בלילה שבין שבת לראשון, איראן שיגרה עשרות כטב"מים וטילים מסוגים שונים בהתקפה חסרת תקדים נגד ישראל. על פי התקשורת האיראנית, בין כלי הנשק ששימשו במתקפה היו שני כלי טיס בלתי מאוישים מתוצרת איראן – שאהד-131 ושאהד-136.
כלי הטיס ה"מתאבדים" האלו נמצאים בשימוש מיליציות פרו-איראניות ברחבי המזרח התיכון, וטהרן אף הואשמה בשליחתם לרוסיה המשתמשת בהם במלחמתה נגד אוקראינה.
האם הכטב"מים יעילים?
על פי מומחים, שאהד-131 ושאהד-136 נחשבים לכלים זולים אך יעילים. הם מיוצרים ממרכיבי מדף זמינים וזכו לשלל כינויים החל מ"מכסחת דשא" ועד ל"קטנוע" בשל צליל הזמזום של טיסתם.
במונחים של יעילות צבאית, כלי הטיס הוכיחו יכולת פגיעה במטרה. "הכטב"מים מסוגלים לסייע במלחמת התשה ולגרום נזק", אומר סמואל בנדט מהמרכז למחקר צבאי-ימי בווירג'יניה. ג'ון ששניאק, חוקר במיזם לפיקוח גרעיני, אמר כי הכטב"מים האיראנים יכולים "לגרום להרס" כאשר הם משוגרים במספרים גדולים.
מהו טווח הטיסה?
הטווח המבצעי המוערך של כלים מסוג שהאד-136 עשוי להשתנות, ובאיראן טוענים כי הוא מסוגל לטוס למרחק של 2,500 ק"מ.
מספר כזה מציב את ישראל, הנמצאת במרחק של כאלף ק"מ מאיראן, בטווח פגיעה. על פי הפרסומים הראשוניים של צה"ל, האיראנים שיגרו כ-170 כטב"מים אשר יורטו כולם.
שהאד-131 הקטן והישן יותר נחשב לבעל טווח טיסה של 900 ק"מ.
דגם השהאד-136 אשר הושק בשנת 2021 יכול לטוס במהירות שיא של 185 קמ"ש, מה שהופך אותו לקל יותר ליירוט. יכולת נשיאת המשקל שלו מוגבלת גם היא ומוערכת בכחמישים ק"ג.
האם לאיראן יש כלים נוספים?
איראן הפכה בשנים האחרונות ליצרנית פורה של כלי טיס, ומייצרת גם כטב"מים מתקדמים יותר כולל מוהאג'ר-6, שהאד-129 ושהאד-191.
ג'רמי ביני, מומחה למזרח התיכון בחברת המודיעין העולמית Janes מתאר את השהאד-129 כ"כלי ביון ותקיפה ארוך טווח".
הכטב"מ מדגם מוהאג'ר-6 יכול לבצע גם הוא משימות איסוף מידע ותקיפה בטווח של 200 ק"מ ומחזיק ביכולות חמקנות. על פי ביני, כלי זה משמש ל"חדירת מרחב אווירי מוגן היטב".
לפני כשנתיים חנכו האיראנים מפעל לייצור כטב"מים בטג'יקיסטן, שם מיוצרים כלים מדגם אבאביל-2.
היכן עוד משתמשים בכלים איראנים?
במקביל להרחבת הייצור, האיראנים הלכו והרחיבו את הפעלת הכטב"מים. מומחים אומרים כי טהרן משתמשת בכלי הטיס במשימות ריגול, חבלה והתקפה בכל רחבי המזרח התיכון.
איראן גם מספקת כטב"מים לשליחיה במזרח התיכון, כולל ארגונים צבאיים בעיראק, סוריה ותימן.
המורדים החות'ים בתימן טוענים כי שיגרו בחודשים האחרונים מספר רב של כטב"מים לעבר ישראל. מיליציות פרו-איראניות בסוריה ועיראק השתמשו בהם לתקיפת בסיסים אמריקנים. מומחים אומרים כי שימוש בכלי הטיס האלה הופך את ארגוני הטרור לבלתי-צפויים.
בנוסף, איראן הואשמה בכך ששלחה אלפי כטב"מים מדגמי שהאד-129 ושהאד-191 לרוסיה, ובכך תרמה לתקיפות האוויריות הקטלניות אותן מבצעים הרוסים באוקראינה. גם בטהרן וגם במוסקבה הכחישו טענות כאלו.
גורמים אמריקנים האשימו שוב ושוב את איראן באספקת כטב"מים מדגם שהאד-136 לרוסיה, המשתמשת בהם לתקיפת מטרות אזרחיות בשטח אוקראינה. עדויות משדה הקרב מצאו ראיות לשימוש רוסי בכלים איראנים על ידי מיתוגם מחדש.
כמו כן איראן הואשמה במכירת כטב"מים התקפיים לסודאן, הנמצאת מזה שנים במלחמת אזרחים קשה.
***
גרסה מלאה של כתבה זו התפרסמה לראשונה באתר Radio FreeEurope ואנו מודים למערכת על הרשות לתרגמו.
Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
The post כל מה שצריך לדעת על הכטב"מים האיראנים appeared first on מידה.