הפילוסוף הסיני קונפוציוס טבע את הפתגם הידוע לפיו “תמונה אחת שווה אלף מילים”, ולפעמים תמונה אחת כזו יכולה להצית גם מהפכות. כך קרה השבוע בסודאן כאשר סרטון של מתוך הפגנה הפך להיות ויראלי.
בסרטון נראית אישה מסתורית כשהיא לבושה בשמלה לבנה ארוכה (סמל של נשים עובדות בסודאן) ועגילי ירח זהובים (שנוהג לראות באוזני כלות), עומדת על גג מכונית ומעודדת את הקהל שמצלם אותה בטלפונים ועונה לה “מהפכה!”.
המפגינה עטופה בדגל הסודאני הנוכחי בעל “הצבעים הערביים” (אדום, לבן, ירוק ושחור), אך אך על פניה נצבעו גווני הדגל המקורי שייצגו את המוטיבים היותר אפריקניים – נהר הנילוס (כחול), מדבר סהרה (צהוב) והאדמות החקלאיות (ירוק).
كنداكة بلدي! #اعتصام_القياده_العامه pic.twitter.com/PJvihN1bPb
— Mar² (@MarmarAlsayed) April 8, 2019
התקשורת הערבית מיהרה לאמץ את המפגינה המזמרת (מאוחר יותר התברר ששמה א’אלא צלאח, סטודנטית בת 22 שכבר הספיקה לפתוח חשבון טוויטר), וגם ציירי הקריקטורות בעיתונים השונים אימצו את דמותה בחום. כמה מן הפרסומים, כמו זה של עִמָאד חַגָ’אג’ הירדני, השוו את צלאח לפסלה של אלת החירות הניצב בניו יורק, ואחרים כמו זה של האיראנית מַהְנַאז יַזְדַאנִי הראה אותה כמבשרת השלום אל מול כלי המלחמה.
הנשים מובילות
המחאה ההמונית בסודאן החלה בחודש דצמבר 2018, בעקבות זינוק במחירי הדלק והחשמל ומחסור במזון. התמונה של צלאח שצולמה ביום שני בידי לאנה הארון מחוץ למתחם הנשיאות ומפקדת הצבא, סיפקה לה את הדימוי הסוחף לו זקוקה כל מהפכה. גולשים ששיתפו אותה ברשתות החברתיות שיבחו את נשות סודאן שלוקחות אחריות וחלק משמעותי בהפגנות, וחלק כבר קבעו כי התמונה נכנסה כבר לספרי ההיסטוריה.
אותן נשים מפגינות זכו לתואר ‘כנדאכה’ או ‘קנדאקה’ שמשמעותו “מלכה” בשפת מרואה, השפה המדוברת בעיר השוכנת על הנילוס שהייתה בירת ממלכת כוש העתיקה שנודעה בשושלת המלכות האגדיות שעמדו בראשה.
בשבועות האחרונים צמחה המחאה בהיקפה, בהשראת התלהטות המצב בלוב והצלחתן של מחאה דומה באלג’יריה שהביאה להתפטרות הנשיא בּוּטְפלִיקַה לאחר עשרים שנה בשלטון. גם התקפות אלימות על המפגינים לא הרתיעו אותם, ועל פי דיווחים שהתפרסמו ביום חמישי בצהריים, נשיא סודאן עֻמַר אל-בַּשִיר בן ה-75 העומד בראש המדינה מאז 1989 נאלץ לפרוש מתפקידו.
תיפול כבר
מראשית המאה העשרים ועד 1956 שלט בסודאן שלטון מצרי בחסות האימפריה הבריטית. באותה שנה זכתה המדינה לעצמאות וכיום אוכלוסייתה מונה כ-39 מיליון איש, מתוכם 70% מוסלמים, 5% נוצרים ו-25% בעלי אמונות מקומיות.
בשנת 1997 הטילה ארצות הברית סנקציות על סודאן משום שאירחה בשטחה את מנהיג אל-קַאעִדַה אֻסַאמַה בִּן לַאדֶן וטרוריסטים נוספים, וב-2006 הנשיא בוש הוסיף סנקציות בשל רצח העם בדרפור. לפני כשנתיים ממשל טראמפ החליט להסיר את הסנקציות בשל מה שהוגדר בבית הלבן כ”התקדמות בסוגיות המלחמה בטרור וזכויות אדם”. התקרבות אפשרית נוספת לארה”ב באה לידי ביטוי בדיווח ב”אל-ג’זירה” לפני מספר חודשים, על כך שגורמים בממשלת סודאן הציעו לאפשר למטוסים ישראליים לעבור במרחב האווירי.
#تسقط_بس #كاريكاتير #عماد_حجاج صحيفة العربي الجديد @alaraby_ar #البشير #السودان pic.twitter.com/ol8zkU1xB3
— Emad Hajjaj Cartoons (@EmadHajjaj) April 11, 2019
המצב הכלכלי התדרדר מאז שנאלצה להיפרד ממשאבי נפט אדירים שעברו למדינה החדשה שקמה ב-2011 בדרום סודאן, והאבטלה נמצאת מאז בעלייה מתמדת. שלטונו של אל-בַּשִיר התבסס בעיקר על שותפות עם האיסלאמיסטים המעניקים לו הכשר דתי, אך בימים האחרונים הוא איבד את תמיכת הצבא, מה שכנראה יוביל לנפילתו.
האם גורלה של סודאן יהיה שונה ממדינות אחרות שעברו טלטלות בעקבות מהפכות האביב הערבי? ההיסטוריה הקרובה מלמדת שהתשובה עשויה בהחלט להיות שלילית וגם סודאן צפויה לתקופה ארוכה של אי יציבות למרות החלפת המשטר. נקודת האור בכל הכאוס הזה היא ההשתתפות הגבוהה של נשים המחאה הציבורית (יותר משני שליש על פי BBC אפריקה), ולנו רק נותר לאחל להן ולסודאן כולה בהצלחה.
נעם בנעט הוא מרצה וחוקר עצמאי בתחום המזרח התיכון והעולם הערבי, הכותב טור שבועי בנושאים אקטואליים נבחרים ובליווי קריקטורות עדכניות תחת הכותרת ‘חלון למזרח התיכון המתחדש’. עקבו אחריו בטלגרם ,בפייסבוק או באינסטגרם.
The post מלכת אפריקה: הגיבורה המפתיעה של המהפכה בסודאן appeared first on מידה.