מאז פרצה המלחמה מדובר על "הסדר מדיני" בגבול הצפון שיכלול גם נסיגה ישראלית בחלקים מאזורי הגבול. זהו נושא שאינו מוכר לציבור הרחב והמידע בעניינו אינו נגיש.
כשירות לציבור ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת בפרויקט אינטראקטיבי מיוחד, ובסרטון נגיש ונוח.
מעט רקע: חיזבאללה פועל באסטרטגיה סדורה לחיסול מדינת ישראל הכוללת אינספור צעדים קטנים שמקדמים אותו אל המטרה הסופית. אחת הטקטיקות המרכזיות היא טיפוח סכסוכי גבול והעצמתם לסחיטת ויתורים והישגים.
עם הנסיגה מלבנון בשנת 2000 חיזבאללה החל לדבר על חוות שבעא והכפר ע׳ג׳ר, שטחים שנכבשו מסוריה ומעולם לא היו שייכים ללבנון, ובמהלך השנים נוספו עוד נקודות מחלוקת ומריבה. כעת, על רקע המלחמה בצפון, כבר מדובר באסופה רחבה של הסתייגויות, טענות הפרה ומחלוקות על תוואי הגבול בין ישראל ללבנון. כל אלו משמשים את חיזבאללה להצדיק את פעולותיו הצבאיות ולדרוש ויתורים מישראל.
הכניעה לדרישות אלו, כמו בתקדים הגבול הימי בקיץ 2022, לא מביאה לסיום הסכסוך ולצמצום המחלוקת אלא להיפך: היא מוכיחה לאויב שהאסטרטגיה הזו עובדת, ומעודדת אותו להמשיך ללבות ולהעצים סכסוכי גבול נוספים.
המידע בנושא זה אינו נגיש לציבור, וייתכן שאף למקבלי ההחלטות. לצורך הכנת הפרויקט היה צורך במחקר מקיף ומעמיק תוך שימוש במגוון מקורות. אנחנו מציגים זאת כעת לתועלת הציבור.
כדי להקל על ההתמצאות, הכנו עבורכם מפה אינטראקטיבית, המציגה בשכבות שונות את נקודות המחלוקת עם לבנון.
מדובר בשלושה סוגים של מחלוקות:
א. 13 נקודות מחלוקת בין ישראל ולבנון לאורך הגבול.
ב. 17 הפרות שפורסמו בשם חיזבאללה בעיתון המקורב לו, אל אח׳בר ב 7-בספטמבר 2023, ממש ערב המלחמה. חלקן חופפות את 13 נקודות המחלוקת, וחלקן קטנוניות ביותר בהיקפים של עשרות או מאות מטרים מרובעים בלבד.
ג. חוות שבעא בהר-דב.
ד. תוספת מאוחרת – שבעת הכפרים: מדובר בשבעה כפרים שיעיים שנכבשו במלחמת השחרור. זו אינה ״מחלוקת גבול״ אלא ערעור המצוי בתוך שטחה של ישראל ממש. הכפרים מסומנים בצבע סגול בשכבה נפרדת (תרביחא-שומרה, צלאח – יראון, קאדס – תל קדש, מאלכיה – מלכיה, נבי יושע – מצודת כ״ח, הונין – מרגליות, אבל אל קמח – תל אבל בית מעכה).
למרות חתימת הסכם הגבול הימי, לבנון הותירה חורים מכוונים בהסכם כדי להותיר את סכסוך הגבולות על כנו ולהשאיר מקום להמשך היריבות.
כשמצליבים את נקודות ההסתייגות וההפרות עם מפת מוקדי החיכוך במרחב הגבול בתשעת החודשים האחרונים, מתברר כי הפעילות הצבאית של חיזבאללה חופפת באופן מלא את אזורי המחלוקת לטענתו. הדבר נועד לייצר נרטיב ניצחון במידה וישראל תיסוג מחלק מהנקודות הללו – לפיו היא נסוגה תחת אש ובזכות הלחץ הצבאי של חיזבאללה.
הפרויקט המיוחד מוצג לפניכם בגוגל מפות, תוכלו לסייר בו, ללמוד את נקודות המחלוקת ולהבין לעומק את מה שעומד על סדר היום כעת בגבול הצפון.
מפה אינטראקטיבית
במפה שלהלן תמצאו 3 שכבות מידע:
א. 13 נקודות המחלוקת בין ישראל ובין לבנון (מסומן באדום) – בנקודות אלו מסומנים גם מקטעים לאורך הגבול המציינים את מרחב המחלוקת.
ב. 17 תביעות ההפרה לפי חיזבאללה (מסומן בכתום) – בכל אחת מהן תמצאו גם את שטח ההפרה במטרים רבועים
ג. מרחב הר-דב – פוליגון בצבע צהוב שקוף עם החוות (מסומנות בירוק) – גם כאן תמצאו את מרחב ההפרה במטרים רבועים
ד. פוליגונים משוערים של מוקדי החיכוך בין ישראל וחיזבאללה לאורך הגבול (מסומנים באדום שקוף).
כדי להדליק ולכבות שכבות השתמשו בתפריט בצד.
כדי לקבל מידע נוסף, לחצו על הנקודות השונות.
לצפיה במפה במערכת גוגל מפות.
הצפייה בגוגל ארת' מתאפשרת בדפדפן במחשב שולחני/נייד בלחיצה על הקישור. כדי לצפות בטלפון, הורידו את האפליקציה מחנות האפליקציות.
בגוגל ארת' תוכלו לראות את השטח בתלת ממד בנוסף להיטל-העל.
הסבר קצר ונוח לשיתוף:
הסבר מפורט ניתן בראיון במסגרת הפודקאסט 'אידיוטים שימושיים' של עקיבא ביגמן:
מקורות וקרדיטים
מקורות וקרדיט:
סרברו, חיים, אמת ויציב – כשלים בהתוויית גבולות ישראל ותיקונם, 2022.
מזרחי, אורנה וכהן סטפן, בין מלחמה להסדרה בגבול לבנון – המחלוקת על הגבול היבשתי, המכון למחקרי ביטחון לאומי.
ביסוס נקודות החיכוך נעשה על בסיס פרסומים גלויים בתקשורת, ועל בסיס מפת מוקדי החיכוך המתעדכנת תדיר המצויה באתר מכון וושינגטון שהוכנה על ידי צוות חוקרי המכון.
מל״מ, ארגון חזבאללה שב ומערער על הלגיטימיות של הגבול הישראלי-לבנוני הבינלאומי באמצעות העלאת נושא “שבעת הכפרים”, נובמבר 2008.
קביעת הנקודות וההפרות נעשתה באופן המדויק ביותר, יחד עם זאת ייתכנו כמובן שינויים וטעויות בשל מידע חסר או שגיאות שנפלו בתהליך. אם נראה לכם שישנה טעות אנא כתבו בתגובות ונתקן.
הבהרה: בקליפ ובפודקאסט נפלה טעות סופר בהתייחסות לשבעת הכפרים. בשקף של חוות שבעא נכתב במקום שבע החוות ״שבעת הכפרים״. יש להבדיל כאמור בין החוות בתוך פוליגון שבעא ובין שבעת הכפרים שנוספו כשכבה נפרדת למרות שאינם מהווים תביעה לתיקון גבול אלא על ערעור שלם ומלא על תוצאות מלחמת העצמאות במנותק מהגבול. ג״א.
The post נקודות המחלוקת בגבול בין ישראל ולבנון – פרויקט מיוחד appeared first on מידה.