ביום ה-10 בינואר תקפו המורדים החות’ים בתימן, הנתמכים על ידי איראן, מצעד צבאי שערכו כוחות הקואליציה הערבית. ההתקפה התבצעה באמצעות כטב”מ מסוג K2 Qassef, וגרמה למותם של שישה חיילים ופציעת קצינים בכירים. סגן הרמטכ”ל נפטר מאוחר יותר מפצעיו.
יום לאחר מכן תקפו החות’ים באמצעות כלי טיס דומה בכירים בצבא הקואליציה הערבית במחוז עסיר בדרום סעודיה סמוך לגבול עם תימן, ופגעו לטענתם בבכירים סעודים נוספים. מקורות בתימן העריכו שהחות’ים עומדים גם מאחורי פיצוץ שארע בבתי הזיקוק בעדן ב-11 בינואר.
דובר מטעם החות’ים אמר כי בכוונת הארגון לבצע בעתיד תקיפות דומות, והוסיף כי לאחרונה נערך ניסוי מוצלח בכלי טייס חדש “המסוגל לשאת כמות גדולה של חומר נפץ, מתפוצץ באוויר ומפזר רסיסים למרחק עשרות מטרים”. עוד נאמר כי ההתקפות בוצעו לאחר איסוף מודיעין מדוקדק אחרי בכירים בקואליציה הערבית והודגש כי התקיפה מהווה פתיח לשנת 2019 שתהיה “שנת הניצחון”. החות’ים מאיימים לבצע תקיפות דומות, אלא אם כן “כוחות האוייב ושכירי החרב שלהם” יפנו לדרך השלום ויפסיקו את התקפותיהם.
ברשתות החברתיות הופצו סרטונים המתעדים את רגע התקיפה, ובהם נראות תוצאות הפיצוץ, נזקי הרסיסים במבנה והנפגעים מקרב כוחות הקואליציה הערבית. ערוצי התעמולה האיראניים בערבית ואנגלית ייחדו כתבות רבות לסיקור תקיפת הבסיסים הסעודיים, שיבחו את המבצעים ולעגו לבהלה שאחזה בכוחות הקואליציה לאחר שכל אמצעי ההגנה האווירית המתקדמים שלהם כשלו.
לפני כשנה (ינואר 2018) הגיש צוות מומחים של האו”ם לנשיא תימן דו”ח מפורט שבחן דגם קודם של המל”ט החות’י וכן רקטות וטילים בהם משתמשים החות’ים, וקבע שמקורם באיראן והם זהים לחלוטין לדגמים האיראנים, למרות טענות החות’ים כי יוצרו בתימן :
“הצוות זיהה שרידי טילים, ציוד צבאי ומלט”ים שמקורם באיראן והובאו לתימן…וקובע לפיכך שאיראן נמצאת בהפרה של סעיף 14 של החלטה 2216 של מועצת הביטחון בכך שלא נקטה בצעדים הדרושים למניעת אספקה ישירה או עקיפה של טילים בליסטיים לטווח קצר מסוג ברקאן 2H (טילים אותם משגרים החות’ים לעבר מטרות בסעודיה) … וכן של מל”ט אבאביל-T (קאצפ-1) למורדים החות’ים”
הכטב”מים מסדרת קאצפ אותם מפעילים החות’ים דומים מאד בעיצובם, בגודלם וביכולותיהם ההתקפיות לאבאביל-T האיראני שיכול לשאת בין 30 ל-40 ק”ג חומר נפץ למרחק של 150 ק”מ.
גם “קאצפ K2”, בו השתמשו החות’ים בתקיפותיהם האחרונות, ומל”ט ששיגר חמאס מעזה לפני כשלושה שבועות עם הכיתוב K1, דומים מאד לדגמים האיראנים ומקורם או ההוראות להרכבתם באיראן. יתכן כי בקאצפ K2 הוכנסו מספר שיפורים מבחינת טווח ומשקל ראש הנפץ.
שדה הניסויים האיראני
המשבר המתמשך בתימן, שסופו אינו נראה באופק למרות סבב שיחות הפיוס שהתקיים בדצמבר 2018 בשבדיה, מהווה עבור איראן הזדמנות להפוך אותה לשדה ניסויים עבור מגוון אמצעי לחימה שהיא מפתחת .
במסגרת זו זוכים המורדים החות’ים לסיוע שוטף ממשמרות המפכה האיראניים, בעיקר באמצעות כוח ‘אלקודס’ ומדריכים מחיזבאללה, בתחום אספקת והפעלת טילים ואספקה שוטפת של אמצעי לחימה אחרים כמו כטבמ”ים, מטעני חבלה וחומרי נפץ.
זר בלונים גדול ואליו מחובר טיסן דמה, נחת לפני זמן קצר בשטחים החקלאיים של אחד היישובים בשדות נגב. חבלנים בדרכם לבדוק אם הוא ממולכד @Itsik_zuarets pic.twitter.com/aKoacMvdnD
— כאן חדשות (@kann_news) January 6, 2019
איראן מפתחת בהתמדה יכולות א-סימטריות אוויריות (בעיקר כטב”מים לסיור ולתקיפה) וימיות (סירות נפץ מהירות מונחות GPS, נחילי סירות נפץ מהירות תוקפות), כדי להתמודד עם היכולת העדיפה של ארה”ב וישראל. הלחימה הנמשכת בתימן ומתנהלת באוויר, בים וביבשה, מאפשרת לאיראן לבחון בתנאי קרב כמה מהפיתוחים הצבאיים ותורות הלחימה שלה.
שימוש מבצעי מדוייק בכטב”מים תוקפים ושיגור סירות נפץ לא מאויישות לעבר מטרות בים האדום היא משימה מורכבת, ונראה כי המורדים החות’ים לא מפתחים אמצעים אלה בעצמם אלא מקבלים אותם (שלמים או מפורקים) מאיראן. לא מן הנמנע גם שהכטב”מים והסירות המונחות, מופעלים על ידי הזרוע הימית של משמרות המהפכה (IRGCN) או על ידי המדריכים מחיזבאללה המסייעים גם ליחידות הטילים של החות’ים . בעבר דווח כי במהלך תקיפות של כוחות הקואליציה הסעודית נהרגו מספר “מומחים” איראניים ואנשי חיזבאללה.
שימוש אפשרי בעתיד גם נגד ישראל
למעורבות הפעילה של איראן בסכסוך בתימן ומגוון אמצעי הלחימה שהיא מציגה ובוחנת בזירה יש השלכות גם על התמודדות אירגוני הטרור עם ישראל בסבבי עימות עתידיים. חמאס וחיזבאללה כבר מפעילים כלי טיס בלתי מאוישים מתוצרת איראןאו על פי ידע איראני במאבק בישראל. כלי הטיס דומים מאד לאלה המופעלים בתימן, ועלולים לבצע תקיפות נגד כוחות צה”ל או ישובים אזרחים, כולל מעבר ליישובי עוטף עזה.
הכנסתם לזירת העימות עם ישראל של סירות נפץ לא מאוישות דוגמת אלה בהם השתמשו החות’ים בתימן, עלולה להציב איום מסוג חדש גם על חיל הים וגם על אסדות הגז של ישראל בים התיכון. ככל שיימשך הסכסוך בתימן, כך יצברו איראן וחיזבאללה ניסיון בשימוש באמצעי זה ויישמו אותו בזירות לחימה נוספות.
בעבר כבר הסתבר כי איראן בוחנת אמצעי לחימה במקומות שונים ומכניסה אותם לשימוש בזירות אחרות. כך למשל, מטעני שהופעלו נגד צה”ל בלבנון הופעלו גם נגד הכוחות האמריקניים וכוחות הקואליציה בעיראק והחות’ים משתמשים בהם גם בתימן.
סא”ל (במיל.) מיכאל סגל הוא חוקר בכיר ומומחה לנושאים אסטרטגיים, תוך התמקדות באיראן, טרור והמזרח התיכון. שירת בצה”ל בחטיבת המחקר של אמ”ן בתחומי איראן והפלסטינים. סגל כותב עבור מרכז המידע למודיעין וטרור במרכז למורשת המודיעין (מל”מ), ומשמש כיועץ בתחום מחקר סיכונים ואיומים לחברות פרטיות.
הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
The post שמונה שנים לאביב הערבי: תימן הפכה לשדה המשחקים של איראן appeared first on מידה.