפוליטית של האסלאם ניכר בשני מובנים — בתחום הפוליטיקה הבינלאומית ובענייני פנים. הניסיונות לנצל את תחושות האחווה האסלאמית לצורכי פוליטיקה בינלאומית נולדו כבר בשנות השבעים של המאה התשע־עשרה, כשהממשל העות'מאני תחת הסולטאן אבדילאזיז, וביתר שאת תחת הסולטאן עבדול חמיד, ניסה לעורר את דעת הקהל בכל רחבי העולם המוסלמי לתמוך במדינה העות'מאנית המתפוררת, ולספק לה את הבריתות הדרושות בעת חולשתה. המדיניות הזו נודעה בשם פאן-אסלאמיזם — שיקוף במונחים מוסלמיים, כפי שצוין לעיל, של תנועות אירופיות כמו פאן-גרמניות ופאן-סלביות.

מראשיתו נשא הפאן-אסלאמיזם שתי דמויות — האחת רשמית, שקודמה בידי ממשל אסלאמי כזה או אחר למען מטרותיו; והאחרת קיצונית, שנשאה בדרך כלל תורה חברתית מהפכנית והובלה בידי אנשי דת כריזמטיים יותר או פחות, עם או בלי תמיכה ממשלתית. מקבילו של עבדול חמיד היה הפעיל הפופולרי ג'מאל אל-דין, הידוע בשם אל-אפגאני. הפאן-אסלאמיזם של זה כמו של זה לא הניבו תוצאות פוליטיות משמעותיות, אך שניהם העצימו ללא ספק את תחושת הזהות המוסלמית המשותפת. התחושה הזו הועצמה גם בזכות השיפור המהיר באמצעי התקשורת — העיתונות, הטלגרף, ובשלבים מאוחרים יותר הרדיו והטלוויזיה.

הפאן-אסלאמיזם הרדיקלי לסוגיו צמח בתקופה שבין מלחמות העולם — תחילה מתנועות שמאל — ולמעשה, קומוניסטיות — ומאוחר יותר מתנועות ימין לאומניות, שלעתים היו בעלות שורשים פאשיסטיים. הדוגמה הבולטת ביותר לסוג השני של פעילות פאן-אסלאמית הוא המופתי של ירושלים, חאג' אמין אל-חוסייני, שנהנה מתמיכת הנאצים ובילה את שנות המלחמה בגרמניה של היטלר.

התקופה שאחרי מלחמת־העולם השנייה הולידה כמה זנים של פעילות פאן-אסלאמית. אף אחד מהם לא הוליד שינוי של ממש עד לכינוס הקונגרס האסלאמי במכה בשנת 1954. היזמה החשובה ביותר של הקונגרס באה מצד המצרים, שכוונותיהם השתקפו כבר בספרון שכתב נאצר, הפילוסופיה של המהפכה:

נותר המעגל השלישי [שני הראשונים הם המעגל הערבי והאפריקני] — החובק יבשות ואוקיינוסים וזהו, כפי שאמרתי, מעגל אחינו המוסלמים, בכל מקום שבו הם חיים, הפונים כולם למכה ושפתיהם לוחשות אותן תפילות.

אמונתי בעצמת ההשפעה החיובית היכולה לנבוע מחיזוק הקשרים שבין כל המוסלמים התחזקה כאשר התלוויתי למשלחת התנחומים המצרית לערב-הסעודית, עם מותו של מלכה הגדול.

כשעמדתי לפני הכע'בה, נדדו מחשבותיי לכל חלקי העולם שאליהם הגיע האסלאם, והבנתי על בוריו את הצורך בשינוי רדיקלי בתפישת העליה לרגל.

אמרתי לעצמי: את המסע אל הכע'בה אסור לתפוש עוד רק ככרטיס כניסה לגן עדן, או כניסיון גס לקנות מחילה על חטאי חיים של שחיתות הגוף.

לעלייה לרגל צריך להיות כוח פוליטי ממשי. העיתונות העולמית אינה צריכה למהר ולתאר בחדשותיה תמונות מושכות לב של הטקסים, לצורך תענוגם של קוראיהם; אלא להציג את האירוע כוועידה פוליטית תקופתית, שבה כל ראשי המדינות האסלאמיות, מנהיגי דעת הקהל, המדענים, התעשיינים הבולטים ואנשי העסקים המובילים מתכנסים בפרלמנט אסלאמי עולמי זה, כדי להתוות בקווים רחבים את המדיניות שיאמצו במדינותיהם השונות ולהציג את העקרונות שיבטיחו שיתוף פעולה הדוק עד לפגישתם הבאה, בעונת העליה לרגל הבאה.

הם מתכנסים בשקט ובאמונה, אך בכוח עצום; הם אינם תאבי כוח, אך עדיין מלאי עצמה: הם מרכינים ראשם בפני רצון האל, אך עומדים בלא חת בפני קשיים וניצבים קשים כצור אל מול אויביהם.

הם מתכנסים באמונה ניצחת בחיי העולם הבא, אך משוכנעים בה במידה כי יש להם מקום תחת השמש גם בעולם הזה.

אני זוכר שהבעתי כמה מהשקפות אליו באזני הוד מלכותו המלך סעוד.

הוד מלכותו הסכים ואמר, "אכן זוהי המטרה האמיתית של העליה לרגל."

תאמר האמת: איני יכול לחשוב על תפישה אחרת של הדברים.

כשאני חושב על שמונים מליון המוסלמים באינדונזיה, חמישים מליון המוסלמים בסין, כמה מליוני מוסלמים במאלאיה, תאילנד ובורמה, מאה מליון בפקיסטן, מעט יותר ממאה מליון במזרח־התיכון, ארבעים מליון בברית־המועצות, ומיליוני אחרים בארבע קצוות תבל — כשאני מהרהר באותם מאות מליוני מוסלמים, מתמזגים זה בזה למכלול הומוגני בזכות אמונה אחת, מתגברת המודעות שלי להישגים האפשריים של שיתוף פעולה בין כל המיליונים האלו — שיתוף פעולה שכמובן לא יחרוג מעבר לנאמנותם לארץ מוצאם, אך יבטיח עבורם ועבור אחיהם המוסלמים כוח שאין משלו.[הערה 6]

תחת הנהגתו המיומנת והנמרצת של אנוואר סאדאת, שמונה למזכיר הכללי של הקונגרס האסלאמי, שימש הקונגרס הרחבה שימושית למדיניותה של מצרים, לצד ארגונים מקבילים כמו ועידת הסולידריות האפרו-אסיאנית והליגה הערבית. עם זאת, אותו הרחבה שימושית הובילה גם לכישלונו של הקונגרס. כמו ניסיונות קודמים של ממשלים מוסלמיים אחרים, גם הפאן-אסלאמיזם הזה היה קשור בטבורו לאינטרסים ולמטרות של המדינה שפרשה חסותה עליו — המצרים, במקרה זה — ולכן לא עורר את התגובה הרצויה במדינות אחרות.

אך אולי יש סיבה עמוקה יותר לחולשתו הנמשכת של הפאן-אסלאמיזם הרשמי. במאה וחמישים השנים הראשונות של הח'ליפות האסלאמית היה האסלאם מדינה עולמית אחת. אבל כבר בשלב מוקדם זה הוא חדל מלהיות כזה, ומעולם לא אוחד שוב. משום כך, החוויה הפוליטית של מוסלמים וזיכרונות העבר היקרים המשותפים להם מתנים אותם לחוש שותפות זהות חברתית ותרבותית — אך אין להם מסורת של מדינה אסלאמית אחת, אלא של פלורליזם פוליטי המשולב באחדות חברתית-תרבותית.

מעגל חובק יבשות ואוקיינוסים; גמאל עבד אל נאצר (במרכז)

מעגל חובק יבשות ואוקיינוסים; גמאל עבד אל נאצר (במרכז)

                                                                          ♦  ♦  ♦

הניסיונות ליצור פאן-אסלאמיזם בינלאומי הניבו רק תוצאות מוגבלות. עם זאת, הם הרחיקו לכת הרבה מעבר לניסיונות מקבילים בעולם הנוצרי, ולעתים היו להם תוצאות דיפלומטיות, כמו בגוש המדינות הערביות שהצביע עם פקיסטן נגד מועמדותה של הודו למועצת הביטחון — זאת למרות נאמנותה של הודו לערבים. בחירות דומות ניתן לאתר בתמיכה במוסלמים בפיליפינים, באריתריאה, ובכמה מדינות אפריקניות שבהן מתעמתים המוסלמים עם ממשלות ורוב לא-מוסלמי. עם זאת, עד כה נוקטים המוסלמים זהירות בעמדתם ביחס למוסלמים בברה"מ, במדינות מזרח אירופה ובסין.[7]

האסלאם הפגין את כוחו באופן מובהק יותר במדיניות הפנים של המדינות המוסלמיות. נוכל להציג כאן שתי דוגמאות, שתיהן מדינות תחת שלטון סמכותני. המקרה הראשון הוא של תוניסיה, שבה העלה בפברואר 1960 הנשיא בורגיבה את הרעיון המעניין, שצום הרמדאן ואובדן ימי העבודה והפריון הכרוכים בו הם מותרות שמדינה ענייה ומתפתחת אינה יכולה להרשות לעצמה. כמובן שלא יעלה על הדעת ששליט מוסלמי יבטל או יאסור קיום אחד מחמשת עמודי התווך של האסלאם — מה שניסה הנשיא בורגיבה לעשות הוא להצדיק את ביטול הרמדאן במונחים של החוק המוסלמי עצמו. החוק מאפשר למוסלמי להפסיק את צומו אם הוא צריך לצאת למלחמת קודש, ג'יהאד. בורגיבה טען שמדינה מתפתחת נמצאת במצב של ג'יהאד, ושהמאבק להשגת עצמאות כלכלית באמצעות פיתוח דומה למלחמת מגן לעצמאות לאומית. כדי לקדם מטרה זו גרס בורגיבה כי יש לבטל את החוקים לפיהם פתוחים מסעדות, בתי־קפה ומקומות ציבוריים אחרים בלילה במהלך חודש הרמאדאן ולאכוף עליהם פתיחה בשעות רגילות. כדי לתמוך בפרשנות חדשה זו של החוק הוא ניסה לקבל בפתווה, כתב הלכה, מהמופתי של תוניס ומרשויות דתיות אחרות. הרשויות הדתיות סרבו לתת לו את שביקש. רוב גדול בציבור המשיך לצום למרות הפטור שהעניק הנשיא, ובורגיבה נאלץ בסופו של דבר לסגת בבושת פנים כזו או אחרת. אפילו מנהיג סוציאליסטי סמכותני, שחתר למטרה כה נאצלת כמו פיתוח כלכלי, לא הצליח להזיח ממקומם את חוקי הדת.

איור מובהק יותר למגבלות הדת המוטלות על המשטר הסמכותני ניתן בסוריה באביב 1967. ב-24 באפריל אותה שנה פרסם ביטאונו הרשמי של הצבא הסורי, ג'ייש אל-שעב (צבא העם), מאמר מאת קצין צעיר בשם איברהים חאלס שכותרתו "האמצעים ליצירת אדם ערבי חדש". לפי המאמר, הדרך היחידה להשיג מטרה זו היא לבנות חברה וציוויליזציה ערבית שתיצור

אדם סוציאליסטי חדש, המאמין שאלוהים, הדת, הפאודליזם, הקפיטליזם וכל הערכים ששררו בחברה עד כה אינם יותר ממומיות במוזיאון ההיסטוריה.... יש רק ערך אחד; אמונה מוחלטת באדם החדש של הגורל... המסתמך רק על עצמו ועל תרומתו שלו לאנושות... משום שהוא יודע שסופו מוות, ואין דבר אחרי המוות... אין גן עדן ואין גיהינום.... אין לנו צורך באדם הכורע ומתחנן לרחמים ולחסד.

זו הייתה הפעם הראשונה שבה רעיונות כאלו זכו לביטוי בדפוס באחד המשטרים המהפכניים והרדיקליים במדינות הערביות, והתגובה הייתה מיידית ואלימה. עד לנקודה זו הרכינה ראשה האוכלוסייה המפוחדת נוכח סדרה של שינויים כלכליים ופוליטיים רדיקליים. דיכוי זכות הדיבור והחרמת הרכוש לא עוררו כל תגובה — אך התכחשות לקיום האל והדת בכתב עט בתמיכה רשמית חשפה את גבולות ההסכמה, את הנקודה שבה האדם המוסלמי מוכן לעמוד על שלו.

אל מול המתח והאלימות המתעצמים נקטה הממשלה כמה צעדים. הראשון היה לעצור כמה מנהיגים דתיים; צעד אחר היה להחרים עותקים של הביטאון שכללו את המאמר ולאסור את מחברו ואת עורכי הביטאון. ב-5 במאי נאסרו המחבר והעורכים ויום למחרת פרסם העיתון הרשמי-למחצה, אל ת'אוורה (המהפכה) מאמר בו ביטא את רחשי הכבוד של המשטר הסורי לאלוהים ולדת. ב-7 במאי הודיע רדיו דמשק כי

המאמר החוטא והמסית בכתב העת ג'ייש אל-שעב הוא חוליה בשרשרת של קשר ריאקציונרי אמריקני-ישראלי.... החקירה של הרשויות הוכיחה שהמאמר ומחברו היו סוכנים של ה-CIA שהצליחו לחדור באופן נבזה ומביש ולהשיג את מטרתם החוטאת: לזרוע מבוכה בקרב האזרחים.

ההתנגדות, כך הוכרז מאוחר יותר, תואמה עם האמריקנים, הבריטים, הירדנים, הסעודים, הציונים וסלים חתום (מתנגד דרוזי של המשטר). ב-11 במאי נדונו המחבר והעורכים בידי בית משפט צבאי למאסר עולם.

                                                                          ♦  ♦  ♦

אפילו במצרים הנאצריסטית המשיך האסלאם לשמש מוקד נאמנות ומורל. במדריך מבוא מטעם המפקדה העליונה של הצבא המצרי, שפורסם בשנת 1965, הוצגו המלחמות בתימן ונגד ישראל במונחים של ג'יהאד למען האל וכנגד הכופרים. בתגובה לשאלות מהכוחות בנוגע לסוגיה האם המחויבות המוסלמית הקלאסית לג'יהאד תמה או שהיא עדיין בתוקף הורו לקצינים להשיב שהג'יהאד למען האל עדיין בתוקף כעת, ויש לפרשו בימינו במונחים של חתירה לצדק חברתי ולשיפור מצבו של האדם. האויבים שנגדם יש לצאת לג'יהאד הם אלו המתנגדים להשגת מטרות אלו, כלומר האימפריאליזם, הציונות והריאקציונרים הערבים.

בהתאם לפרשנות זו של יעדו של האסלאם ובהתאם לפירוש זה של הג'יהאד עלינו לטעון תמיד שחובתנו הצבאית בתימן היא ג'יהאד למען האל וחובתנו הצבאית נגד ישראל היא ג'יהאד למען האל, ואלו הלוחמים במלחמה זו יזכו בתמורה המגיעה ללוחמים במלחמת קודש למען האל.... חובתנו היא המלחמה הקדושה למען האל. "הרגום בכל מקום שתמצאום וסלקו אותם מהמקומות שבהם הם סילקו אתכם". [קוראן, ב', 191]

כלומר, המלחמה היא מלחמת קודש, ושכרו של השהיד, כפי שכתוב בקוראן, מצפה לאלו הנהרגים בה. רעיונות דומים נמצאו במדריך לכוחות המצריים ביוני 1973, וראוי לציין כי השם המבצעי לחציית התעלה היה באדר, אחד מהקרבות שנלחם מוחמד נגד אויביו הכופרים. ראוי לציין כי שם האויב במדריך אינו "הציונות" או אפילו "ישראל" אלא פשוט "היהודים". אחד ההבדלים העיקריים בין ספרות ההדרכה לקצינים של הסורים והמצרים הוא הדגשה טיעונים דתיים אצל המצרים בהשוואה לגישה האידאולוגית יותר של הסורים.

בשנים האחרונות נערכו שתי מלחמות בין מוסלמים ללא-מוסלמים — הפלישה התורכית לקפריסין והלחימה שבאה בעקבותיה, והמלחמה הסורית-מצרית נגד ישראל באוקטובר 1973. במצרים ובתורכיה כאחד היו הלשון והרטוריקה שליווה את המתקפה דתיים במפגיע. אגדות עממיות, מהסוג הפורח בתקופת מלחמה בכל החברות, לבשו אף הן אופי דתי מאוד, עם סיפורים על התערבות הנביא מוחמד ומלאכי אללה לצד המוסלמים — לדוגמה, לצד המצרים כנגד אויביהם. כותב שהתלונן על־כך בעיתונות, וציין כי הסיפורים גורעים מהישגי הכוחות המזוינים המצרים, זכה לגינויים חריפים. לא כל המצרים הם מוסלמים, כמובן. יש במדינה מיעוט נוצרי לא מבוטל, וגם אנשיו נלחמו בצבא — ולמעשה, הם מנו גם כמה מקציני הצבא הבכירים. עובדה זו זוכה להכרה במדריך צבאי המאזכר אמונות נוצריות ומוסלמיות. עם זאת, ברגע שנשמעו הידיעות שהישראלים חצו אל הגדה המערבית של התעלה, הופיעה מיד שמועה המייחסת את חציית התעלה לבגידה של קצין קופטי. לא היה שמץ של אמת בסיפור, כמובן, והממשלה המצרית נקטה צעדים מיידיים להפריך ולהכחיש את השמועה. לא במקרה, ככל הנראה, קודם גנרל קופטי בשרשרת הפיקוד בדיוק באותו רגע. מאלפת אף יותר היא הופעתה של לשון דתית בין התורכים החילונים, שהשתמשו בלחימה בקפריסין במונחים אסלאמיים שונים כדי לתאר את עצמם, את יריביהם ואת המאבק ביניהם.

ההכרה בכך שהנאמנות הקהילתית נותרה כוח חשוב בחיי המדינות המוסלמיות אסור שתביא לשגיאה המהופכת של התעלמות מהחילון בפועל בחברות המוסלמיות. במדינות המוסלמיות המפותחות יותר מתרחשים שינויים שהם כנראה בלתי־הפיכים, במיוחד בתחום חיי הכלכלה והחברה, ובארגון החוק והרשות השופטת. בכמה מדינות, כמו תורכיה, איראן ומצרים, השתלבו הגאוגרפיה וההיסטוריה והעניקו ליושבי ארצות אלו תחושה מיוחדת של זהות וגורל שונים, וקידמו אותם בנתיב המוביל למדינת לאום חילונית. אבל גם במדינות האלו נותר האסלאם כוח משמעותי ומרכזי. ככלל, דרגת החילון פחותה מזו המשתקפת ממבט שטחי. בחינוך, לדוגמה, בתי־ספר ואוניברסיטאות חילוניים לכאורה נחשפו למידות הולכות ומתעצמות של השפעה דתית. אפילו במדינות רדיקליות, כמו סוריה, השפעת החילון ניכרת בדתות מיעוט הרבה יותר מאשר בקרב האוכלוסייה המוסלמית. דוח של הממשלה הסורית שפורסם באוקטובר 1967 קובע שבתי־ספר פרטיים — כלומר, בדרך כלל בתי־ספר נוצריים בניהול זר — יחויבו בידי משרד החינוך להשתמש בספרים על נצרות ואסלאם שבהם יש איחוד של שתי הדתות "באופן שלא יותיר מקום לגישות דתיות מתבדלות ... שאינן עולות בקנה אחד עם הגות ימינו."

                                                                          ♦  ♦  ♦

כמה מסקנות כלליות עולות מהדברים עד כה. אסלאם הוא עדיין הצורה המובהקת ביותר של הסכמה כללית בארצות המוסלמיות והוא הזהות הקבוצתית הבסיסית של ההמונים. הוא יהפוך מובהק יותר ויותר ככל שהמשטרים יהפכו עממיים באמת. ניתן כבר להבחין בניגוד שבין המשטרים היום והמשטרים של האליטה הקטנה, המנוכרת, בעלת ההשכלה המערבית, ששלטה במדינות המוסלמיות עד לפני כמה עשרות שנים. ככל שהמשטרים הולכים ומתקרבים לאוכלוסיה, אפילו כאשר הם מאמצים את לשון השמאל ואת האידאולוגיה שלו, כך הם הופכים אסלאמיים יותר. תחת שלטון הבעת' בסוריה נבנו בשלוש השנים שאחרי מקרה ג'ייש אל-שעב יותר מסגדים מאשר בשלושים השנים הקודמות.

האסלאם עדיין רב עצמה, אך הוא עדיין כוח נטול כיוון בפוליטיקה. אין סיכויים רבים לכך שיהפוך לכוח כזה בפוליטיקה הבינלאומית. היו ניסיונות רבים ליצור מדיניות פאן-אסלאמית, ואף אחד מהם לא זכה להצלחה מרובה. אחת הסיבות לכך היא שמי שערכו את הניסיונות לא היו משכנעים במיוחד. לפיכך, יש עדיין אפשרות להיווצרות הנהגה משכנעת יותר, ויש עדויות רבות בכל המדינות המוסלמיות לכמיהה העמוקה להנהגה כזו ונכונות לתמוך בה. התנועות הדתיות האסלאמיות לא הצליחו עדיין להתמודד על השלטון בגלל היעדר הנהגה מודרנית ומשכילה. אבל התנועות האלו מפגינות כבר עתה יעילות רבה כגורם מגביל, ועשויות להפוך לכוח פוליטי רב עוצמה אם יזכו להנהגה כזו.

בתקופה שקדמה לפרוץ מלחמת ששת הימים ב-1967 הושמע לעתים ביטוי מאיים: "קודם אנשי השבת, ואז אנשי יום ראשון". אנשי השבת, כך התברר, היו אגוז קשה לפיצוח, והאירועים האחרונים בלבנון מעידים על אפשרות שסדר העדיפויות השתנה. אותו נושא בסיסי עולה בפלסטין ובלבנון, אף כי הנסיבות המסבכות את המצב שונות מאוד. השאלה הבסיסית היא זו: האם האסלאם המתעורר מוכן לסבול מובלעת לא-מוסלמית, יהודית בישראל או נוצרית בלבנון, בלב העולם המוסלמי? ההתלהבות העכשווית של מוסלמים מתולדות מסעי הצלב, הספרות הנרחבת — אקדמית ופופולרית — על הנושא, וההשלכה החוזרת ונשנית מהכחדת המדינות הצלבניות למצב היום מאיירת את הגישה לנושא. האסלאם היה מראשיתו דת של כוח, והעולם המוסלמי סבור שנכון וראוי הוא שהכוח יהיה בידי המוסלמים ובידי המוסלמים לבדם. אחרים זכאים ליחס של סובלנות, או אפילו של חסד, מצד המדינה המוסלמית, כל עוד הם מכירים באופן ברור בעליונות המוסלמית. שלטון המוסלמים על הלא-מוסלמים הוא מצב הדברים הנכון והנורמלי.[8] שלטון לא-מוסלמים על מוסלמים הוא פגיעה בחוקי האל ובטבע, והדבר נכון באותה מידה בקשמיר, בפלסטין, בלבנון או בקפריסין. גם כאן, צריך לזכור כי האסלאם אינו נתפש כדת במובן המערבי המוגבל אלא כקהילה, כנאמנות וכדרך חיים — וגם כי הקהילה המוסלמית עדיין מתאוששת מהעידן הטראומטי שבו ממשלות ואימפריות מוסלמיות נקרעו לגזרים ועמים מוסלמים הפכו לנתינים מאונס של שלטון זר של כופרים. גם אנשי השבת וגם אנשי יום ראשון סובלים עתה מתוצאות הטראומה הזו.

_______________

[1] המילה הערבית המודרנית לחילוני היא עלאמאני, שפירושו המילולי הוא 'הנוגע לעולם הזה'. מקור המילה ככל הנראה נוצרי והיא נכנסה לשימוש רחב במאה התשע־עשרה.

[2] הסבר נוסף לשם פת"ח הוא שהוא מייצג ראשי־תיבות בהיפוך של חרכת תחריר פלסטין, התנועה לשחרור פלסטין; פירוש זה הוא המקובל בעברית.

[3] האנציקלופדיה הסובייטית, לעומת זאת, מקדישה ערך ארוך לגינוי התנועה.

[4] חקירה רשמית מקומית הגיעה למסקנה שהפעולות נבעו מיזמת "סוכנים זרים." אם אכן כך הדבר, הרי שהסוכנים ידעו אלו סיסמאות לעורר ואיך לכוון את תגובת ההמון.

[5] בתוך Religion in the Middle East, edited by A. J. Arberry (Cambridge, 1969), Volume I, p. 415.

[6] Gamal Abdel Nasser, The Philosophy of the Revolution, Cairo, n.d., pp. 67-68.

[7] חריג נוסף הוא סירובן של כמה מדינות ערביות ומוסלמיות לתמוך בתורכיה בשאלת קפריסין. בכך משחקים תפקיד העוינות שנותרה אצלן כנגד השליטה לשעבר שלהן; וכן הסתייגותן ממדיניות ההתמערבות והחילון של הרפובליקה התורכית.

[8] רעיון זהה מוצא ביטויו בחוקי הנישואים המוסלמיים, המאפשרים לגבר מוסלמי לשאת אישה לא מוסלמית, אך אוסרים באיסור חמור כל נישואים בין גבר לא מוסלמי ואישה מוסלמית. הגיון הדברים כאן הוא שבנישואים הגבר הוא השליט, והאישה היא הכפופה — והאסלאם חייב לשלוט.

The post שובו של האסלאם appeared first on מידה.

הסרת הסנקציות – אור ירוק לטרור האיראני

$
0
0

פרויקט הגרעין הוא רק חלק אחד במשוואה • איראן לא נטשה את שאיפותיה האימפריאליסטיות והחתרניות, והממון העצום שיגיע לידה בתקופה הקרובה עלול לחזק את זרועות הטרור שהיא מפעילה במזרח-התיכון ובעולם • ד"ר אלדד פרדו, מומחה לאיראן: "האיראנים פאן-אסלאמיסטים. יש להם אידיאולוגיה של מהפכנות עולמית"

זרוע התמנון; אנשי חיזבאללה בעצרת. צילום מסך

זרוע התמנון; אנשי חיזבאללה בעצרת. צילום מסך

בטהראן לא מבזבזים זמן.

רק אתמול התבשרנו על הסרת הסנקציות, וכבר פורסם כי האיראנים מתכננים רכש צבאי בהיקף של 21 מיליארד דולרים, כך אמר גורם ביטחוני בכיר ל'וואלה!'. בהתחשב בעובדה שכמחצית מ-100 מיליארד הדולרים שהופשרו יופנו לכיסוי חובות ישנים, הרי שמדובר בנתח משמעותי מאוד מן הסכום.

עדיין נותר ספק גדול אם איראן נטשה את שאיפותיה הגרעיניות. אך בעוד שסוגיה זו עתידה להתברר רק בעתיד, על פי הנעשה בשטח ניתן לקבוע כי השאיפות האימפריאליסטיות והחתרניות של איראן לא דעכו. אין להתפלא אם בקרוב נמצא בגבול הצפון חיזבאללה מחומש יותר, מסוכן יותר ובטוח בעצמו הרבה יותר.

כך, בעוד הממשל האמריקני, יחד עם תומכיו הנלהבים בישראל, חוגג את ההתפתחויות האחרונות כהצלחה היסטורית, הפכו אובמה וקרי למובילים ברשימת המממנים הגדולים ביותר של הטרור האסלאמיסטי הרדיקלי בעולם.

המתונים הרדיקלים

שנים ארוכות שמצדדי הסכם הגרעין טוענים כי הסרת הסנקציות ושיבתה של איראן לחיק הקהילה הבינלאומית יניעו אותה לעבר תהליך של התמתנות: אם רק התיירות תפרח והעסקים ילבלבו, הם אומרים, יתחיל תהליך נורמליזציה. ד"ר אלדד פרדו, מומחה לאיראן ודובר השפה הפרסית, רחוק מלהשתכנע בכך.

בשיחה עם 'מידה' הוא אומר כי סביר יותר להניח שהסרת הסנקציות תתן דחיפה לייצוא הטרור האיראני. "יהיה להם יותר קל לממן גורמי חוץ. יש מומחים שאומרים שזה לא כל כך משנה, כי ממילא הם תמכו בקבוצות מסויימות, וכמה עוד תמיכה הם יכולים להוסיף. אבל קשה מאוד להעריך. בגדול, מהלך הסרת הסנקציות אומר למעשה שאיראן יכולה לרוץ קדימה מבחינה צבאית, כלכלית, טכנולוגית וגם בתחום הזה של תמיכה בטרור. הם יכולים להעביר עוד כסף לחמאס וכדומה. גם בסכומים יחסית קטנים הם יכולים לגרום נזק. ברור שכאשר הם על הקרשים, מבחינה כלכלית, זה יותר קשה להם".

חיזבאללה הוא רק זרוע אחת מני רבות. כיום פועלת איראן – בין אם ישירות, בין אם באמצעות ארגוני חסות – במגוון רב של זירות: כוחות של משמרות המהפכה בסוריה, מורדים חות'ים בתימן ומיליציות שיעיות בעיראק. וזה עוד לא הכל. גם בבחריין, ואפילו בסעודיה עצמה, הם פעילים. ד"ר פרדו, העוקב כבר שנים ארוכות אחר ההתפתחויות בחזית האיראנית הפתלתלה, מוסיף כי "הם מעורבים מאוד גם באפגניסטאן". המניע, הוא מסביר, אינו סוד: "זה שהאיראנים מנסים ליצור ציר מזרח-מערב, הוא לא דבר חדש. מדובר על שליטה איראנית מאפגניסטן עד הים-התיכון. הרעיון הוא "לחתוך" את העולם הסוני, או את שאר המזרח-התיכון – תורכיה מצפון לציר הזה; סעודיה-ירדן-ישראל מדרום לציר הזה. לדעתי המטרה הבאה היא להשתלט על המפרץ, ואפילו על מכה ומדינה; אלו המקומות הקדושים לאסלאם. ברגע שהם משתלטים עליהן, אזי כל העולם האסלאמי עובר מהפך".

ד"ר אלדד פרדו. התמונה באדיבות המרואיין

ד"ר אלדד פרדו. התמונה באדיבות המרואיין

למרות העובדה שאיראן היא אחת ממפרות זכויות האדם הגדולות בעולם, ולמרות שהיא הגבירה את כמות המעצרים וההוצאות להורג בשנתיים האחרונות, ממצדדי הסכם הגרעין לא נמנעים לטעון שאיראן כבר בעיצומו של תהליך פנימי של התמתנות. ד"ר פרדו מסכים, אך באופן חלקי. "כלפי פנים, המדיניות של רוחאני היא כן לנסות ולמתן. ואז אנחנו רואים איך שרפו את הקונסוליה הסעודית. כל זה זה חלק מהאיזונים הפנימיים בתוך איראן לדעתי. מבחינה מסויימת הסכם הגרעין הוא גלולה מרה לאיראן. זה היה פרויקט דגל שלהם, והנה עכשיו הוא נעול לכאורה. הם כמובן מציגים את זה כניצחון גדול [על המערב] אבל מי צודק – זה נדע בעתיד. הרי נשארת להם תשתית גדולה".

אך אסור לטעות במנהיגיה החייכנים של איראן. בכל פעם שיש באיראן איזשהו מהלך של התמתנות, מסביר פרדו, הוא מלווה במקביל בהקצנה. זו פרדיגמה או מודל שראינו גם בשנות ה-90, בתקופתו של הנשיא רפסנג'אני, ורוחאני אז היה אחד מהאנשים הקרובים ביותר אליו. דווקא בתקופתו של מי שנחשב למתון ופרגמטי – אז הגיע שיא הטרור האיראני ברחבי העולם. לא תחת שלטונות של אחמדינג'אד".

באותן שנים הטרור האיראני הכה בעוצמה. זה התחיל בשנת 92', עם פיצוץ בשגרירות ישראל בארגנטינה. ארגון חיזבאללה לקח אחריות על המחבל המתאבד שרצח 29 איש ופצע 220 נוספים. שנתיים לאחר מכן, פיגוע התאבדות נוסף פגע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס (AMIA). לא פחות מ-85 איש נרצחו, ו-330 נפצעו. אך לא רק יהודים שימשו כמטרה. בשנת 96' נרצחו 19 חיילים אמריקנים ו-498 נפצעו בפיצוץ משאית תופת בסמוך לבניין מגורים. האצבע המאשימה כוונה לעבר איראן וארגון חיזבאללה הסעודי.

"דווקא בתקופה זו, בתוך איראן, הייתה סוג של התמתנות, פרגמטיזם. כל הקולנוע האיראני שאנחנו מכירים היום התחיל אז", אומר פרדו, "כך שלמעשה יש דינמיקה כזאת: כשיש התמתנות, יש במקביל התגברות של טרור. למשל, אחמדינג'אד התגרה בכל העולם, דיבר על הכחשת שואה, התעסק עם הגרעין בצורה מאוד אגרסיבית כלפי חוץ; ומצד שני, בתקופתו אמנם היה הפיגוע בבולגריה, אבל לא היה הרבה יותר. מלחמת לבנון ב-2006, למשל, לא הייתה פרי תכנונה של איראן".

המורשת המהפכנית של ח'מינאי

שלא כמו המלחים השבויים של הצי האמריקני, נדמה כי הממשל האמריקני מכסה את עיניו בפלנלית מרצון, ומסרב להכיר באופיו האמיתי של משטר האייתוללות. פרדו מסביר כי "ברמה האידיאולוגית, כל ההצדקה של המשטר, הבסיס, הוא הצד המהפכני – ייצוא המהפכה. [קאסם סולימאני ומשמרות המהפכה] זהו גורם פוליטי שהוא מובנה אידיאולוגיה. והדרך שלהם להפיץ את האידיאולוגיה, הרי היא בעיקר על-ידי תמיכה בכל מיני תנועות התקוממות בעולם".

"בפועל, האיראנים פאן-אסלאמיסטים. יש להם אידיאולוגיה של מהפכנות עולמית. הצד השני הוא אידיאולוגיה של עולם שלישי. מכאן מגיעים הקשרים של איראן למדינות בדרום אמריקה כמו אקוודור, בוליביה, ונצואלה וכדומה. יש להם רשתות בכל מקום. בארגנטינה עכשיו זה התהפך להם [עם חילופי השלטון], אבל עובדה היא שהם מנסים להיות בכל מקום. השאלה המרכזית היא מהי באמת העוצמה האמיתית שלהם. יש גם כאלה שאומרים שהם עושים יותר ממה שהם יכולים".

ויש גם סיפור גדול יותר מאחורי הסכם הגרעין: לא רק אובמה דואג למורשת שהוא יותיר אחריו במלאת שמונה שנות נשיאות. "מה שחמינאי מנסה להשיג מההסכם, זה כולל גם את רוחאני ורפסנג'אני וכל החבר'ה האלה, זה איזושהי תקופה שבה יתאפשר חילופי משטר, כלומר העברה של הלפיד לדור הבא" מסביר פרדו.

"כל המהלך הזה התחיל בתקופת אחמדינג'אד, והמטרה שלהם היא להביא למצב של חילופי משטר – כלומר, קודם כל שאיראן לא תתפרק בתקופת חאמינאי. הוא רוצה להשאיר מורשת בדמות איראן מהפכנית ולוחמת. בגלל זה הוא פרסם גם ספר על פלסטין – עיינתי בספר הזה, מדובר בעצם בליקוט של כל מיני הצהרות שלו לאורך השנים. לכן יש שינויים במערכת החינוך, שבה יש חיזוק לעניין המאבק האידיאולוגי. מסיבה זו הוא מטפח את משמרות המהפכה. יש מסרים מהפכניים, והמודל הוא של האמאם חסן בהסכם מועאוויה, שזה קצת כמו החודייביה של ערפאת, כלומר מן הסכם זמני. כל זאת על מנת שהשלטון יעבור לדור הבא, כאשר איראן עדיין מהפכנית, מבלי שהיא תתפרק מסיבות אתניות, כלכליות וכד' ומבלי שהפכה לדמוקרטית וחזרה למשפחת העמים. ואז המהפכה ממשיכה – הוא מסר את המורשת שלו ועשה את התפקיד שלו. הוא העביר את הלפיד למהפכן הבא".

                                "איראן שואפת להגמוניה באזור"

חתרנות הרסנית

בשורה התחתונה, מסכם פרדו, המאבק שהובילה ישראל לא היה לשווא. "אם נסתכל על מה שהושג עד היום, נתניהו הפך את מה שהיה בעיה שלנו לבעיה של כל העולם, ונתנו לזה איזשהו פתרון. האם יכלו לתת פתרון יותר טוב? יכול להיות. אבל נתנו לזה פתרון. זה אומר שצריך להמשיך לעקוב ולהיות מאוד מאוד דרוכים".

"השאלה היא מה יהיה עוד 15-10 שנים. ישנן הערכות אופטימיות, שבגלל שינויים דמוגרפיים בתוך איראן, למעשה היא כבר לא תוכל להמשיך להיות מהפכנית. ופצצות גרעין לא יורים על ימין ועל שמאל. ולכן היא תתכנס פנימה, יתרחש איזשהו תהליך התברגנות של משמרות המהפכה... יכולים להיות הרבה דברים. זו התקווה האופטימית, אבל יכול בהחלט להתרחש גם תהליך הפוך – תוכניתו של ח'אמינאי תצלח, ואז אנחנו נמצא מול איראן הרבה הרבה יותר מאיימת, עם כסף, עם שליטה. כזו שתמצב את עצמה בשליטה מאפגניסטאן ועד היום התיכון, עם גרעין וכד'. צריך לראות לאן הדברים יתפתחו".

הטרור האיראני, מוסיף פרדו, כבר גבה מחירים כבדים מישראל. "קשה לחשב אם מדובר על מאות ישראלים שנהרגו בגללו, אולי אלפים. תחשוב רק על לבנון. ב-1983 הייתה טיוטת הסכם שלום עם לבנון. במקום זה, עד שנת 2000 הייתה מלחמה, מלחמה קשה". ובצרה הזו, אנחנו לא לבד.

"גם לבנון מאוד סבלה מכך. איראן לא בדיוק עוזרת לבעלי הברית שלה. אחת התופעות המדהימות היא שכל בעלי הברית של איראן סובלות יותר. אם זו עיראק שעכשיו התפרקה, אם זו סוריה שעכשיו התפרקה – אם הם לא היו מתערבים שם, יש סיכוי שהמדינות הללו לא היו מתפרקות. אני לא אומר שהם עשו את זה בכוונה, אבל כל מי שהם עוזרים לו... למשל עזה. אם הם לא היו עוזרים לחמאס אז כל ההפצצות של ישראל, והמלחמה, אולי לא היו מובילות את עזה למצב כל כך נורא [כמו שהיא מצויה בו כיום]. אותו דבר בתימן. אני חושב שזו נקודה שצריך להעביר אותה לעולם הערבי. הבעיה היא שישראל לא מספיק מדברת לעולם הערבי. כל מי שאיראן עוזרת לו – בסוף ניזוק".

The post הסרת הסנקציות – אור ירוק לטרור האיראני appeared first on מידה.


עין פקוחה לצפון: מתכוננים למלחמת לבנון השלישית

$
0
0

מאז חיסולו של סמיר קונטאר, המתח בין ישראל לחיזבאללה התגבר • האם ישראל מוכנה לעימות הבא בגבולה הצפוני? ומה השתנה מאז מלחמת לבנון השניה?

הפיקו לקחים?; בונקר של חיזבאללה במלחמת לבנון השניה. צילום: דו"צ

הפיקו לקחים?; בונקר של חיזבאללה במלחמת לבנון השניה. צילום: דו"צ

גם כאשר הוא מסובך עד צוואר בלחימה בסוריה, ארגון החיזבאללה אינו חדל מלנסות ולהפעיל טרור בחו"ל. דוגמה לדבר קיבלנו הבוקר, כאשר הותר לפרסום כי השב"כ וכוחות הביטחון סיכלו בהצלחה חוליית טרור באזור טול כרם, אותה הפעיל והנחה לא אחר מאשר בנו של חסן נסראללה, ג'וואד. על אף שכבר זמן רב חיזבאללה מנסה לגייס ערבים ביהודה ושומרון, אפשר להצביע על קשר בין אירוע זה, בין השלכת המטענים שאירעה לא מזמן בהר דב, וכמובן – חיסול המחבל סמיר קונטאר.

העימות הבא עם חיזבאללה, כך ברור לכולם, הוא רק עניין של זמן. למרות האבדות בסוריה, על-פי הערכות שונות כוחות חיזבאללה גדלו מאז מלחמת לבנון השניה: בשורותיו בין 30,000-15,000 חיילים, מחציתם בשירות מילואים, כ- 5,000 עד 8,000 מתוכם נלחמים בגבול לבנון ובשטח סוריה נגד המורדים וארגוני הג'יהאד העולמי. מרבית כוחות הארגון, אומרות רוב ההערכות, מאיישים את הקו הקדמי מול גבול ישראל. רמתם המקצועית הגבוהה של חיילי חיזבאללה נרכשת במידה רבה באימונים אינטנסיביים באיראן, אך חלק מההכשרות מתבצע בלבנון עצמה. חלקם מתמחה בשיגור רקטות, חלקם בשיגור טילי נ"ט וחלקם בלחימה בשטח בנוי.

חיזבאללה, אם כן, מתכונן למפגש עם צה"ל. כבר בשנת 2011 כלי תקשורת של חיזבאללה פרסמו כי מלבד אימוני כוחות חי"ר, פרס הארגון עמדות טילים ותותחים באזורים שאינם נראים לו כמתאימים למלחמת גרילה. על-פי הפרסומים, כוחות חיזבאללה ויחידות הנדסה של צבא לבנון זיהו אתרי נחיתה אפשריים למסוקים ישראלים ומיקשו אותם. ולמרות שמדי פעם פרסומים זרים מדווחים לכאורה על תקיפות ישראליות של מחסני נשק בלבנון, כנראה שלא זה יהיה מה שישנה את מאזן הכוחות. לפחות לא באופן דרמטי

"כשמסתכלים שניים שלושה עשורים אחורה, ורואים את ההתעצמות של חמאס בדרום ושל חיזבאללה בצפון, מבינים שמאז ומתמיד צעדי המנע היו כמו טיפות בים" אומר ל'מידה' אל"מ במיל' רונן כהן, שכיהן בעבר כראש זירת הטרור וסגן מפקד חטיבת המחקר באמ"ן. "בולמים פה ושם, אך התעצמות צבאית לא ניתן לעצור. מה שהיה נכון למצרים ולסוריה של פעם, נכון גם לארגוני טרור שהפכו מזמן לצבאות קטנים".

אל"מ במיל' רונן כהן. צילום: ניר קידר

אל"מ במיל' רונן כהן. צילום: ניר קידר

לכן, אומר כהן, את המלחמה הבאה צריך לנצח כמה שיותר מהר. "המלחמות של היום מושפעות מאוד מהפן התודעתי. איך הציבור, החברה, התקשורת ומקבלי ההחלטות תופסים את זה. עד כמה הם יהיו בתדהמה וכמה מהר יצאו ממנה". וניצחון הוא "רק מצב כשאתה נכנס, כובש את השטח, מטהר, ויוצא בזמן. לא להיתקע 18 שנה כמו אחרי מלחמת לבנון הראשונה".

עם זאת, חשוב להכיר במגבלות: "כשמחברים את הנתונים עם ההנחה שרק תמרון קרקעי משמעותי יכול להביא תוצאות משמעותיות, מול העובדה שלא ביצענו מהלכים כאלה מאז שלום הגליל, אז יש ספקות לגבי יכולותינו האמיתיות. יכול להיות שנצטרך להתמקד בבלימת חיזבאללה על קו הגבול ולטהר כל מיני שטחים. זה עלול לגרום לסיום מערכה שיהיה לא רק אנמי אלא לקחת אותנו אחורה". כהן מעריך כי מדובר במשימה מורכבת "בהתחשב בעובדה שחיזבאללה היום אויב בסדר גודל שונה לחלוטין. מדובר באויב הכי משמעותי שהיה לנו בעשורים האחרונים. החיבור לאיראנים שרק התהדק והניסיון בסוריה הופכים את המערכה מול חיזבאללה לאתגר הרבה יותר משמעותי".

טיל מלמעלה, מנהרה מלמטה

אחד האתגרים הללו עולה בכל פעם שמזכירים את חיזבאללה – סוגיית המנהרות. אזרחים מיישובים הצמודים לגדר כבר התלוננו לא פעם על כך שהם שומעים חפירות בלילות. מנגד, מקור בארגון חיזבאללה התרברב לא מזמן בראיון לעיתון 'אל־וטן אל־ערבי' כי מדובר במנהרות מתוחכמות "שלא נופלות באיכותן ממנהרות המטרו בערים הגדולות באירופה". אך למרות שזה "הרבה יותר מאגר מהמנהרות של חמאס", אומר רונן כהן, הבעיה הקשה יותר שעמה נאלץ להתמודד היא אחרת: "עם הזמן נקט חיזבאללה באסטרטגיה שבמרכזה עומדים ביזור המשאבים והסתרתם, המהווים חלק ממערך הישרדותו. זה כולל יכולת להתרחק מהמוקדים ולהפעילם מרחוק, מה שיקשה לאתר את מוקדי הכוח בהם ניתן לפגוע ולהכאיב משמעותית". או במילים אחת: טילים.

"ל'חיזבאללסטן' יש יותר ממאה אלף רקטות", סיפר לאחרונה ראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון עמוס גלעד, בראיון ל'מקור ראשון'. "הם ממשיכים לבנות את היכולות שלהם גם בים, כולל טיל חוף־ים רוסי מסוג 'יאחונט', שיכול לפגוע במגוון מטרות ימיות ויבשתיות ובאסדות גז". על-פי הערכות פיקוד העורף, במלחמה הבאה יפלו בישראל בין 1,000 ל-1,500 טילים ביום. האם היכולות הללו יאפשרו לחיזבאללה ליישם דוקטרינה של שיתוק העורף הישראלי?

יותר ממאה אלף טילים; משגר רקטות שנמצא במהלך מלחמת לבנון השניה. צילום: דו"צ

יותר ממאה אלף טילים; משגר רקטות שנמצא במהלך מלחמת לבנון השניה. צילום: דו"צ

"אחד המרכיבים המסוכנים ביותר הוא טילים לטווחים ארוכים, המסוגלים להגיע לכל מקום בישראל" אומר ל'מידה' ד"ר שאול שי מהמכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה. "מדובר בנשק עם ראשי נפץ בעלי משקל כבד יותר. יש להם גם נ"ט מתקדם. זאת בנוסף לאיומים חמורים מן הים". אך עם זאת, הוא מוסיף, "אסור שנסחף. עדיין רוב הרקטות לא מדויקות. נוכל לעמוד ב'לחץ' השיגורים. צה"ל ידע להתאים את התכניות. המשימה לא פחות חשובה שצה"ל יעמוד בה היא טיפול באתרי שיגור". הטיפול במשגרים לא יהיה משימה קלה כלל ועיקר, כמובן, במיוחד בהתחשב בעובדה שרובם ככולם מותקנים מתחת לקרקע ויופעלו באופן ממוחשב. "כל מה שניתן יסוכל בפתיחה", אומר רונן כהן, "וכל מה שיהפוך לציד מעצם היותו ציד יהיה קשה, מאתגר ומוגבל ותוך כדי המערכה". מאידך, ד"ר שי טוען כי "אין לצה"ל מטרה להשמיד את כולם, אלא לגרום לחיזבאללה להבין שלא כדאי להפעילם".

השניים חלוקים גם במידת היכולות הקרקעיות של חיזבאללה. כזכור, כבר בשנת 2011 פרסם הארגון השיעי את תכניתו לכיבוש הגליל. שנה לאחר מכן הוא ערך תרגיל רחב היקף בהשתתפות כ־10,000 לוחמים שדימה את פתיחת המלחמה עם ישראל. חלק מהתרגיל הוקדש לכיבוש צפונה של ישראל. מאז, צמד המילים "כיבוש הגליל" חוזר שוב ושוב בפרסומיו של חיזבאללה ובהצהרותיו של נסראללה. התכנית השאפתנית הוכנה על-פי הפרסומים בסיוע מומחים איראניים בכירים וביצועה מוטל על חמשת אלפים לוחמים שאומנו באיראן ואוגדו בחמש חטיבות שלכל אחת אחריות מוגדרת.

האם מדובר בתסריט מציאותי? כהן מציג את הקו המחמיר יותר: "מבחינת מוכנות וכשירות אנחנו מוכנים לכך באופן חלקי בלבד. מבחינתי תודעתית האסימון לא ירד". שי, לעומתו, אומר כי "מדובר באיום מופרך. חיזבאללה ינסה לתקוף מוצבים או יישוב אזרחי בשטח ישראל, אך ברור שצה"ל ידע להגן עליהם".

עירנות מוגברת

ד"ר שאול שי

ד"ר שאול שי

בינתיים, למרות המתח בין ישראל לחיזבאללה, מדובר רק על חיכוכים נקודתיים. גורם נוסף שמרחיק את הסבירות לפרוץ מלחמה בקרוב הוא ההסתבכות של חיזבאללה במלחמת האזרחים הסורית. למרות שחיזבאללה מפיק הרבה ניסיון בלחימה, ניסיון שיופנה ודאי כלפי צה"ל בעתיד, הוא שוקע בבוץ וסופג ביקורות קשות מבית. ד"ר שי מסביר: "יש ביקורת פנים לבנונית מצד הממשלה ועדות לא שיעיות הטוענות כלפי חיזבאללה כי התערבותו בסוריה מסכנת את לבנון ומכניס אותה לסכסוך לא לה. הארגון מואשם בהכנסת ג'בהת אל-נוסרה ולמעלה ממיליון פליטים סוריים לתוך המדינה המערערים את יציבותה. יש גם ביקורת מבית, מהעדה השיעית. 'למען איזו מטרה הבנים חוזרים בארונות?' הם תוהים. טענה חמורה נוספת איתה מתמודד חיזבאללה בתוך לבנון היא שהארגון מועל בתפקידו כמגן על המדינה מפני תוקפנות ישראלית, המהווה צידוק לקיומו כמיליציה החמושה היחידה בלבנון".

לעומתו טוען כהן כי "חיזבאללה לא רגיש לאבידות. הוא יודע להשלים את השורות ולייצר דור חדש של מפקדים ולוחמים. כרגע הוא פרוס בשתי גזרות אבל הוא לא נדרש לגזרה הלבנונית שבינתיים שקטה. כשיראה לנכון, או שיחשוב שאנחנו עומדים לתקוף אותו, הוא יעתיק כוחות בתוך פרק זמן שיקח בין שעות ליומיים". עם זאת, הוא מסכם, "כרגע אין אינטרס לא לחיזבאללה, לא לאיראנים ובטח לא לשרידי משטר אסד לפתוח חזית בגולן. משימתם הראשונה היא לייצב את המשטר העלאווי בסוריה, להדוף את המורדים ואת ארגוני הג'יהאד הסוני. החזית בגולן מאוד כאוטית עם לחימה פנימית מסובכת. כך שהחזית הזאת לא רלוונטית. תמיד יכולים לצאת משם פיגועים קטנים אבל מהלך משעותי כמו מבלבנון, נראה רחוק. אך אם וכאשר זה יקרה, אנחנו מוכנים ללחימה בשתי חזיתות. זה הופך את המשימה למורכבת יותר. אולם גם לצד השני לא יהיה פשוט לנהל את שתי החזיתות".

בצה"ל, כמובן, לא לוקחים סיכונים, ועוסקים במרץ בחשיפת שטחים ובפריצת מכשולים בגבול בפני פלישה עתידית אפשרית של חיזבאללה, כפי שפורסם בכתבתו של יאיר קראוס ב'מקור ראשון' בחודש דצמבר. אך במקביל להערכות ההגנתית – צה"ל מתאמן. האימונים כוללים תרחישים של לחימה בעומק האויב. מי ידליק ראשון את הגפרור ומתי, את זאת איש אינו יודע.

"אנחנו מוכנים", אומר ל'מידה' ד', קצין באוגדה הצפונית, "הצבא התאמן ברצינות עם פתרונות חדשים ואפקטיביים לסיכונים הידועים. אך לא נדע עד לרגע האמת מה הצד השני הכין לנו. המלחמה הבאה,  לפחות מבחינתנו, צפויה להראות שונה לחלוטין מהסבבים הקודמים. ימים יגידו". ש', לוחמת מילואים מצטיינת מפיקוד הצפון ובוגרת המלחמה הקודמת, מתארת גם היא אופטימיות הזהירה. "תחושה טובה", היא אומרת, "של התחזקות, התחמשות, השתדרגות, למדים מטעויות העבר. באימונים האחרונים מורגש שיפור גדול בכשירות ובידע. המון ימי מילואים. ההתיצבות גבוהה. מטווחים רבים. שומרים על הכושר".

The post עין פקוחה לצפון: מתכוננים למלחמת לבנון השלישית appeared first on מידה.

במקום לדבר על סיפוח, לשתוק ולפעול בשטח

$
0
0

השנים הקרובות הולכות להיות מלאות אתגרים ביטחוניים ומדיניים מורכבים • זה הזמן להיות מפא"יניק: לדבר במתינות ולפעול חזק ובשקט • אמנון לורד עם רשמים מכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי

זמן למהלים מפא"יניקים. נתניהו והשרים הבכירים. צילום: ישראל סלם, פלאש90

זמן למהלכים מפא"יניקים. נתניהו ושרי הממשלה. צילום: ישראל סלם, פלאש90

בכנס ה-INSS לפני שבוע הוצגו תוצאות משחק הסימולציה בנושא הפלסטיני. הציג אותן עו"ד גלעד שר, מומחה למשאים ומתנים עם הפלסטינים הנמנה על הממסד המדיני הישן בימיו של אהוד ברק. איך שלא הפכו את המציאות, כל האלטרנטיבות נראו "מסובכות" ו"מסוכנות" יותר בהשוואה למצב הסטטוס-קוו הקיים כרגע. נראה שקיימת הסכמה בנושא הזה אפילו בין נתניהו לאבו מאזן. יתר על כן, יש תחושה שאין בידי ישראל איזה מהלך אופציונלי שמביא להכרעה. למשל, סיפוח והחלת הריבונות הישראלית המלאה על שטחי-סי, כולל איזרוח שלהם. אין גם מהלך צבאי נוסח 'חומת מגן' שממתין להחלטה כדי "לחסל" את האינתיפאדה של רצח הנשים ביהודה ושומרון. זו תחושה שקיימת בקרב שרים בכירים.

במצב הזה ישראל משתתפת מול הפלסטינים במשחק שחמט, שבו לא ניתן לתת מט לפלסטינים. אבל, אם לצטט את ראש המוסד היוצא תמיר פרדו, "המטרה היא לעשות 'שח'". זה יכול להיות בתחום המודיעיני או בתחום הצבאי המבצעי, או לפעול להשגת יתרון במישור הלאומי ההיסטורי הכולל. יש לישראל כלים, גם לפלסטינים יש כלים. אבל לישראל בהחלט יהיה יתרון, אם בחזית הפנימית של החברה הישראלית תהיה הכרה בכך, שאנחנו ניצבים בפני תקופה ארוכה של מאבק לאומי. ההכרה בכך, שישראל לא נמצאת בפני דרך פתוחה של "תהליך שלום" שניתן להגיע בו להתקדמות משמעותית, היא חשובה ביותר. אוולין גורדון כתבה על התקופה הארוכה של מאבק מתמשך הצפויה לישראל בכתב העת המקוון MOSAIC לפני כחודשיים. היא השוותה את המערכה למלחמה הקרה, שארצות הברית היתה צריכה לנהל אותה, להילחם בה, לאורך כ-45 שנה. אך ניתן לומר, שהציבור בארץ לא יכול לעשות השוואות עם המלחמה הקרה ולשאוב ממנה תעצומות והשראה; יש לו "רק" את ההיסטוריה הארוכה של המאבק הציוני ומלחמתו של הישוב ומדינת ישראל מול התארגנויות שונות ומשונות של אויבים שבמרכזם תמיד גורם מוסלמי אלים.

הקיפאון המדיני שרוב הקהילה הבינלאומית משלים איתו למעשה, מאפשר לפלסטינים לגייס לטובתם את הגורמים שמעניקים להם סוג של יתרון במצב הזה. רק אתמול התבטא מזכ"ל האו"ם באן, כי אפשר להבין את הטרור הפלסטיני, הוא טבעי, כי אף עם לא רוצה לחיות במצב של כיבוש. קדמו לו בהתבטאויות דומות שרת החוץ השוודית וולסטרום ומזכיר האו"ם השני שמעון פרס. כולם מבינים את הרציחות של הפלסטינים, כולם מעניקים לאבו מאזן רוח גבית בהגדירם אותו כאיש של שלום. גם דוברי מחלקת המדינה ושגריר ארצות הברית בישראל תרמו את שלהם למדורת ההבלים הטרוריסטית הזאת באמירות של שוויון-ערך מוסרי. לפי תפיסתם של ראש הממשלה נתניהו, שר האנרגיה שטייניץ וגם איש האופוזיציה הימנית אביגדור ליברמן – אבו מאזן קיצוני יותר בעמדותיו כלפי ישראל מאשר קודמו יאסר ערפאת.

מתגייס למאבק הפלסטיני. מזכ"ל האו"ם באן קי מון. צילום: פלאש90

מתגייס למאבק הפלסטיני. מזכ"ל האו"ם באן קי מון. צילום: פלאש90

ייאוש מסוכן

כל זה משמש רקע פסיכולוגי מסוכן לתהליכים בתוך החברה והפוליטיקה הישראלית. תחושת האין-מוצא אופפת את השמאל והמרכז; היא גם נחלתם של חלקים גדולים בימין. ההסבר הוא פשוט: למרות ירידת תדירות ההתקפות בירושלים ובכלל ברחבי יהודה ושומרון ובתוך הקו הירוק, די בכך שבכל שבוע יש כמה נסיונות דקירה ולאחרונה הממוצע הוא של נרצח או נרצחת כל שבוע. דווקא התקיפות האלה גורמות להתבטאויות של אישים בזירה הבינלאומית, שאינם מסוגלים להתמודד עם שום בעיה רצינית, אך הם עדיין יכולים לגרום נזק ולהוכיח שהם קיימים בעזרת אמירות פרו-פלסטיניות.

כך גובר הלחץ משמאל על מנהיגי המרכז-שמאל בוז'י הרצוג ויאיר לפיד, כשחלקים בימין תורמים את שלהם בביקורת התוקפנית על הממשלה בגלל התמשכות מעשי הרצח. המסקנה תהיה בכיוון של "היפרדות" שפירושה המעשי הוא התנתקות ב'. אף אחד לא יודע איך עושים את זה, אבל עם ישראל בחיפושיו אחרי מהלכי הכרעה והצעות ל"פתרון" ו"תכניות", בהחלט צפוי לגלוש לכיוון הזה.

כל זה כמובן, בניגוד למסקנה הנחרצת שהאלטרנטיבות לסטטוס קוו עלולות להוביל לאסונות. יש גם אלטרנטיבות אחרות. מאחר שגורם מרכזי בהתמשכות הטרור הפלסטיני הוא זה שההנהגה הפלסטינית לא משלמת שום מחיר, מוטל על ישראל למצוא דרך שתגרום להנהגה הפלסטינית לשלם מחיר. בכל מקרה, ההנהגה הפלסטינית מקבלת פחות ופחות תמורות עבור עמדות המאבק שלה. לפי הערכת מערכת הביטחון הפלסטינים ניצבים בפני תקופת יובש מדינית של קרוב לשנה וחצי. נשיא אמריקני אפקטיבי, או נשיאה, יתחילו שוב במחול החרבות המדיני רק באפריל 2017. זאת בהנחה, שהנהגת המפלגה הדמוקרטית שינתה ממש לאחרונה את הכיוון לעמדה יותר פרו ישראלית. מערכת הבחירות מאלצת את אובמה להסתפק במורשת פוליטית פנימית: המשך שלטון הדמוקרטים בבית הלבן ולשם כך עלה לרגל היום לשגרירות ישראל בוושינגטון והקול היהודי שוב משחק את תפקידו. שוב מתאים לצטט את תמיר פרדו מראיון פרישה בבטאון המרכז למורשת המודיעין: "אנחנו חיים היום בעולם של friendemy. כל אחד הוא גם ידיד וגם אויב באותו זמן. הרגע הוא אויב, וברגע השני הוא ידיד".

ראש אמ"ן הרצי הלוי תיאר את תמונת המודיעין היום כמורכבת מפאזל של 5,000 חתיכות כשלכל חלק יש ערך מאוד מוגבל – זאת לעומת הפאזל המודיעיני הישן שהיה מורכב מ-30 חלקים. הכל משתנה מסביב. "המלחמה הבאה תהיה במובנים מסוימים מאוד קשה", הוא אמר לבטאון מורשת המודיעין, "ולא בגלל שנתמודד עם אויב חזק כמו צבאות מצרים וסוריה, אלא כי נתמודד עם אויב אחר. ולא בגלל שיכבשו אותנו – לא יכבשו אותנו – ואנחנו נוכל להכות קשה באויב. אבל מאות טונות של חומר נפץ שיגיעו למרכז הארץ – לא חווינו דבר כזה. והשאלה היא מה זה יעשה לנו כמדינה, כחוויה מעצבת".

חשש ממאות טונות ששל חומר נפץ שינחתו בערי המרכז. צילום: פלאש90

חשש ממאות טונות ששל חומר נפץ שינחתו בערי המרכז. צילום: פלאש90

זמן לעשייה לאומית

החשיבה בדפוסים של "מאבק לאומי" מתמשך במצב הקיפאון המדיני מובילה לעשייה "לאומית" ולא בהכרח צבאית. מתנגדי התפיסה מהלכים אימים על מדינה דו-לאומית. אבל המאבק הוא אחר ובשלב זה, כמו במלחמות התרבות, ממשלת נתניהו מחויבת לפעול בשיטות המפא"יניקיות. לדבר על דבר אחד, ובפועל לממש במהירות פרויקטים שכבר תוכננו כמו כבישי מפתח מסוימים שמוצאם ביהודה ושומרון והקצה שלהם בדרום או בצפון. במקום לנופף בסיפוח שטחי-סי – צריך לשתוק ולבצע את המהלכים הדרושים בשטח שפירושם המעשי הוא החלת הריבונות בפועל על אותו שטח. חלק מהסביבה משתנה לטובת ישראל, אך ספק אם הדבר יוביל לשינוי במאזן הכוחות בין ישראל לפלסטינים בצורה כזאת שהצד השני יבוא עם תכנית חדשה ומעשית לסיום הסכסוך. ישראלים שערכו לאחרונה סיור מקיף בנסיכויות המפרץ ונפגשו, למשל, עם שר החוץ של עומאן, מדווחים על יחס חדש של הנסיכויות לישראל. עולה מהדברים שהם רוצים את ישראל יותר משישראל רוצה אותם וכל זה על רקע הסכם הגרעין עם איראן. מדינאי בכיר בעומאן אמר לישראלים בתשובה לשאלה – מתי אפשר יהיה סוף סוף לפתוח בקשרים דיפלומטיים: "אם תיפסק הבנייה בהתנחלויות, אפשר יהיה לשדרג את היחסים לקשרים דיפלומטיים מלאים". כמובן שזה לא מה שיספק את ציפי חוטובלי או את בצלאל סמוטריץ'. אבל זו ירידה דרמטית בתביעות; עד היום התשובה לשאלה היחסים היתה תמיד: כשיושג הסכם עם הפלסטינים של שתי מדינות לשני עמים.

מנגד, הישראלים-האמריקנים חזרו עם מידע שיש בו כדי לערער את התמונה הקיימת לגבי ערב הסעודית. מקור מודיעיני אמריקני דיווח להם שיש כל הזמן פיגועי טרור בממלכה, חוסר היציבות גדול, וכשמוסיפים לכך את אובדן השליטה על שוק הנפט התחזית לגבי עתידה של ערב הסעודית קודרת. מה שמעניין שדיווחים ברוח זו מגיעים לוושינגטון, אך וושינגטון אינה עונה. כנראה לא איכפת לממשל האמריקני שבית המלוכה הסעודי יפול. אין טעם להעריך מה יקרה בחלל השלטוני הריק של מדבריות ערב. יכול להיות מצב אבסורדי בשנים הקרובות: החלטות סימון המוצרים של האיחוד האירופי וכל התכניות המדיניות ישארו באוויר, בזמן שהאיחוד האירופי עצמו יתפרק כמו ברית המועצות; והשמאל הישראלי ימשיך לדבר ולפעול למען היוזמה הסעודית כאשר סעודיה כבר לא תהיה קיימת. משהו בנוסח תכניות הנפל של אלון ליאל למסור את רמת הגולן לסוריה. הנה, בשאר אסד אוטוטו מתעשת, ויהיה סוף סוף למי למסור את רמת הגולן.

The post במקום לדבר על סיפוח, לשתוק ולפעול בשטח appeared first on מידה.

חמש שנים ל'אביב הערבי': התחזיות שכשלו

$
0
0

חמש שנים עברו מאז פרץ 'האביב הערבי' ששינה את פני המזרח-התיכון, ואפשר כבר לקבוע: הקונספציה המערבית כשלה • "האסלאמיסטים יאמצו את הדמוקרטיה" ו"הרודנים הערביים יובסו" הן רק חלק מתקוות השווא שפיתח המערב • חשבון נפש אזורי

Tahrir_Square_-_February_9,_2011

כגודל הציפיות, גודל האכזבות. כיכר תחריר, צילום: Jonathan Rashad ע"פ רישיון CC SA 2.0

בשבוע שעבר ציינו ברחבי העולם הערבי חמש שנים לפרוץ המחאה כנגד משטר מובארכ במצרים, שהייתה אולי הזרז החשוב ביותר לגל המהפכות ששטף את האזור בשנת 2011. את תוצאות התהליך הזה, שהתחיל באופטימיות יוצאת דופן בעולם הערבי ומחוצה לו, ניתן כיום לסכם כמפח נפש אדיר.

התקוות שהעולם הערבי צפוי ברובו לעבור מחיים תחת שלטון דיקטטורי למצב של דמוקרטיה בהשראה מערבית הכזיבו. המדינות שחוו את הטלטלה חזרו לשלטון מדכא מבעבר, במקרה הפחות גרוע, או קרסו לתוך מלחמות אזרחים במקרה הגרוע יותר. המשבר שנוצר מאיים גם על יציבותן של מדינות שכנות שלא עברו חילופי שלטון ויצר נחשול אדיר של פליטים שהציף את מדינות המערב.

אם בשנים קודמות עוד היו מי ששאלו האם מחאות 'האביב הערבי' הצליחו במידת מה להשיג את מטרותיהן, השאלה היותר נפוצה בימים אלו היא – מדוע לא חזה העולם הערבי והמערבי את כישלונו של התהליך, ומה הניע את האופטימיות המוגזמת ששטפה את העולם בשנת 2011? התשובה מצויה במספר הנחות יסוד שגויות, שרווחו בקרב חוקרים ופרשנים שניתחו את אירועי "האביב הערבי". נתחיל.

1. "הציבור הערבי מעוניין בדמוקרטיה"

הציבור הערבי אכן היה נחוש בדעתו לסלק את השליטים המדכאים שרדו בו במשך עשרות שנים. אך לגבי "היום שאחרי", מעולם לא הייתה הסכמה.

"יש דבר טוב אחד בלבד בכך שאוסאמה בן לאדן שרד במשך כמעט 10 שנים לאחר הרצח ההמוני במרכז הסחר העולמי והפנטגון שהוא ארגן" כתב פרשן 'הניו יורק טיימס' המפורסם תומאס פרידמן במאי 2011", "וזה שהוא חי מספיק זמן כדי לראות ערבים צעירים רבים כל כך מתנערים מהאידיאולוגיה שלו. הוא חי מספיק זמן כדי לראות ערבים מתוניסיה ועד מצרים, מתימן ועד סוריה, מתקוממים בדרכי שלום למען הכבוד, הצדק והשלטון העצמי שבן לאדן טען שאפשר להשיג רק באלימות רצחנית וחזרה לאסלאם הפוריטני".

זו הייתה, כמובן, אשליה אופטית. מה שייצר את מצג השווא היתה העובדה כי "נערי הפוסטר" של המהפכה, אותם צעירים משכילים שהיוו את הכוח המניע להתקוממות, אכן ידעו להפגין בקיאות בז'רגון הפוליטי המערבי ושאפו באמת ובתמים לכונן משטר דמוקרטי וליברלי בארצותיהם. "הדור החדש של הנוער הערבי ותומכיהם", כתב פרופסור ג'ון ל. אספוזיטו, המלמד באוניברסיטת ג'ורג'טאון שבוושינגטון, באתר ה-CNN בשנת 2011, "[...] אינו מעוניין בתיאוקרטיה אלא בדמוקרטיה הכוללת יותר שוויון, פלורליזם, חירויות והזדמנויות".

אך למרות החשיפה הרבה לה זכו בתקשורת הבין-לאומית, הם מעולם לא ייצגו נתח משמעותי מהציבור, ובעיני רבים מן הערבים הם נתפסו, ועדיין נתפסים, כנטע זר ומוזר. ואכן, ביום שלאחר המהפכה, רובם ככולם נדחקו לשולי המערכת הפוליטית ולא הצליחו להשיג דריסת רגל במוקדי הכוח. מאחר ולא היה בנמצא חזון מאוחד ליום שאחרי המהפכה, העולם הערבי הפך במהרה לזירת התקוטטות בין כוחות פוליטיים יריבים, אידיאולוגיות מנוגדות, מיליציות חמושות, עדות, שבטים, ומעורבות זרה.

אלו שראו את 'האביב הערבי' כהתעוררות דמוקרטית פירשו את רצונם של הערבים מנקודת מבט מערבית. הציבור הערבי ברובו מעולם לא הפנים את הרעיון המערבי של דמוקרטיה, ומעולם לא חונך לחשיבה פוליטית חופשית וביקורתית. ההפך הוא הנכון. עשרות שנים של חיים תחת משטר אוטוריטרי ומערכות חינוך כושלות ייצרו אזרחים בעלי מודעות פוליטית נמוכה להפליא. עידן ערוצי הלויין, האינטרנט והרשתות החברתיות יצר אמנם סדקים בחומת הבורות הפוליטית של הציבור הערבי אך השינוי עוד לא היה עמוק מספיק.

יתר על כן, לדמוקרטיה הליברלית בסגנון המערבי אין שורשים רעיוניים בתרבות הפוליטית של העולם הערבי והיא מעולם לא הייתה משאת נפשם של הציבורים הערבים, גם אם אלו שאפו להשתחרר מכבליהם של משטרים עריצים. רעיונות פוליטיים המיובאים מהמערב תמיד התקבלו בחשד בעולם הערבי. גם בקרב אלו שהסכימו על הצורך לכונן משטר דמוקרטי, לא הייתה הסכמה בשאלה הבסיסית "מהי דמוקרטיה?", או איזה סוג של משטר דמוקרטי מתאים לחברה שהיא מוסלמית שמרנית ברובה.

800px-Secretary_Kerry_Meets_With_Egyptian_President_Morsy_in_Addis_Ababa

איפה הדמוקרטיה? צמזכיר המדינה קרי ונשיא מצרים מטעם האחים המוסלמים מוחמד מורסי, 2013

2. "הרודנים הערבים הובסו"

הקלות היחסית שבה ויתרו בן-עלי בתוניסיה ומובארכ במצרים על מושכות השלטון הביאה רבים לטעות כי גורל דומה צפוי לשליטיהן של מדינות ערב האחרות. זכורות לנו היטב התבטאויות כמו זו של אהוד ברק, שטען בשנת 2012 כי גורלו של בשאר אל-אסד נחרץ.

אך הנחישות אותה גילו שליטים כמו אסד וקדאפי בשמירה על שלטונם אל מול ההתקוממות העממית, והאלימות הברוטלית שהיו מוכנים להפעיל לשם כך, תפסה את העולם בהפתעה. משטר אסד, כאמור, הוספד אין-ספור פעמים כשלטון שסופו קרב ובלתי נמנע. אך בגיבוי בעלי בריתו חיזבאללה, איראן ורוסיה, הוא ממשיך לשרוד עד עצם היום הזה, תוך כדי שהוא ומדרדר את ארצו אל פי תהום. קדאפי הובס אמנם לאחר מאבק של חודשים רבים והתערבות צבאית של כוחות נאט"ו, אך לא לפני שהצבא הלובי קרס והמדינה הייתה כבר נתונה למרותן של המיליציות השונות, שהתאחדו באופן זמני למען הפלתו של הרודן. בבחריין, בית המלוכה הסוני לא היה מוכן להיכנע לדרישות האופוזיציה, שיעית ברובה, ושכנתה החזקה של בחריין, סעודיה, לא הייתה מוכנה לאפשר את התקדים של נפילת בית מלוכה סוני באזור המפרץ מהחשש שהמחאה תזלוג לשטחה. בסיוע כוחות סעודיים, המחאה בבחריין נמחצה בקלות יחסית.

למעשה, אפילו המשטרים שלכאורה הודחו ב-2011 לא מיהרו לוותר על כוחם והשפעתם. מובארכ ואנשיו אומנם לא שבו לעמדת כוח ואף נכלאו לתקופה מסויימת, אך הצבא המצרי, שמאז 1952 עמד כבסיס הכוח של המשטר, רק העמיק את השפעתו הפוליטית לאחר המהפכה. כמו כן, חלקים גדולים של האליטה הפוליטית והבירוקרטית במצרים נותרו כמעט ללא פגע והמשיכו לשמור על כוחם והשפעתם בקנאות. מעמדם וניסיונם הרב של אלו שניהלו את החיים הציבוריים במצרים במשך עשרות שנים העניק להם יתרון ניכר על-פני צעירי המהפכה, שהיו נמרצים אך חסרי ניסיון, משאבים וחזון ברור. ניסיונה של ממשלת 'האחים המוסלמים' לנשל את האליטה הישנה מכוחה הסתיים בפיצוץ אדיר ובהפיכה צבאית נוספת. בכירים מהאליטה הוותיקה מאיישים היום תפקידי מפתח רבים במשטר א-סיסי ובפרלמנט החדש של מצרים ניתן למצוא פנים מוכרות רבות מימי שלטון מובארכ.

בתימן, הנשיא עלי עבדאללה סאלח אמנם הסכים לבסוף לוותר על כסאו לאחר מאבק ממושך, ובהסכם שתווך על-ידי נסיכויות המפרץ. אך ההסכם הותיר בידו של סאלח כוח פוליטי רב ולא אילץ אותו לעזוב את המדינה. סאלח שמר על השפעה רבה בתחומי הפוליטיקה של תימן ובקרב הצבא וכוחות הביטחון. הוא המשיך לבחוש בקלחת ולשבש את יכולתם של הכוחות הפוליטיים השונים לגבש סדר פוליטי חדש ויציב, עד שלבסוף כרת ברית עם המורדים החות'ים, שבסיועו של סאלח כבשו חלקים נרחבים מהמדינה, כולל את הבירה צנעא.

ההנחה לפיה הציבור הערבי יהיה בעל הבית החדש ויעצב את גורלו ביום שאחרי המהפכה, התבררה כשגויה מיסודה.

3. "מדינות ערב ישרדו את הטלטלה"

Thomas_Friedman_2005_(5)

:תחזיות ללא כיסוי? עיתונאי הניו-יורק טיימס תומאס פרידמן, צילום: Charles Haynes CC-BY-SA-2.0

להוציא את מצרים ותוניסיה, באף אחת ממדינות ערב שהתקוממו נגד שליטיהן לא הייתה קיימת תודעה לאומית אותנטית. מדינות כמו סוריה, לוב ותימן הצליחו להחזיק מעמד לאורך השנים כיחידה פוליטית אחידה בגלל שנשלטו על ידי שלטון מרכזי מדכא שהצליח לקשור בין האינטרס של קבוצות הכוח בחברה לבין יציבותה ושלמותה הטריטוריאלית של המדינה, תוך הפעלת אמצעים אכזריים של דיכוי כנגד האוכלוסייה. במדינות כמו לוב ותימן, השלטון המרכזי מעולם לא היה חזק דיו והסתמך בעיקר על תמרון מאזן הכוחות בין השבטים השונים ויחסי פטרונות עם מנהיגי השבטים. נשיא תימן סאלח השווה בעבר צורת משילות זו ל"ריקוד על ראשי נחשים". המדינות המלאכותיות, שנוצרו בתחילת ואמצע המאה העשרים כתוצאה מהסכמים בין מעצמות אירופיות, לא שרדו את עצמת הטלטלה והתפרקו למרכיביהן המקוריים- שבטים, כתות ועדות, ובתהליך ההתפרקות נוצרו יצורי כלאיים חדשים כמו ארגון 'המדינה האסלאמית', אשר ספק אם יישרדו לאורך זמן כישות פוליטית.

חולשתן המובנית של אותן מדינות והתפרקותן אף הזמינה התערבות גוברת מצד מעצמות אזוריות (ובראשן איראן וערב הסעודית) שחששו מאוד מההשלכות האפשריות של התבססותו במרחב של סדר פוליטי המבוסס על שלטון העם. המאבק הבין מעצמתי נוצק לתוך המרחב של המדינות הכושלות והחליש עוד יותר את המדינה ואת הכוחות האזרחיים שבה.

4. "האסלאמיסטים יאמצו את עקרונות הדמוקרטיה"

רבים מהפרשנים והחוקרים צפו את העלייה בכוחן של תנועות האסלאם הפוליטי, אך גם סברו כי עלייתן תלווה באימוץ של עקרונות דמוקרטיים בסיסיים. חלק מהפרשנים סברו כי הסביבה שנוצרה לאחר 'האביב הערבי' תיאלץ את התנועה לכבד את עקרונות הדמוקרטיה, גם היא אינה מעוניינת בכך, מתוך הצורך ליצור בריתות פוליטיות שיאפשרו לה למשול. זהו לא סוד שהבית הלבן אימץ את הגישה הזו בבסיס המדיניות שלו ביחס למצרים של 'האחים המוסלמים'.

אכן, תנועת 'האחים המוסלמים' במצרים אמנם אימצה אל תוך השיח שלה עקרונות דמוקרטיים וליברליים רבים במהלך העשור שקדם להתקוממות. אולם שיח זה נבע יותר ממניעים פרגמטיים מאשר מתוך אמונה או מחוייבות לרעיונות הדמוקרטיים. השיח הדמוקרטי נועד לסייע לתנועה להרחיב את מרווח הפעולה שלה תחת שלטון מובארכ ולהרגיע חלק מחששותיו של הציבור החילוני לגבי התנועה. הוא אף זיכה אותה במידה לא מבוטלת של אהדה בעולם המערבי כאלטרנטיבה אסלאמיסטית מתונה, שמצד אחד זוכה לתמיכה אותנטית מצד הציבור ובמקביל דוגלת בפלורליזם, פתיחות פוליטית ודיאלוג עם המערב. 'האחים המוסלמים' חיבקו את הרעיון הדמוקרטי גם לאחר המהפכה, כיוון שהבינו כי תהליך של בחירות חופשיות מעניק להם ייתרון והזדמנות לתרגם את התמיכה לה זכו בציבור לכדי כוח פוליטי.

בדיעבד, גם הנחת יסוד זו התבררה כשגויה. 'האחים המוסלמי'ם הפרו את הבטחתם לא להתמודד על רוב המושבים בפרלמנט, ואחר כך את הבטחתם שלא להריץ מועמד לנשיאות. מוחמד מורסי, הנשיא שנבחר מטעם התנועה, נקט מספר צעדים שהוכיחו מבחינת מתנגדיו מעל לכל ספק ש'האחים' אינם מעוניינים לשחק את המשחק הדמוקרטי. הבולטים שבהם היו הדחת ראש המועצה הצבאית, הגנרל טנטאווי, והוצאתו של צו נשיאותי שהציב את החלטות הנשיא מעל לביקורת של בית המשפט העליון. 'האחים' להגנתם טענו כי הם נאלצים להתגונן מפני ניסיונות בלתי פוסקים מצד אנשי המשטר הישן בבירוקרטיה ובמערכת המשפט למנוע מהתנועה למשול באופן אפקטיבי. עם זאת, אמון הציבור המצרי בנכונותה ויכולתה של התנועה לקיים שלטון דמוקרטי נשחק במהרה.

קריסת הקונספציה המערבית

בראייה רחבה יותר, קשה עדיין להספיד את 'האביב הערבי' בתום תקופה של חמש שנים. ההיסטוריה מלמדת כי למהפכות בסדר גודל שכזה לוקח לעיתים עשרות שנים ואף יותר כדי להבשיל. אך ניתוח מפוקח של התהליכים ותוצאותיהם חייב להיעשות תוך כדי הבנת המאפיינים והאתגרים הייחודיים לאזור ולכל מדינה באופן פרטני.

The post חמש שנים ל'אביב הערבי': התחזיות שכשלו appeared first on מידה.

האיש שחזה את עליית האסלאם

$
0
0

ב-31 במאי השנה חגג פרופסור ברנרד לואיס את יום הולדתו המאה. זה יום חגם של כל תלמידיו, ידידיו ומעריציו המזרחנים האמתיים, שאינם נכנעים לתקינות הפוליטית ואינם יראים מן המונח "מזרחנות", אוריינטאליזם בלעז, כלומר מחקר המזרח בכלל והמזרח המוסלמי בפרט. ברנרד לואיס הוא גדול המזרחנים בדורנו ואחר מגדולי חוקרי המזרח בכל הדורות. אני מכיר את ברנרד לואיס למעלה מיובל שנים. הוא היה מורי בתחילת שנות השישים של המאה שעברה, בבית הספר ללימודי המזרח ואפריקה באוניברסיטה של לונדון. מאז קיימנו קשרי ידידות, אם כי מעולם לא שכחתי שיצקתי מים על ידיו של מלומד יהודי, מענקי המחשבה של התרבות המערבית, ונשארתי תלמידו כל חיי.

ברנרד לואיס קבע את אופיים של לימודי המזרח על פי עקרונות המחקר הקלאסיים. הוא קבע שאי אפשר ללמוד את תולדותיו ודרך התפתחותו של האסלאם בלי לדעת את הלשונות העיקריות שלו: ערבית, פרסית, ותורכית, ושאין לחקור אותו בלי לקרוא את ספרותו במקורה, להכיר את חברתו ולדבר עם מאמיניו.

הוא דחה מכל וכל את הגישה המקובלת אצל מלומדי מדעי החברה, החושבים שהם יכולים לכתוב על המזרח התיכון או על החברה המוסלמית בהסתמך – במקרה הטוב ביותר – על תרגומים, ובמקרה הרע על התבוננות במשקפיים של התרבות המערבית. הוא הדגיש שבקרב אינטלקטואלים מערביים ישנה נטייה לתאר את העולם המוסלמי במונחים הלקוחים מן המילון של התרבות האירופית. כך למשל, הקוראן מוגדר בפיהם של אלה כ"ביבליה של המוסלמים" המסגד כ"כנסיה של המוסלמים" וכיוצא באלה. טעויות נפוצות אלו, הנובעות בראש וראשונה מתוך בורות, מעוותות את יכולתם של הלא-מוסלמים להכיר את עולם האסלאם ולהתייחס אליו כמות שהוא. הדבר דומה, כך הוא כותב באחד מחיבוריו, לעיתונאי ספורט המתאר משחק קריקט במונחים של בייסבול. בריטים ואמריקנים מיטיבים להבין את הדוגמא הזאת.

ברנרד לואיס שולט ביותר מתריסר שפות. מלבד השפות הקלאסיות יוונית ולטינית הוא שולט בעברית, ערבית, פרסית ותורכית, ובמרבית השפות האירופיות כולל רוסית. הוא התחיל לרכוש ידע בשפות כשהיה עדיין נער בן שלוש עשרה. כשפרצה מלחמת העולם השנייה הוא סופח, לאחר שירות בחיל השריון הבריטי, למשרד החוץ. זה היה כיסוי לתפקידו האמיתי בחיל המודיעין, שם בא לידי ביטוי הידע הרחב שלו בשפות אירופיות ובמיוחד בגרמנית. מספרים שבאחד הימים נפל לידי המודיעין הבריטי מסמך כתוב באלבנית. ברנרד למד אלבנית במספר ימים (דבר שאיש לא יכול היה לעשות) ותרגם את המסמך, אשר הסתבר שהיה בסך הכול רשימה של כבסים.

האססינים כמשל

לפני המלחמה בשנת 1939 קיבל ברנרד לואיס תואר דוקטור לפילוסופיה מן האוניברסיטה של לונדון על עבודתו על מקורות האיסמאעיליות, שפורסם בשנת 1940 והיה ספרו הראשון. על אף שעברו שמונים שנה כמעט מאז פורסם, ועל אף שחלקים בו מיושנים, הוא הודפס מחדש לא מזמן והוא עדיין נחשב לאחד מספרי היסוד על השיעה האסמעילית. בהמשך לספר זה הוא כתב בשנת 1967 את ספרו על תנועת הטרור של החשישים (האססינים) שצמחה מתוך השיעה האיסמעילית והטילה את חתיתה על המזרח התיכון יותר ממאתיים שנה.

טרור חובק עולם; השלוחה המקומית של האסלאם. צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90
טרור חובק עולם. צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

זה אמנם היה טרור אסלאמי מסוג מסוים מאוד, אך הוא הפנה את זרקור חקירתו של לואיס אל עולם האסלאם והתפקיד שמילא בו הטרור מידי פעם, לא כל שכן בדורנו. הוא היה הראשון שבשנת 1976, הרבה לפני הופעתו הפעילה של הרדיקליזם האסלאמי, חזה את "שובו של האסלאם" כלומר את התפקיד שהאסלאם עתיד למלא ככוח מניע, מרכזי ולא פחות מכך הרסני בחיים המדיניים והחברתיים של המזרח התיכון.

הוא הגדיר את האסלאם כתופעה רבת פנים ולא רק כדת במובנה המצומצם. האסלאם כדת, היינו מערכת אמונות ודעות המסדירות את יחסי האדם עם האל, הוא רק צד אחד של האסלאם. האסלאם הוא מערכת הלכתית השלטת בחיי הפרט, המשפחה והחברה; האסלאם הוא גם תופעה פוליטית, שכן אין הוא מבחין בין דת למדינה – הוא המדינה והוא זה המניע את החיים הפוליטיים; האסלאם הוא ציוויליזציה, ואפשר להשוותו לא לנצרות אלא ל"עולם הנוצרי" באופן כללי.

הגדרות מדויקות כאלה חשובות לברנרד לואיס כדי לקבוע את גבולות המחקר שלו ואת ביסוסו על מקורות ראשוניים. כך למשל, יש חשיבות להגדרות הללו כאשר באים לדון בשאלת יחסו של האסלאם לדתות ותרבויות אחרות. בדרך כלל נוהגים האפולוגטים של האסלאם להגדירו כדת "טולרנטית". לצורך זה זקוק לואיס לא רק להגדרה מדויקת של מה הוא "אסלאם", אלא גם למשמעותה של טולרנטיות. שהרי בדרך כלל, נחשבת טולרנטיות לדבר חיובי. אולם גם אם יש צדדי חיוב בטולרנטיות, הרי היא, בסופו של דבר, מערכת המציינת שליטים ונשלטים. האסלאם הוא השליט והוא קובע את יחסו אל הזר בתוכו כמתת חסד שאפשר לבטל אותה בכל שעה. הטולרנטיות איננה מציינת שוויון בין הצדדים, אלא להיפך: היא מבטאת יחס של אדנות היכולה להיות אדנות קשה או אדנות נוחה, הכול לפי רצונו של האדון.

עיסוקו של ברנרד לואיס בטרור של ימי הביניים הביאו מטבע הדברים להתייחס לטרור האסלאמי של ימינו. למתנגדים לשימוש במונח טרור אסלאמי הוא אומר שלא הוא שטבע את המושג אלא הטרוריסטים עצמם. הללו מתארים את פעילות ההרג והחורבן שלהם במונחים אסלאמיים, כחלק מהמחויבות שלהם לערכי האסלאם. כבר בינואר 2002 במאמר בשם "מה נשתבש", ואחר כך בספר בשם זה, צפה לואיס את הפיכתו של הטרור האסלאמי למייצג האזור כולו, אם לא ישכילו המוסלמים לנטוש את דרך הקרבנוּת והאשמת האחר, אם לא יערכו חשבון נפש פנימי, ואם לא יחלו במאמץ משותף לנצל את יכולותיהם ואת משאביהם כדי לכונן מחדש את הציוויליזציה שלהם.

בן מאה, הוא יכול להסתכל על מאה שנים של התפתחות העולם בעיניים החכמות של אינטלקטואל ענק, ולהעריך את הטוב ואת הרע שראה בחייו הארוכים. כך הוא עשה בספרו האחרון שפורסם ב-2012: Notes on a Century: Reflections of a Middle East Historian בחינת הרהורים על המאה העשרים שהייתה המאה שלו.

______

משה שרון הוא פרופסור אמריטוס באוניברסיטה העברית, מומחה לתולדות המזרח התיכון והאסלאם

למאמר של ברנרד לואיס שפורסם ב'מידה', לחצו כאן.

The post האיש שחזה את עליית האסלאם appeared first on מידה.

מדוע נכשלה ההפיכה בטורקיה

$
0
0

הכותרות על ההפיכה הצבאית הכושלת שפרצה אתמול בטורקיה הכו בהלם לא רק את הציבור הרחב בישראל ובמדינות המערב, אלא גם רבים מהמומחים. בערפל המידע הסותר שהגיע אלינו מכלי התקשורת השונים, שחלק גדול ממנו מוטה ומסולף על ידי בעלי עניין שונים, קשה עדיין לדעת מה בדיוק התרחש באנקרה ובאיסטנבול ביום שישי ובשבת, 15 ו־16 ביולי 2016.

ככל הנראה, קבוצה קטנה יחסית של קצינים שמרכז כוחם היה בחיל האוויר, השתלטה על מפקדת הצבא באנקרה ולקחה בשבי את הרמטכ"ל, גנרל הולוסי אקר. קושרים אחרים תקפו את מטה המודיעין הלאומי ומפקדות משטרה. מוקד ההפיכה השני היה באיסטנבול. טנקים וכוחות רגלים השתלטו למספר שעות על שדה התעופה 'אטאטורק' בקצה החלק האירופי, וחסמו את הגשרים על הבוספורוס שמקשרים בינו ובין החלק האסייתי. כוחות צבא כבשו גם את כיכר טקסים, לב המרכז השוקק של איסטנבול, ואת תחנות הטלוויזיה TRT ו-CNN TURK. אחת התמונות הדרמטיות של הלילה הייתה זו של קריינית החדשות של TRT, טיג'ן קאראש, מקריאה את הצהרת המורדים כמי שכפאה שד, ככל הנראה באיומי אקדח.

ההפיכה התנהלה פחות או יותר "לפי הספר", מתכון המוכר היטב לכל מי שעיין במדריכים השונים לקושרים ומתכנני הפיכות: השתלטות על כיכרות מרכזיים, גשרים, צירי תנועה ושדות תעופה, ומעל הכול – תחנות הרדיו והטלוויזיה, שמהן מקריאים את "נאום אחרי ההפיכה" המסורתי. הפוטש הנוכחי התאפיין גם בשימוש, חריג יחסית לעבר, בכוחות אוויריים, דבר המרמז על כך שחיל האוויר היה בסיס הכוח העיקרי של המורדים. במהלך הלילה הופצץ בניין הפרלמנט מספר פעמים, כמו גם מתקנים צבאיים עוינים למיניהם.

כבר משלב מוקדם דברים החלו להשתבש. הקושרים ציפו אולי להתעמת עם אזרחים תומכי ארדואן, כפי שאכן קרה, אבל גם האופוזיציה לשלטון 'מפלגת הצדק והפיתוח', שמייצגת ציבור גדול אך מפולג של חילונים, כורדים ואסלאמיסטים יריבים, הוקיעה במהירות את ההפיכה. אפילו המפלגה הכורדית השמאלית, שהוכתרה על ידי כמה משקיפים ישראלים כ"רשימה המשותפת" של טורקיה, יצאה "ללא תנאים" נגד הפוטש. במונחים ישראליים הדבר מקביל להצהרת תמיכה ללא תנאי של איימן עודה בבנימין נתניהו בזמן ניסיון הפיכה של אחד מאלופי הפיקוד.

כתוצאה מההתנגדות הרחבה במערכת הפוליטית ובחברה האזרחית, והמערכת המשומנת והממושמעת של מפלגת ארדואן, הציבור לא ציית להוראות העוצר של הצבא ושטף את הכיכרות והרחובות. יחד עם שיתוף פעולה של המשטרה, הדבר גזר את גורל הקושרים, שפיקדו לכל היותר על כמה אלפי חיילים שהתפזרו בפריסה רחבה על פני כמה מוקדים. חיילים שבויים אף נרצחו באכזריות בידי אזרחים זועמים על אחד מגשרי הבוספורוס, ככל הנראה כנקמה על טנקים שדרסו אזרחים וירו בהם בכמה מהמוקדים החמים של המרד.

המדריך למהפכה: לפעול מהר וחזק

באופן טבעי, משקיפים רבים משווים את אירועי ליל אמש למרידות צבאיות קודמות בטורקיה, מסורת מוכרת וארוכת שנים. הצבא השתלט על המדינה באופן פעיל ב־1960, ב־1971, ב־1980 ובמידה חלקית גם ב־1997, כאשר כפה את התפטרותו של ראש הממשלה האסלאמיסט נג'מטין ארבקאן. אולם מלבד הפוטש של 1960, ההשתלטויות הקודמות של הצבא על המדינה לא היו הפיכות צבאיות, Coup D’état, אלא מה שמכונה בקרב אנשי המקצוע pronunciamiento, "הכרזה", צורה של מרד שהיתה נפוצה במיוחד באמריקה הלטינית (ומכאן המונח בספרדית).

במרידות הכרזה, הצבא כולו מתמרד נגד הממשלה ביוזמה של שדרת הפיקוד הבכיר, ולכן הן יותר קלות ופשוטות לביצוע, במיוחד נגד ממשלות שלא עומד לרשותן כוח צבאי אלטרנטיבי דוגמת הס"ס הנאצי או משמרות המהפכה האיראניים. במקרים הקודמים בטורקיה, מרידות הכרזה קלאסיות, הצבא כולו הפעיל את כל משקלו נגד הממשלה, באופן שהפך את מצבה לחסר תקווה. לעומת זאת, הפיכה צבאית מוגדרת כניסיון של סיעה מסוימת בתוך הצבא להשתלט על המוסד כולו, ודרכו על המדינה. ברוב המקרים, הפיכות צבאיות לא מנוהלות על ידי הפיקוד הבכיר אלא על ידי קצינים מדרג שני, שלישי או רביעי, לפעמים בשיתוף פעולה אקטיבי או פסיבי של כמה מהגנרלים הבכירים.

הפיכות צבאיות, מעצם טבען, הרבה יותר קשות לביצוע ממרידות הכרזה, משום שהקושרים חייבים לשמור על סודיות מוחלטת גם מעמיתיהם ולצפות להתנגדות חמושה של חלקים אחרים בצבא בעת הביצוע. לכן, כאשר שמעתי את ארדואן וראש ממשלתו מתראיינים בתקשורת זמן קצר מאוד לאחר הדיווחים הראשונים על ההפיכה, ניחשתי מיד שהמרידה בצרות. כדי שהפיכה צבאית תצליח, היא חייבת לנטרל את מוקדי ההתנגדות העיקריים ולהשתיק את יריביה במהירות הבזק, לפני שיצליחו לארגן את כוחותיהם למתקפת גומלין. וארדואן הצליח גם הצליח: ההמונים יצאו לרחובות ושיבשו את ההפיכה, בעוד שהמשטרה וכוחות צבא לויאליים כיתרו את המורדים, כינסו אותם בכיסי התנגדות מתוחמים ופרקו אותם מנשקם. לאסונם הרב, הקושרים לא שלטו אפילו בחיל האוויר כולו. לפי הידוע לנו, היה זה מטוס F-16 שהפיל מסוק מורד, שעליו היו ככל הנראה כמה מראשי ההפיכה.

המורדים, שלרשותם עמד זמן מוגבל ביותר, לא הצליחו ליישם את העיקרון המרכזי שאמור להנחות את רוב המבצעים הצבאיים, ועל אחת כמה וכמה ניסיונות הפיכה: מכה מקדימה במקסימום עוצמה על מרכז הכבידה של האויב. באסטרטגיה מודרנית, "מרכז הכבידה" מוגדר כנכס שהשמדתו תסב לאויב את הנזק הרב ביותר. זהות מרכז הכבידה משתנה לפי הנסיבות. במלחמות קונבנציונליות מדובר בדרך כלל בעיר הבירה, בכוח הלוחם העיקרי של היריב, או בנכס כלכלי־תעשייתי שאין לו תחליף. בהפיכות צבאיות, מרכז הכבידה הוא לרוב הממשלה העוינת או המנהיג הכריזמטי.

יש לתעדף מהלומת מחץ על מרכז הכבידה מעל ומעבר לכל מטרה אחרת, מפני שכל דקה שעוברת (לפעמים ממש כך, באופן מילולי) מפחיתה את סיכויי הקושרים להצליח. ככל שהמרד "נתקע", כך סביר שהממשלה תנצל את יתרונותיה ותגייס חיילים או אזרחים, וגנרלים "מתנדנדים" ייטו באופן טבעי לטובתה. כישלון הקצינים האנטי־נאציים ב־20 ביולי 1944 להתנקש באדולף היטלר, למשל, היה אחד הגורמים העיקריים שהובילו להתמוטטות המרד, אם כי הקושרים החמירו את מצבם בהיסוסים ועיכובים לא נחוצים גם לאחר מכן. ב־2009, לעומת זאת, הצבא של הונדורס הצליח לסלק במהירות את הנשיא זלאייה מהמדינה, "קבע עובדות בשטח" וביסס את המרד חרף התנגדות הציבור הרחב.

ה'פייסטיים' ניצח את הטנק

במקרה של טורקיה, כמו בגרמניה הנאצית ובהונדורס, מרכז הכבידה היה ללא צל של ספק הנשיא ארדואן. אם הקושרים, כפי שנראה, רצו לבלום את התהליך שארדואן מוביל, חיסולו היה אמור להיות מטרה ראשונה במעלה. חיסול מרכז הכבידה הארדואני היה מטרת זהב, גם מפני שהוא היה מספק הישג בלתי הפיך. אפילו אם הקושרים היו נכשלים בסופו של דבר, קשה להאמין שה־AKP הייתה מצליחה לשמור על כוחה לאורך זמן ללא מנהיגה הכריזמטי. חיסולו של ארדואן היה מספק גם תירוץ לגנרלים בכירים, שאולי ישבו על הגדר, להשתלט על המדינה "כדי לנהל את מצב החירום עד לבחירות".

אולם נראה שהקושרים תיעדפו את המטרות שלהם באופן לקוי, והעדיפו לתקוף את מרכז הכבידה הלא נכון: גשרי הבוספורוס ותחנות הטלוויזיה. "כיבוש מתקני התקשורת תחילה" הוא עיקרון מקודש כמעט בתחום ההפיכות הצבאיות, שהוטעם חזור והדגש על ידי תיאורטיקנים קלאסיים כמו קורציו מלפארטה ואדוארד לוטוואק. אולם ההוגים הללו, שכתבו את ספריהם לפני עשורים רבים, כיוונו לדיקטטורות ריכוזיות עם חברה אזרחית רדומה, שאזרחיהן הוזנו על ידי מספר מוגבל של תחנות תקשורת. במדינות כאלו, מי ששולט באמצעי השידור הופך לבעל הבית. אולם טורקיה היא מדינה מודרנית מתוחכמת, עם חברה אזרחית תוססת ואחוז ניכר של משתמשי טוויטר, פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות. בחברה כזו, בלתי אפשרי לחסום את כל התקשורת במהירות. ארדואן, למשל, הצליח להתראיין דרך אפליקציית 'פייסטיים' בטלפון הסלולרי, ואפילו חלק מהשדרנים בתחנות שנכבשו דיווחו דרך הטלפונים הסלולריים.

המידע שזרם אפשר לחברה האזרחית להתארגן במהירות נגד ההפיכה, בעוד הקושרים נמנעים מקביעת עובדות בשטח ומבזבזים את זמנם על מטרות משניות. ואכן, המסוקים שלהם הנחיתו חיילים במלונו של ארדואן במרמריס שעות לאחר שעזב את המקום והמריא לכיוון איסטנבול. בלי מידע מדויק יותר קשה לדעת את הסיבה לכך, אבל בין אם הכישלון נבע מתפיסת עולם מיושנת, תיאום לקוי או מודיעין גרוע, הוא גזר ככל הנראה את גורלם של הקושרים. יחד עם המוני אזרחים זועמים, מערכת פוליטית עוינת ונשיא כריזמטי פעיל, כוחות הצבא העיקריים פנו כנגד הקשר ומחצו אותו.

בשעה זו עדיין קשה לדעת מה יהיו ההשלכות של כישלון ההפיכה, אבל דבר אחד ברור: המרד הכושל הגיע לארדואן כמתנה משמיים – דבר שהוא עצמו הודה בו ללא בושה. הנשיא ניצל את ההזדמנות להגביר את קצב הטיהור של מתנגדיו בצבא ובמערכת המשפט, רובם ככל הנראה חפים מכל קשר להפיכה. בכמה שעות הספיקו בעלי בריתו של ארדואן לפטר יותר מ־2,000 שופטים. כמו נאצר בשעתו, מפלגת הצדק והפיתוח תנסה לנצל את המומנטום כדי לבצר את שלטונה, ואולי גם להעביר חוקה חדשה שתשליט אותה על המדינה באופן סופי. כרגע, עם נפילתו של הצבא, לא נראה שיש מי שיכול לעצור את ארדואן, חרף גל הטרור והעימות הנמשך עם דאעש מחד והמחתרות הכורדיות מאידך. אולם הפוליטיקה הפכפכה. יש לזכור כי המנצח של היום עלול למצוא את עצמו במשבר בלתי צפוי מחר. עתידה של טורקיה, קודר ככל שייראה, עדיין לוט בערפל.

____________________

 ד"ר דני אורבך הוא היסטוריון צבאי באוניברסיטה העברית. מהדורה חדשה ומורחבת של ספרו 'ואלקירי – ההתנגדות הגרמנית להיטלר', תראה אור בנובמבר 2016. עוד ממאמריו אפשר לקרוא בבלוג שלו, הינשוף

The post מדוע נכשלה ההפיכה בטורקיה appeared first on מידה.

Viewing all 664 articles
Browse latest View live